Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

1954: Malá elektrotechnika


Document Actions
1954: Malá elektrotechnika
Podívejme do hlubin minulosti. Na příručku, která měla za cíl seznámit s problematikou našeho oboru i nejširší veřejnost. Autor doktor Jiří Truneček si jako odborného lektora této publikace přizval dnes legendárního profesora Lista.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.05.2006
reklama

Tato příručka probírá soustavně celou elektrotechniku,
od základních pojmů a jednotek až po televisi. Hlavně si všímá všech důležitějších pojmů, na něž může čtenáře navázat při podrobnějším studiu. Kniha také podá stručný, ale úplný přehled o elektrotechnice těm, kdo už mají určité technické znalosti z jiného oboru. Poskytuje tedy čtenáři skutečně základní minimum elektrotechnických vědomosti.

Kniha je určena pro přehledné školení v technické praxi i jako pomůcka k opakování pro odborné školy.

Jaký je účel a zaměření této knížečky? Místo obvyklých úvodních slov povím, jak vznikla.
Není tomu dávno, kdy byly uvedeny v život večerní školy pro pracující. Tehdy jsem stanul před nesnadným úkolem: učit na škole vysloveně elektrotechnického směru žáky, kteří o elektrotechnice věděli jen to, co se naučili na střední škole, pokud i to nezapomněli. Bylo mi svěřeno 18 mladých dělníků, nikoli elektrotechniků, kteří pochopili, že elektrotechnika proniká všemi oblastmi našeho života, že se s elektřinou setkáváme denně a na každém kroku, že bez elektrotechniky by nebylo pokroku, a chtěli se proto učit.

Tato knížečka vznikala pro ně a pro všechny ty, kdo je chtějí následovat. Protože elektrotechnika proniká do všech oblastí techniky, má se s jejími základy seznámit každý, kdo nechce zůstat zpátky.

Na rozdíl od jiných učebnic elektrotechniky se tento spisek omezuje na encyklopedický přehled celého oboru; pojednává o všech důležitých pojmech, aby na ně mohlo navázat další podrobnější studium. Z účelu knížky vyplývá, že nemůže zacházet do podrobností, ale může posloužit těm, kdo mají nějaké technické vědomosti z jiného oboru a chtějí získat povšechný přehled o elektrotechnice. Proto také je tu matematika celkem vedlejší a jsou-li již uváděny někde vzorce, pak proto, že podávají poučky ve formě nejzhuštěnější.

Těch 18 mladých mužů mi představovalo všechny ostatní, jejich zájem mi byl povzbuzením, jejich dotazy pobídkou, jejich nejlepší příprava cílem. V tomto svazečku jsou již zhodnoceny i pozdější náměty a připomínky, takže věřím, že poskytne svým čtenářům základ elektrotechnických vědomostí, důležitých a nutných pro praxi i denní život.

J. T.

OBSAH

1. Úvodem trochu opakováni 5
2. Magnetismus. . . . . . 12
3. Elektrostatika 19
4. Stejnosměrný proud. . . . 29
Průchod elektrického proudu 29
Účinky elektrického proudu 38
Zdroje elektrického napěti . 53
5. Střidavý proud . . . . . . 64
Mnohofázové proudy . . . 78
6. Prvky ovládací a konstrukční . 89
7. Měření . . . . . 98
8. Spotřebiče .,. 116
Spotřebiče tepelné. . . . 116
Spotřebiče světelné . . . 120
Stroje . 128
9. Rozvod elektrické energie . 163
10. Sdělovací technika drátová 170
Signálni technika . . . . 174
Technika telegrafní . . . 178
Telefonní technika. . . . . 181
11. Sdělovací technika bezdrátová 195
Obvody. . . 195
Elektronky. . . . . . . . .. 202
Přístroje. . . . . . . . . . 218
12. Tabulky. . . . . . . . . . . . . 234
Stručný výtah z ,,Poučeni pro osoby neznalé, jak zacházeti s elektrickým zařizením" . . . . 246
Seznam literatury pro další studium 252
Rejstřík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 254

S úryvky této knihy se zde určitě ještě později potkáme ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933