Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektro v praxi, díl 5. (2005) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.04.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektro v praxi, díl 5. (2005)


Elektro v praxi, díl 5. (2005)
V březnu 2005 vyšla nová norma ČSN 33 1610 – Revize a kontroly elektrických spotřebičů během jejich používání. My jsme ji zapracovali do učebního textu Elektro v praxi, díl 5, který slouží k přípravě na zkoušky z vyhl.50/1978 Sb., ale také jako informační materiál. Tato publikace je již upravena dle nového znění normy.
Petr Létal, ze dne: 14.04.2005

Technické vyjádření k normě ČSN 33 1610

Co nového při revizích spotřebičů ?
Nově vydaná ČSN 33 1610 (03/05) přináší některé změny při revizích spotřebičů. Již ve stanovení předmětu normy dochází k některým úpravám, kdy např. místo původního vyloučení zařízení pro hlubinné doly se objevuje vyloučení všech elektrických zařízení podléhajících vyhlášce ČBÚ 75/2002 Sb. (elektrická zařízení třídy B). Jakýmsi ukončením celé řady diskusí je vyloučení strojních zařízení, ale zejména pak svářeček (zde se uplatní postupy stanovené ČSN EN 60974-1, ČSN EN 60974-6 a dalších).

Pro určení vztahu ke spotřebiči je v definicích nově zaváděn pojem provozovatel elektrického spotřebiče a uživatel elektrického spotřebiče. K velmi významné změně dochází v oblasti stanovení lhůt pravidelných kontrol a revizí. Nejzásadnější je vypuštění lhůt pro nepřenosné a připevněné spotřebiče, které se nově budou revidovat spolu s elektrickou instalací. Z tohoto ustanovení tedy vyplývá, že jejich revize nadále budou provádět revizní technici. Současně dochází k úpravám ve stanovení lhůt ostatních spotřebičů (držených v ruce a přenosných), z nichž asi nejvíce vítané bude prodloužení lhůty revizí spotřebičů užívaných k administrativní činnosti (zejména tedy PC) z 24 na 36 měsíců. V poznámkách k upravené tabulce se nově objevuje upřesnění pro spotřebiče v dlouhodobém pronájmu, upřesnění pojmu „před použitím“ pro spotřebiče skupiny D a upřesnění rozsahu revize pro spotřebiče provozované v záruční lhůtě (rozsah revize se omezuje na úkony nevyžadující zásah do konstrukce).

Poznámka: Otázku případného zásahu do konstrukce spotřebiče při provádění revize po záruční lhůtě řeší ustanovení týkající se požadavků na rozsah kontroly při revizi, kdy hlavní „slovo“ má konstrukční provedení spotřebiče a dále návod výrobce.

Ve stanovení rozsahu kontrol a revizí se nově objevuje požadavek na ověření, zda spotřebič svými parametry odpovídá průvodní technické dokumentaci výrobce (viz nařízení vlády 378/2001 Sb.). Provozovatelé elektrických spotřebičů určitě přivítají, že nadále nebude nutné provádět záznamy o kontrolách spotřebičů.

V oblasti měření (myšleno při revizích spotřebičů) se nově objevuje upřesnění pro měření odporu ochranného vodiče u předmětů třídy ochrany II, pokud jsou tímto vodičem vybaveny (čl. 7.3.2 ČSN EN 61140). Při měření unikajících proudů se mění požadavek z původního:

na nový:

Velmi významným je nově zaváděný náhradní postup měření pro spotřebiče, které z různých důvodů není možné v době revize odpojit od sítě. Měření v plném rozsahu požadavků normy se pak provede v okamžiku, kdy toto odpojení bude možné (což může být např. až při provádění revize samotné instalace). Velmi významné je nové ustanovení týkající se měření unikajících proudů, kdy se kromě již známého měření zavádí opakované měření při záměně fázového vodiče L se středním vodičem N (vyhodnocuje se vyšší z naměřených hodnot).
V oblasti vymezení požadavků na pracovníky pověřené prováděním kontrol a revizí elektrických spotřebičů dochází k dalším změnám:

Nová norma neřeší jednoznačně velmi diskutovanou otázku ukládání dokladů o revizích v paměti PC. Nicméně u spotřebičů skupiny B, C, a E umožňuje pracovním nebo provozním řádem prokazatelně stanovit pro spotřebiče poskytované zaměstnancům vlastní pravidla.

Cena publikace Elektro v praxi 5. díl je 90,- Kč + poštovné, máte možnost si ji objednat níže uvedeným formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.