Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Katalog je určen pro elektromontéry, techniky či údržbáře vedení nízkého a vysokého napětí, projektanty elektrických sítí, techniky servisu, specialisty na veřejné osvětlení a domovní přípojky, bezpečnostní techniky. Krátce nahlížím do posledního ...

BF#4: Jaké jsou největší výzvy a přínosy digitalizace v podnicích?


Document Actions
BF#4: Jaké jsou největší výzvy a přínosy digitalizace v podnicích?
Digitalizace ve firmách může být dvojsečná zbraň. Manažeři často digitalizují procesy, které by mohly zůstat analogové, nebo se digitalizují nesprávným způsobem kvůli nedostatku představivosti nebo špatnému pochopení nějakého školení. Ve velkých společnostech se tyto chyby mohou snadno skrýt a špatná rozhodnutí se tak nemusí dlouho odhalit. Typický scénář je, že nový zaměstnanec přijde s cílem inovovat stávající ...
Miroslav Minařík, ze dne: 5.06.2024
reklama


Digitalizace podniků je opravdu důležitá změna a neměla by se podceňovat. A neměla by se také paušalizovat. Pokud se zaměříme na elektrotechniku, pak i OSVČ elektrotechnik, poskytující služby (projekce, montáže, revize, údržba) může své procesy digitalizovat tak, aby se soustředil na činnost, která je pro něj nejvíce efektivní. 



Ve velkých podnicích bude efekt digitalizace daleko větší, ovšem hůře proveditelnější. Například ...

Nový zaměstnanec přijde s cílem inovovat stávající procesy. Jakékoli změny, které provede, jsou často vnímány jako revoluční a efektivní, ale to neznamená, že jsou vždy správné. Zaměstnanec, který má oprávnění k rizikovým rozhodnutím, by měl mít podrobné znalosti o interních procesech a měl by být dobře informován o dění ve společnosti. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že digitalizace povede k pozitivním změnám a nezpůsobí problémy.

Digitalizace velkých továren přináší významné výhody v monitorování a optimalizaci procesů, avšak její implementace je komplikovaná kvůli unikátnosti každé továrny. Přesto je centralizovaná dostupnost informací klíčovým prvkem pro efektivní řízení a zlepšování výrobních a logistických procesů.

Podívejme se na digitalizaci podniků z jiného úhlu ...



Jak dalece může být dnešní digitální továrna skutečně digitální?

Michal Hradiš, VUT Brno
Popravdě, dříve byla moje představa fragmentovaná. Teď, když se nad tím zamyslím, tak podle mě je základním cílem vědět, co se v podniku děje. To znamená, mít informace o tom, jak probíhají procesy, ať už výrobní nebo jiné. V této oblasti mám omezenou zkušenost. To, s čím jsem se setkal, byla většinou kontrola kvality, nebo ne řízení skladů, ale alespoň zjišťování, jak se materiály pohybují ve skladu. Nejužitečnější by bylo mít systém, který ví, co se děje, a dokáže mi říct, co budu potřebovat, co nebude fungovat, kde se dá něco zlepšit. Ale vytvořit něco na této úrovni je složité a nedá se to dělat rutinně.

Do jisté míry se dnes firmy snaží vytvářet systémy, které tohle dokážou na různých místech, ale nasadit je a donutit je fungovat, to je problém. Když mám systémy na rozpoznávání obličejů nebo chat GPT, které mají obrovské nasazení, všechno to nasazení je stejné. Všechny obličeje jsou stejné. Ale když mám továrnu, každá má jiný proces, dělají se tam jiné věci, všechno je do jisté míry unikátní. Můžu mít podobnosti, ale je to unikát. Samo se to všechno nenastaví a nezavede. Dělat automatické rozhodování a plánování v těchto prostředích je kvůli té unikátnosti podle mě vždy problém. Ale už jen základ mít přehled, co se děje, a mít informace dostupné centrálně, aniž bych musel jít na sklad a zeptat se, má jednoznačně hodnotu. Je jasné, jak se tyhle nástroje dají zavádět.

Zásadní myšlenky:
  • Digitalizace podniků je zásadní změnou, kterou nelze podceňovat ani paušalizovat.
  • I malé podniky a OSVČ elektrotechnici mohou profitovat z digitalizace procesů.
  • Digitalizace umožňuje elektrotechnikům soustředit se na nejefektivnější činnosti, jako jsou projekce, montáže, revize a údržba.
  • Zavedení digitálních nástrojů může výrazně zefektivnit pracovní postupy a zlepšit produktivitu.
  • Centralizovaná dostupnost informací je klíčová pro efektivní řízení a optimalizaci výrobních a logistických procesů.
  • Nový zaměstnanec s cílem inovovat by měl mít detailní znalosti o interních procesech, aby mohl provádět informovaná rozhodnutí.
  • Změny by měly být prováděny s ohledem na dlouhodobé cíle a neměly by být vnímány pouze jako revoluční.
  • Systémy, které dokážou centrálně sledovat a analyzovat dění v podniku, jsou klíčové pro zlepšení kvality a efektivity.
  • Každá továrna a podnik jsou unikátní, což ztěžuje implementaci univerzálních digitálních systémů.
  • Přizpůsobení digitálních nástrojů specifickým potřebám podniku je nezbytné pro úspěšnou digitalizaci.
  • Mít přehled o tom, co se v podniku děje, je základním cílem digitalizace.
  • Informace musí být dostupné centrálně a snadno přístupné, což usnadní rozhodování a plánování.

Všechny vydané díly Breaking fuse sledujte v textu zde a videu zde!
Pořad byl vytvořen v souvislosti s vysílání Digitální továrny #2.3 viz ...








Znáte nějaké nesmyslné pokusy o digitalizaci?
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933