Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (6.)


Document Actions
pranazar_1.jpg
Obsluha a práce na elektrických zařízeních. Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.
'Bohuslav Kramerius', ze dne: 25.08.2004
reklama

V dalších částech se norma dotýká provozní činnosti a funkčních opatření jako např. měření, zkoušek a revizí. Tyto nijak nerozpracovává, ale opět stanovuje hlavní požadavky na provádění revizí elektrických. Postupy a požadavky na provedení revizí elektrických zařízení jsou uváděny v dalších EN. Dále je požadavek na provádění revizí a inspekcí na elektrickém zařízení stanoven národní legislativou.

Stanovuje, že osoby které pracují na elektrickém zařízení nebo v jeho blízkosti musí být vyškoleny tak, aby byly schopné poskytnout první pomoc při zranění elektrickým proudem a nebo popáleninách.

Pracovní postupy
V této části norma stanovuje požadavky na zajištění všeobecné bezpečnosti při práci na elektrickém zařízení a to z pohledu technologických postupů, řízení práce a ostatních aspektů, které se mohou při předmětné činnosti vyskytnout.

Jsou zde v jednotlivých článcích stanoveny základní požadavky, které musí být splněny při práci na vypnutém zařízení a to jak na zařízení nn, vn, vvn a zvn.

Dále pak požadavky na práci na elektrickém zařízení pod napětím a to jak při práci na vzdálenost, práci v dotyku tak i práci na potenciálu. Pro tyto činnosti stanovuje norma základní bezpečnostní požadavky, které musí být splněny a v našem případě jsou rozpracovány v národních normách, místních pracovních předpisech a technologických postupech pro danou činnost.

Pokud nejsou v národních předpisech nebo normách jednotlivých států stanoveny bezpečné vzdálenosti od živých částí při práci v blízkosti zařízení pod napětím udává tato norma v informativní příloze A1, A2 doporučené vzdálenosti. Norma definuje ochranný prostor a zónu přiblížení.

Údržba
V poslední části se norma zabývá požadavky, které musí být splněny při provádění údržby a oprav, druhy údržbové práce a kdo a za jakých podmínek může tyto práce vykonávat.

Práce v blízkosti zařízení pod napětím

Pro práce v blízkosti zařízení pod napětím je v normě stanoven ochranný prostor a zóna přiblížení. Vzdálenosti DL a Dv musí být stanoveny příslušnými národními normami a pokud národními normami stanoveny nejsou uvádí EN 50 110-1 doporučené vzdálenosti v informativní příloze A1 a A2.

Na obrázcích jsou uvedeny zóny přiblížení a ochranný prostor, tak jak je uveden v normě EN 50110-1.

Národní dodatky

Jak již bylo uvedeno předcházející části je norma EN 50 110 složena ze dvou částí.

První část EN 50 110-1 stanovuje základní bezpečnostní požadavky pro činnosti na elektrických zařízeních a infoffi1ativní přílohy platné pro všechny státy CENELEC. Stručný výtah obsahu této části byl uveden v předcházejících odstavcích.
Druhá část EN 50110-2 uvádí národní dodatky a obsahuje řadu normativních příloh (jednu pro každý stát), která specifikuje další návrhy bezpečnostních požadavků nebo připojuje národní doplňky k těmto minimálním požadavkům. Do národní přílohy pro Českou republiku budou zahrnuty zákony, vyhlášky a normy, které souvisí se základní normou.

Revize souvisících ČSN

Jak již bylo řečeno v úvodu je řada článků a ustanovení ČSN 34 3100 a ostatních norem této řady ČSN 34 3101-11 shodná s požadavky a nařízeními uvedenými v základní normě ČSN EN 50 110-1, která se od 1.1.2006 stane jedinou základní normou pro zajišťování bezpečnosti při obsluze a práci na elektrických zařízeních.

Revize byla provedena v rámci možných změn s ohledem na jejich platnost a dobu vydání jednotlivých revidovaných norem.

Změny nebyly vyvolány u technologických postupů pro práci pod napětím nebo v jeho blízkosti a norem, které tyto postupy stanovují. Platnost těchto norem jak již bylo uvedeno v úvodu je na dobu určitou. Při zpracovávání bezpečnostních opatření, technologických postupů a místních pracovních směrnic mohou osoby odpovědné za provoz elektrických zařízení tyto normy používat v těch statích, kde to připouští ČSN EN 50110-1.

Tento možný, ale v evropských normách výjimečný princip umožňují právě národní dodatky, které mohou být zařazeny podle potřeby jednotlivých členských států CENELEC v EN 50 110-2.

Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.

Na závěr je třeba podotknout, že norma byla po složitém a náročném připomínkovém a u nás odlišnému pojetí bezpečnostních norem oproti EN a velkému počtu organizací, které se přihlásily nebo byly ze strany ČSNI zařazeny do připomínkového řízení, došlo k jistému časovému posunu na předložení a schválení výše uvedených evropských norem.

Hlavním argumentem proti přijetí a vydání této normy bylo to, že doposud nebyla provedena revize vyhlášky č. 50/1978 Sb. Nakonec bylo potvrzeno a schváleno přijetí ČSN EN 50110-1 a ČSN EN 50110-2 všemi účastníky připomínkového řízení.

Na závěr je třeba je třeba ještě jednou zdůraznit to, že ČSN EN 50110-1 klade větší nároky na odpovědnost osob odpovědných za elektrická zařízení při zajišťování bezpečnosti osob provádějících obsluhu a práci na těchto zařízeních.

Ing. Bohuslav Kramerius, České dráhy a.s., technická ústředna dopravní cesta

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933