Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Elektro v praxi, díl 5. (2005)


Document Actions
Elektro v praxi, díl 5. (2005)
V březnu 2005 vyšla nová norma ČSN 33 1610 – Revize a kontroly elektrických spotřebičů během jejich používání. My jsme ji zapracovali do učebního textu Elektro v praxi, díl 5, který slouží k přípravě na zkoušky z vyhl.50/1978 Sb., ale také jako informační materiál. Tato publikace je již upravena dle nového znění normy.
Petr Létal, ze dne: 14.04.2005
reklama

Technické vyjádření k normě ČSN 33 1610

Co nového při revizích spotřebičů ?
Nově vydaná ČSN 33 1610 (03/05) přináší některé změny při revizích spotřebičů. Již ve stanovení předmětu normy dochází k některým úpravám, kdy např. místo původního vyloučení zařízení pro hlubinné doly se objevuje vyloučení všech elektrických zařízení podléhajících vyhlášce ČBÚ 75/2002 Sb. (elektrická zařízení třídy B). Jakýmsi ukončením celé řady diskusí je vyloučení strojních zařízení, ale zejména pak svářeček (zde se uplatní postupy stanovené ČSN EN 60974-1, ČSN EN 60974-6 a dalších).

Pro určení vztahu ke spotřebiči je v definicích nově zaváděn pojem provozovatel elektrického spotřebiče a uživatel elektrického spotřebiče. K velmi významné změně dochází v oblasti stanovení lhůt pravidelných kontrol a revizí. Nejzásadnější je vypuštění lhůt pro nepřenosné a připevněné spotřebiče, které se nově budou revidovat spolu s elektrickou instalací. Z tohoto ustanovení tedy vyplývá, že jejich revize nadále budou provádět revizní technici. Současně dochází k úpravám ve stanovení lhůt ostatních spotřebičů (držených v ruce a přenosných), z nichž asi nejvíce vítané bude prodloužení lhůty revizí spotřebičů užívaných k administrativní činnosti (zejména tedy PC) z 24 na 36 měsíců. V poznámkách k upravené tabulce se nově objevuje upřesnění pro spotřebiče v dlouhodobém pronájmu, upřesnění pojmu „před použitím“ pro spotřebiče skupiny D a upřesnění rozsahu revize pro spotřebiče provozované v záruční lhůtě (rozsah revize se omezuje na úkony nevyžadující zásah do konstrukce).

Poznámka: Otázku případného zásahu do konstrukce spotřebiče při provádění revize po záruční lhůtě řeší ustanovení týkající se požadavků na rozsah kontroly při revizi, kdy hlavní „slovo“ má konstrukční provedení spotřebiče a dále návod výrobce.

Ve stanovení rozsahu kontrol a revizí se nově objevuje požadavek na ověření, zda spotřebič svými parametry odpovídá průvodní technické dokumentaci výrobce (viz nařízení vlády 378/2001 Sb.). Provozovatelé elektrických spotřebičů určitě přivítají, že nadále nebude nutné provádět záznamy o kontrolách spotřebičů.

V oblasti měření (myšleno při revizích spotřebičů) se nově objevuje upřesnění pro měření odporu ochranného vodiče u předmětů třídy ochrany II, pokud jsou tímto vodičem vybaveny (čl. 7.3.2 ČSN EN 61140). Při měření unikajících proudů se mění požadavek z původního:

  • - „U elektrických spotřebičů, u kterých bylo možno změřit odpor izolace a měřením se prokázaly dostatečné hodnoty se doporučuje:“ – měřit unikající proud některou z dále stanovených metod.

na nový:

  • - „Pokud bylo měření izolace technicky možné a jeho provedením se ověřil vyhovující stav izolace, provede se:“ – měření unikajícího proudu některou z dále uvedených metod.

Velmi významným je nově zaváděný náhradní postup měření pro spotřebiče, které z různých důvodů není možné v době revize odpojit od sítě. Měření v plném rozsahu požadavků normy se pak provede v okamžiku, kdy toto odpojení bude možné (což může být např. až při provádění revize samotné instalace). Velmi významné je nové ustanovení týkající se měření unikajících proudů, kdy se kromě již známého měření zavádí opakované měření při záměně fázového vodiče L se středním vodičem N (vyhodnocuje se vyšší z naměřených hodnot).
V oblasti vymezení požadavků na pracovníky pověřené prováděním kontrol a revizí elektrických spotřebičů dochází k dalším změnám:

  • - kontroly spotřebičů mohou provádět pracovníci poučení (§4 vyhl.50/978 Sb.) prokazatelně poučení o rozsahu kontrol, přičemž toto poučení se opakuje v souladu s vnitřním předpisem provozovatele
  • - revize spotřebičů mohou provádět pracovníci alespoň znalí (§5 vyhl. 50/1978 Sb.), kteří jsou prokazatelně poučeni o postupech dle ČSN 33 1610 – to lze uplatnit pouze pro revize v rámci zaměstnaneckého poměru (nadále nelze tedy revize provádět pracovníky s kvalifikací dle §4 vyhl. 50/1978 Sb.)
  • - v případě revizí prováděných dodavatelským způsobem je nutné respektovat požadavky živnostenského zákona (živnost 105 resp. 205)

Nová norma neřeší jednoznačně velmi diskutovanou otázku ukládání dokladů o revizích v paměti PC. Nicméně u spotřebičů skupiny B, C, a E umožňuje pracovním nebo provozním řádem prokazatelně stanovit pro spotřebiče poskytované zaměstnancům vlastní pravidla.

Cena publikace Elektro v praxi 5. díl je 90,- Kč + poštovné, máte možnost si ji objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933