Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Požadavky na elektrická zařízení strojů (6.)


Document Actions
Požadavky na elektrická zařízení strojů (6.)
Kde se předepisují rámcové požadavky na převodníky číslicového řízení na analogový výstup pro ovládání stroje? Jak musí být zabezpečeny proti změnám programu nepovolanou osobou programovatelné řídicí jednotky?
František Valenta, ze dne: 30.06.2005
reklama

V normě se předepisují rámcové požadavky na převodníky číslicového řízení na analogový výstup pro ovládání (servopohony) stroje. Komunikační systémy a sítě (pro řízení strojů) musí být v souladu s příslušnými normami CENELEC a CEN nebo IEC a ISO.
Pro elektronické řídicí zařízení strojů platí, že tato zařízení musí být elektricky napájena ze strojů. Zdrojem musí být transformátor. Všechny rozváděčové skříně řídicích systémů a napájecí zdroje musí být elektricky vzájemně pospojovány a připojeny na ochranný obvod (pokud tomu nebrání podmínky dodavatele).

Programovatelné řídicí jednotky musí být zabezpečeny proti změnám programu nepovolanou osobou a programové vybavení musí být dobře kontrolovatelné podle dokumentace. Elektronické programovatelné zařízení se nesmí používat pro funkce nouzového zastavení kategorie 0.

Požadavky na umístění, montáž a krytí řídicích zařízení se v podstatě shodují s požadavky dříve platné normy. Musí být zajištěna přístupnost, přehlednost i snadnost obsluhy a údržby. Krytí řídicího zařízení musí být alespoň IP54 (s výjimkou větraných krytů).

Pokud se týká vodičů, norma nově předepisuje jejich maximální povrchové teploty za provozu a při zkratu a uvádí též proudové zatížitelnosti vodičů a kabelů s izolací PVC.

Pro místní osvětlení se doporučuje napájení malým napětím (do 50V) z transformátoru (nebo ze zdroje mimo stroj).

Pro řídicí zařízení (např. rozváděče pro řízení) se doporučuje vybavit je štítkem s údaji dodavatele.

Dokumentace musí být provedena v souladu s požadavky 18.4 až 18.10 této normy a odpovídajícími částmi IEC 61082. systém označování musí odpovídat IEC 61346-1.

Dokumentace musí obsahovat minimálně:
- základní informaci o stroji (pracovní podmínky, podmínky k manipulaci atd.),
- výkres pro instalaci stroje,
- blokové (přehledové) schéma,
- obvodové schéma,
- návod k obsluze,
- návod k údržbě,
- seznam součástí.

Při vypracovávání návodu k používání je nutné dodržet požadavky čl. 1.7.4 ČSN EN 292-2. Čl.19 Zkoušky a ověřování.

Zkoušky se provádějí po úplném připojení elektrického zařízení ke stroji:
- kontroluje se spojitost ochranného obvodu,
- měří se izolační odpor,
- provádí se zkouška napětím,
- provádí se zkouška ochrany před zbytkovým napětím,
- provádějí se funkční zkoušky.

Na základě praktických zkušeností dovoluji si upozornit, že zkušební protokol ve smyslu čl.19, ČSN EN 60204-1, nemůže být nahrazen zprávou o výchozí revizi.

Podkladem pro vypracování Prohlášení o shodě musí být mimo jiné tento zkušební protokol a nikoliv zprávy o výchozí revizi.

Pro objasnění této problematiky lze vznést dotaz:
Je výrobce zařízení (nového) povinen předat (nechat vypracovat) uživateli (provozovateli) zprávu o výchozí revizi?

Není povinen.

Tato povinnost výrobci zařízení ze žádného zákona ani nařízení vlády nevyplývá.

Problematiku nařízení vlády řeší následující normy:

1. ČSN 33 1500: 1990 - Revize elektrických zařízení
2. ČSN 33 1600: 1994 - Revize a kontroly elektrického ručního nářadí během používání
3. ČSN 33 2000-6-61: 1994 - Elektrická zařízení Část 6: Revize Kapitola 61: Postupy při výchozí revizi

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933