Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

BF#1: Co vše změnila digitalizace Jiřímu Holoubkovi za poslední dobu (2023)


Document Actions
BF#1: Co vše změnila digitalizace Jiřímu Holoubkovi za poslední dobu (2023)
Bylo toho více, ale ne vše dá opravdu digitalizovat. Například hodnocení lidí v práci. Každý člověk je jedinečný a má různé dovednosti a schopnosti. Pokusit se tyto schopnosti převést do čísel může být velmi složité. Představte si, že byste měli ohodnotit své kamarády podle toho, jak dobře hrají fotbal, jak jsou vtipní, nebo jak rychle běhají. Bylo by to spravedlivé? Pravděpodobně ne. Proto je někdy lepší spolehnout se na lidský úsudek než na čísla. V průmyslu je to stejné s hodnocením lidí. Digitalizace je skvělá, ale musíme si uvědomit, kde má své limity.
Miroslav Minařík, ze dne: 27.10.2023
reklama


Ano, digitalizace má své limity. Ovšem jsou mezi námi i tací, kteří dokáží převádět na čísla cokoliv, i když výsledky nejsou relevantní. Čísla jsou čísla. Při rozhovoru mě v tom Jiří Holoubek jen utvrdil ...



Volný přepis mluveného slova ...

Jiří Holoubek www.electroindustry.cz
Já bych chtěl v každém případě říct, že když se orientujeme na průmyslové prostředí, tak si musíme uvědomit, že nějakým způsobem digitalizuje už desítky let, minimálně zhruba pětadvacet, třicet let. 

Co se týká například řízení strojů, řízení technologických zařízení, ale také v oblasti logistiky, nebo i v oblasti související s administrativou kolem lidských zdrojů. Ale to, o čem dnes mluvíme pod pojmem digitalizace, tak souvisí vlastně s tou interoperabilitou všech digitálních systémů, které na jakési vyšší či nižší úrovni už v tom průmyslovém prostředí máme. 

Čili jde o nějaký jednotný přechod k integrovanému operačnímu firemnímu prostředí. A co se špatně digitalizuje? Podle mě se velice špatně digitalizují procesy, například týkající se hodnocení lidských zdrojů. Veškeré snahy o nějaké numerické škálování schopností člověka, kvalit člověka a jeho vhodného zařazení na tu konkrétní pracovní pozici sestávají z tolika různých ukazatelů s různou váhou, že tam opravdu ten subjektivní postoj toho buď jeho přímého nadřízeného nebo nějakého odborného pracovníka zabývající se lidskými zdroji musí být. Takže tam si myslím, že v tom průmyslovém prostředí se oblast lidských zdrojů a kvality lidských zdrojů v uvozovkách digitalizuje velice špatně.

Všechny vydané díly Breaking fuse sledujte v textu zde a videu zde!
Pořad byl vytvořen v souvislosti s vysílání Digitální továrny #2.3 viz ...






 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933