Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Jak dopadly opravy ČSN EN 50110?


Document Actions
Jak dopadly opravy ČSN EN 50110?
Český normalizační institut věnoval projednávání návrhu EN 50110-1:2004 i vydání ČSN EN 50110-1 ed. 2 mimořádnou pozornost a plně využil i výsledky výše uvedených rozborových úkolů.
Vincent Csirik, ze dne: 16.10.2006
reklama

 <<<<  sem pro úvod - - tělo - - tam pro závěr  >>>>

ČSN EN 50110-1 ed. 2:2005

Průběh řešení
Český normalizační institut věnoval projednávání návrhu EN 50110-1:2004 i vydání ČSN EN 50110-1 ed. 2 mimořádnou pozornost a plně využil i výsledky výše uvedených rozborových úkolů.
Projednávání stanovisek k mezinárodním dokumentům v oblasti obsluhy a práce na elektrických zařízeních je smluvně zabezpečeno u ESČ Praha. Tento zpracovatel vnitrostátně projednával i všechny došlé normativní dokumenty z CENELEC (CLC/BTTF 62-3), které se týkaly návrhu evropské normy prEN 50110-1:2004. Návrh evropské normy prEN 50110-1:2004 byl vnitrostátně projednán se členy tří technických normalizačních komisí a také se všemi, kteří projevili zájem o účast na připomínkovém řízení. Připomínky vzešlé z tohoto projednávání byly ve formě národního stanoviska zaslány do CENELEC a byly v konečném znění EN 50110-1:2004 akceptovány.
Z uvedených důvodů se předpokládalo, že převzetí této nové evropské normy do soustavy ČSN bude bezproblémové, neboť otázka rušení souboru ČSN 34 3100 až 91 byla již řešena v rámci vydání ČSN EN 50110-1:2003.

Převzetí EN 50110-1:2004 bylo zařazeno do plánu technické normalizace v roce 2004.
S ohledem na důležitost této normy byl na žádost ČNI vytvořen zpracovatelský tým v následujícím složení:

MEDIT Consult s.r.o., Dr. Milady Horákové 5, 772 00 Olomouc
Ing. Jaroslav Bárta, Energoprojekt Praha
Ing. Bohuslav Kramerius, ČD, s.o., DDC, o.z., Technická ústředna dopravní cesty Praha
Ing. Michal Kříž, IN-EL, spol. s r.o. Praha
Ing. Antonín Kubela, AŽD Praha s.r.o.
Ing. Antonín Lisý, Elektrotechnický svaz Český
Václav Macháček, Středočeská energetická a.s. Praha

Konečný návrh ČSN EN 50110-1 ed. 2 byl rozeslán celkem 45 právnickým a fyzickým osobám zařazeným do připomínkového řízení (na základě požadavku ČNI byl návrh nové normy navíc rozeslán i právnickým a fyzickým osobám, které se do připomínkového řízení oficiálně nepřihlásily).

Pozn.
Projednání návrhu ČSN se může zúčastnit každý, kdo se ve lhůtě stanovené ve zveřejněném oznámení (ve Věstníku ÚNMZ) o zahájení zpracování návrhu přihlásí zpracovateli, uvedeném v tomto oznámení, nebo každý, kdo zašle své stanovisko ke zveřejněnému návrhu normy ve lhůtě stanovené v oznámení o jeho zveřejnění.
Zahájení řešení úkolů je oznamováno odborné veřejnosti ve Věstníku ÚNMZ, vycházejícím začátkem každého kalendářního měsíce. Současně jsou veřejnosti sdělovány základní údaje o úkolech, jež jsou potřebné pro orgány a pro osoby, které mají zájem stát se účastníky připomínkového řízení. Přihlášeným účastníkům zasílá zpracovatel návrhy ČSN a jejich případné připomínky s nimi projedná. Pokud v rámci zpracování návrhu ČSN se zjistí, že jeho obsah se týká i okruhu uživatelů technických norem, kteří se nepřihlásili jako účastníci připomínkového řízení, může zpracovatel sám (popř. po konzultaci s pracovníkem ČNI) zaslat návrh normy i organizacím nebo i jednotlivcům, kterých se předmětný návrh (budoucí ČSN) týká.

Stanovisko ke konečnému návrhu zaslalo 21 subjektů.
Všichni účastníci připomínkového řízení, s výjimkou ing. Jaroslava Melena a ing. Jiřího Sajnera, kteří zaslali záporné stanovisko, s konečným návrhem souhlasili.

Pro odstranění rozporu bylo svoláno rozporové řízení, jehož se zúčastnili:
ing. J. Bárta, ing. B. Kramerius, ing. M. Kříž, ing. A. Lisý a JUDr. Zb. Urban, zástupci MPSV ČR, MPO ČR, ČÚBP a za ČNI ing. J. Petřík a ing. V. Csirik a dále ing. J. Melen a ing. J. Sajner.

Z jednání byl zhotoven zápis, který byl účastníky potvrzen přímo na místě (připomínky ing. Melena byly přijaty, ing. Sajner měl připomínky nekonkrétní). Výsledek jednání a stanovisko zpracovatelského týmu byly projednány s kladným výsledkem na zasedání TNK 22 Elektrotechnické předpisy
(2006-06-01) a též na jednání TNK 97 Elektroenergetika (2006-06-14) a TNK 126 Elektrotechnika v dopravě (2006-06-20).

Pozn.
Technické normalizační komise (TNK) jsou odbornými normalizačními orgány s celostátní působností, registrovanými, metodicky řízenými a koordinovanými Českým normalizačním institutem (ČNI). ČNI zřizuje TNK na návrh zainteresovaných zájmových oblastí společnosti a na základě doporučení příslušného normalizačního výboru (Technického normalizačního výboru nebo Elektrotechnického normalizačního výboru) ke komplexnímu řešení všech otázek technické normalizace ve vymezeném rozsahu oboru jejich působnosti.

Na základě výše uvedených skutečností byla v červenci 2005 vydána nová norma pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních „ČSN 50110-1 ed. 2:2005“, která od 1. července 2007 nahradí ČSN EN 50110-1:2003.

ČNI převzal i závazek zpracovat podkladové materiály a vydat technickou normalizační informaci TNI 34 3100 Obsluha a práce na elektrických zařízeních – komentář k ČSN EN 50110-1 ed. 2 a ČSN EN 50110-2, která byla byla vydána v říjnu 2005 a byla předána MPSV ČR jako podkladový materiál pro přípravu potřebné legislativy v dané oblasti.

Pozn.
TNI (Technická normalizační informace) je novým produktem Českého normalizačního institutu. Tento produkt se označuje zkratkou TNI a šestimístným číslem podle zásad shodných s tříděním technických norem (ČSN). TNI jsou technické normalizační dokumenty informativního charakteru a obsahují:

  • technické požadavky, které ještě nemají předpoklad pro zpracování na úrovni norem (kde z různých důvodů existuje perspektivní, nikoliv však okamžitá možnost vydání normy), nebo
  • jsou do nich převzaty některé osvědčené údaje ze zrušených ČSN, jejichž zachování a využití (po případné aktualizaci) je účelné, popř.
  • jsou do nich převzaty některé jiné normativní dokumenty, které nelze vydat jako ČSN.

TNI jsou převážně komentáře k vydaným českým technickým normám, mohou obsahovat i údaje, které do ČSN nepatří, a umožňovat tím její lepší srozumitelnost a pochopení.
Hlavní význam TNI pro praxi spočívá v tom, že v době kdy nejsou (z dobrovolných) norem poskytovány výklady, umožňuje podat ve formě komentáře doplňující informace k základní normě a usnadnit tím rozhodování při výběru správného řešení.

TNI 34 3100 Obsluha a práce na elektrických zařízeních – Komentář k ČSN EN 50110-1 ed. 2 (říjen - 2005)

Tato technická normalizační informace je určena pro používání v uvedené oblasti spolu s platnou ČSN EN 50110-1 ed. 2:2005 (34 3100) Obsluha a práce na elektrických zařízeních. TNI byla vypracována pro usnadnění orientace v předmětné oblasti a pro rozpracování některých článků k zajištění bezpečnosti práce na elektrických zařízení a v blízkosti živých částí, které jsou v ČSN EN 50110-1 ed. 2:2005 obsaženy.
Tato technická normalizační informace byla vypracována jako komentář k ČSN EN 50110-1 ed. 2, která platí pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních, s elektrickými zařízeními nebo v jejich blízkosti.

TNI 34 3100 mimo jiné obsahuje:

  • vazbu na číslování článků podle ČSN EN 50110-1 ed. 2:2005, aby byla zachována kontinuita mezi touto ČSN a technickou normalizační informací (TNI);
  • informativní doplňující nebo upřesňující ustanovení, převzatá ze souboru ČSN 34 3100 až 91, jehož platnost končí 2005-12-31. Tato ustanovení lze použít u těch článků ČSN EN 50110 ed. 2:2005, ve kterých je odvolání na národní legislativu, nebo které mohou svými požadavky doplňovat;
  • zapracování požadavků na zajišťování pracoviště pro práci na zařízení bez napětí;
  • zapracování požadavků na písemné předání pracoviště na provádění práce bez napětí a v blízkosti zařízení pod napětím (Příkaz „B“);
  • zapracování požadavků na písemné předání pracoviště na provádění práce pod napětím (Příkaz „B“ PPN).

 <<<<  sem pro úvod - - tělo - - tam pro závěr  >>>>

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ČAS ÚNMZ ČNI
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933