Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požadavky na elektrická zařízení strojů (7.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.07.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požadavky na elektrická zařízení strojů (7.)


Požadavky na elektrická zařízení strojů (7.)
Kdy je povinen nechat vypracovat provozovatel zprávu o výchozí revizi zařízení? Podle kterých norem měření elektromagnetické kompatibility? Pro přiblížení problematiky bezpečnosti a analýzy rizik, připojuji seznam norem potřebných pro řešení bezpečnosti strojních zařízení včetně elektrického zařízení strojů ...
František Valenta, ze dne: 5.07.2005

Jediná norma, která se danou problematikou zabývá je ČSN 33 1500: 1990. Ostatní normy se zabývají revizí elektrické instalace (v budovách).

Uvedená norma je v platnosti od doby kdy byl platný zákon č.30/1968 Sb. o státním zkušebnictví na který se uvedená norma odvolává. Ani v této době již neměl výrobce povinnost vystavovat zprávu o výchozí revizi. Tato situace je nesprávně řešena již desítky let.

Pokud není dohodnuto jinak, zprávu o výchozí revizi je povinen nechat vypracovat provozovatel zařízení z důvodu návaznosti tohoto dokumentu na provádění pravidelných revizí, které vyplývají z ČSN 33 1500 jako povinnost provozovateli.

Výrobce je povinen řešit problematiku uvádění výrobku na trh nebo do provozu ve smyslu požadavků platného znění zákona č.22/1997 Sb. a tomu odpovídajícího nařízení vlády. V tomto případě se jedná o nařízení vlády č.17/2003 Sb. a nařízení vlády č.18/2003 Sb.
Měření elektromagnetické kompatibility se již provádí podle jiných norem, kdy se posuzuje splnění požadavků elektrického zařízení, zda nevytváří elektromagnetické rušení a jak je toto zařízení proti působení elektromagnetického rušení odolné.
V normě je uvedena celá řada informativních příloh (příklady strojů, dotazník pro elektrická zařízení strojů, proudová zatížitelnost a nadproudová ochrana proti nadproudu vodičů a kabelů, vysvětlení nouzových pracovních funkcí a český rejstřík termínů užívaných v normě.

To byl základní přehled požadavků na elektrická zařízení strojů (strojních zařízení). nebo jak bylo dříve uváděno, na elektrická zařízení pracovních strojů.

V současné době jsou uvedené požadavky upřesněny v novelizovaném vydání EN 60204-1, které se připravuje k vydání rovněž jako norma ČSN.

Pro přiblížení problematiky bezpečnosti a analýzy rizik, připojuji seznam norem potřebných pro řešení bezpečnosti strojních zařízení včetně elektrického zařízení strojů.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.