Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

#EH: Elektrický souboj (Thomas Alva Edison)


Document Actions
#EH: Elektrický souboj (Thomas Alva Edison)
V novinách se často objevovaly zprávy o smrtelných nehodách způsobených dotykem s elektrickými vodiči, zejména u zřízenců pracujících s elektrickým osvětlováním. Nebezpečné byly především střídavé proudy o vysokém napětí. V New Yorku došlo k několika smrtelným nehodám spojeným s vodiči společnosti Westinghouse. Intenzivní kritika v tisku vedla k sáhodlouhé odpovědi od Westinghouse, která však neospravedlnila vysoké napětí a kritizovala Edisonovy instalace. Proslulý elektrotechnik Harold Brown ukončil polemiku klasickou odpovědí a navrhl souboj, který Westinghouse odmítl. Následky mohly být pro něj osudné.
František Tuček, ze dne: 16.06.2024
reklama


V novinách se často objevuje zpráva, že byli lidé, zejména zřízenci zaměstnaní při elektrickém osvětlování nebo při jiných elektrických zařízeních, usmrceni dotykem s vodiči. Nebezpečné jsou zejména střídavé proudy o vysokém napětí. V New Yorku došlo k několika smrtelným nehodám způsobeným dotykem s vodiči patřícími společnosti Westinghouse.

Noviny tuto situaci intenzivně kritizovaly a společnost Westinghouse na to reagovala sáhodlouhou odpovědí v tisku, která však neposkytla žádné uspokojivé vysvětlení a neospravedlnila použití vysokého napětí. Naopak, Westinghouse kritizoval Edisonovy instalace.

Tato polemika pokračovala, až ji ukončil proslulý elektrotechnik Harold Brown svou klasickou odpovědí. Brown v ní popsal nebezpečí spojená s elektrickými proudy o vysokém napětí a navrhl podivný souboj:




"Vyzývám pana Westinghouse na souboj podle všech pravidel. Pan Westinghouse mě nejprve předvolá v souladu s mými svědky, což bude slušný počet uznávaných elektrotechniků. Pan Westinghouse vezme do ruky jeden elektrický drát, já vezmu druhý. Pan Westinghouse se zaručí, že povede svým tělem střídavý proud; já zase slibuji čelit nepřetržitému proudu. Přitom budou dodrženy podmínky předepsané Medico-Legal Society, tedy proud nesmí mít méně než tři sta přerušení za sekundu. Začneme mírně se sto volty a budeme postupně zvyšovat napětí o padesát voltů na znamení, dokud jeden z nás nevykřikne: 'Dost! Dost! Pro Boha, už dost!'"

Není překvapením, že pan Westinghouse tento návrh nepřijal. Předpokládal, a to z dobrého důvodu, že následky by mohly být pro něj osudné.
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933