Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KNIHA: Provádění revizí elektrických instalací do 1kV v prostorách ...


Document Actions
KNIHA: Provádění revizí elektrických instalací do 1kV v prostorách ...
... bez nebezpečí výbuchu vyšlo v druhém vydání. Revize v dnešním podání jsou stále obsáhlejší, i když její podstata zůstává stále stejná. Jen elektrické instalace jsou jiné, různorodější. Přibývají technologie, způsoby uložení vedení a také způsoby používání. Revizní technik má přehled o všech bodech konkrétní revize, své znalosti čerpá nejen předpisy doporučených kroků, ale také z vlastní zkušenosti a zkušeností ostatních odborníků.
Vilém Gracias, ze dne: 17.03.2021
reklama


Je tu další vydání tohoto titulu. Všem se omlouvám, ale nebudu stále popisovat obdobný "příběh", který jsem naposledy popisoval zde. A to zásadní co je jiné, zmiňuje Jan Lojkásek v anotaci takto:
V této publikaci jsou oproti předchozímu vydání doplněny odkazy na normativní dokumenty týkající se revizí elektrických instalací, které byly od jejího předchozího vydání zpracovány. Těmito dokumenty jsou jednak technická normalizační informace TNI 33 2000-6:2020 uvádějící komentář k ČSN 33 2000-6 ed. 2 a také změna Z2 samotné ČSN 33 2000-6 ed. 2, která platí pro revize elektrických instalací. Oba tyto dokumenty spolu úzce souvisejí. Jejich zpracování bylo vyvoláno potřebou usnadnit elektrotechnikům orientaci v otázkách revizí a také aplikovat vzory revizních zpráv uvedené v ČSN 33 2000-6 ed. 2:2017 na podmínky v ČR. Některé otázky, které se mohou při revizích vyskytnout, tato publikace přímo neřeší a jejich řešení ponechává na TNI 33 2000-6:2020.
Přes to ještě uvedu maxicitaci Radka Roušara Podnikatelské aktivity související s prováděním revizí elektrických zařízení, který sympaticky zmiňuje činnost revizního technika.




Provádění revizí elektrických zařízení je podstatnou částí zajištění bezpečnosti provozu vyhrazených elektrických zařízení. Řadu let se vedou dlouhé diskuze nad pojmy „revize“ a „revizní technik“, nad tím, zda tato označení jsou správná nebo zda je správný jejich obsah a je zcela jisté, že tato polemika se povede ještě dlouho. Co je ovšem téměř neoddiskutovatelné, je skutečnost, že provádění úkonů, které dnes nazýváme revizí a které dnes provádí revizní technik, jsou důležitou součástí uvádění do provozu či samotného provozu vyhrazených elektrických zařízení. Ať už se bavíme o uvádění zařízení třídy I. nebo třídy II. do provozu (dle vyhlášky č. 73/2010 Sb.), je výchozí revize nezbytnou součástí uvedení do provozu, a to i přesto, že pro zařízení třídy I. požaduje vyhláška odborné stanovisko TIČR. Výchozí revize provedená revizním technikem s příslušným osvědčením je totiž jedním z hlavních podkladů pro odborné stanovisko vydané TIČR. Stejně tak v případě pravidelného provádění revizí, které po dobu provozu vyhrazeného elektrického zařízení zkoumá ve stanovených lhůtách bezpečnost provozu.


Revize elektrických zařízení ale nestojí samotně sama o sobě, ale je součástí procesu zajištění bezpečnosti provozu vyhrazeného elektrického zařízení, a jak už je v dnešní době zcela běžné, mnoho subjektů již nechce poptávat pouze jednotlivé úkony, ale má zájem objednat komplexní řešení. Poptávka po komplexních řešení se stále častěji objevuje i v oblasti provádění revizí vyhrazených elektrických zařízení.

V případě výchozích revizí (uvádění do provozu nových nebo rekonstruovaných elektrických zařízení) tomu ještě tak často není, protože revizní technik je obvykle pracovníkem dodavatelské firmy, doklady zpracuje projektant a ...


Práce revizního technika není většinou o velkých nákladech na materiál k realizování revize, při oceňování revizí jde tak především o stanovení ceny vzhledem k časové náročnosti a ve vztahu k dalším poskytovaným službám. Zákazníka velmi často nezajímá cena stanovená hodinovou sazbou, ale většinou chce znát cenu za provedení díla, nicméně ta je samozřejmě odvislá od časové náročnosti. Při stanovování ceny je nutno mít na paměti, že každá revize je svým způsobem specifická, protože i revize elektrických zařízení ve dvou téměř totožných objektech může trvat rozdílně dlouho, protože zatímco v jednom je vše zcela přístupné, tak ve druhém je zcela odlišný provoz a elektrické zařízení je mnohem více nepřístupné. V této oblasti platí princip smluvních cen, nicméně i v rámci principu smluvních cen platí, že ceny by měly být přiměřené. Obecně je možné říci, že klienti mnohdy akceptují raději vyšší cenu, pokud je jim cena nabídnuta komplexně.


Koho tato kniha zajímá?
Samozřejmě každého začínajícího revizního technika snad proto, aby měl ucelený přehled základů v jedné vazbě. Zkušený revizák je obvykle protřelý četbou ČSN online a opakovaným přezkušováním. Určitě však existuje skupina badatelů, kteří nemají ambice revizního technika, ale znalostmi chtějí být na stejné úrovni. Ovšem jsem stále více toho názoru, že znalosti zkušeného odborníka nejsou médii jednoduše přenositelné a tak i tato kniha je opravdu něco jako jedna ze startovních čar ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933