Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

IN-EL digitalizuje staré publikace!


Document Actions
IN-EL digitalizuje staré publikace!
Odborné vydavatelství IN-EL, jehož publikace jsou nejrozšířenější po celém Česku i Slovensku, letos začalo digitalizovat své staré, z počátků IN-EL vydávané elektrotechnické tituly. Proč se staré knihy digitalizují, když jsou již "staré"? Jsou dnes knihy potřebné, pokud máme přehršel technických norem? Takové a podobné úvahy slyšíme stále. Jak to tedy je ve skutečnosti? Digitalizuje se vše? Podívejme se, co vše prozradil Jan Lojkásek, muž, který stojí za celou historií známých červených příruček ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.08.2021


Jak vydávání knih začalo?
Od založení firmy v roce 1992 se vydalo téměř dvě stovky různých publikací a pomůcek pro elektrotechniky. Ze začátku ještě jako STRO.M, spol. s r. o, kde obor elektro byl samostatným útvarem, a další již jako IN-EL, spol. s r. o.

Autoři digitalizovaných knih
Řada starších příruček jsou unikátní publikace, které pro IN-EL napsali významní elektrotechnici evropského a dokonce celosvětového formátu. Někteří z nich, bohužel, již odešli do elektrotechnického nebe. Nyní se některé unikátní příručky postupně digitalizují, a tak se zachovají i pro příští generace elektrotechniků. Ty starší, pouze ve formátu pdf. Některé proto, že dle názoru Jana Lojkáska zdaleka ne všechny si digitalizaci zaslouží. Řadu z nich, a to vždy v další, aktualizované podobě, a třeba i pod poněkud pozměněným názvem, se vydávájí dodnes a budou vydávat i dále. Některé byly poplatné své době a zejména v té době platným legislativním předpisům a technickým normám.


   


Naopak některé jsou nadčasové, do nichž autoři zapracovali své dlouholeté zkušenosti a obsahují technologické postupy do značné míry platné dodnes. Jsou doplněny řadou vzorečků empirických i racionálně odvozených, které bychom v současné době marně hledali.

Co budou mít digitalizované knihy nového?
Tyto „archivní“ digitalizované příručky, vlastně plnohodnotné e-knihy, budou mít řadu standardních funkcí, především přehledný obsah (v levém rámci, i v samotném textu e-knihy) a vnitřní vazby. Naopak, většina nebude mít vnější vazby (linky na technické normy, legislativní předpisy apod.), zejména proto, že by mohlo být zavádějící odkazovat čtenáře na již neplatné normy, z nichž řada už na serveru České agentury pro standardizaci (ČAS) není k dispozici v elektronické podobě (pdf). Bohužel příručky vydané do roku 1995 jsou již nenávratně ztraceny.

Jan Lojkásek, duchovní otec IN-EL a iiSEL.com,
přeje všem elektrotechnikům i zájemcům o elektrotechniku, aby jim tyto starší digitalizované publikace pomáhaly při řešení problémů, s nimiž se sice nesetkávají často, nicméně současné informační zdroje jejich seriózní řešení nenabízejí.

O vydání digitalizovaných titulů se zcela určitě na Elektrika.cz dozvíte formou krátkých recenzí.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933