Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Skupina ČEZ zahájila instalaci chytrých elektroměrů


Document Actions
Skupina ČEZ zahájila instalaci chytrých elektroměrů
Skupina ČEZ spustila na přelomu května a června zavádění prvních chytrých elektroměrů v České republice. První přístroje uvedli pracovníci ČEZ Měření do provozu v domácnostech v Pardubicích. Více zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.07.2011
reklama
 

Přístroje v současnosti používá více než pět tisíc odběratelů Skupiny ČEZ. Do konce roku 2011 jich ČEZ uvede do provozu 33 tisíc.

Skupina ČEZ spustila na přelomu května a června zavádění prvních chytrých elektroměrů v České republice. První přístroje uvedli pracovníci ČEZ Měření do provozu v domácnostech v Pardubicích. Elektroměry dostanou také zákazníci ve Vrchlabí a na severu Čech, a to v oblasti Jeřmanic. K dnešnímu dni jich technici ČEZ Měření nainstalovali více než 5 tisíc.

Na záznam z tiskové konference se můžete podívat zde ...


Instalace chytrých elektroměrů v těchto oblastech bude probíhat až do konce roku 2011, zařízení pak bude používat 33 tisíc domácností připojených k distribuční síti Skupiny ČEZ.


Klasický elektroměr
 Elektromechanické měření spotřebované energie.
 Záznam pouze kumulované spotřeby (tzn. registr).
Neměří žádné další veličiny ani průběh spotřeby v čase.
Nezaznamenává historii měření.
 Nutnost odečítat ručně – riziko chyb.

"Pro nás jako distributora je důležité především vyzkoušet a zjistit, jak se budou chytré elektroměry chovat v reálných podmínkách naší sítě. K tomu, abychom mohli tyto přístroje instalovat v dalších oblastech, musíme vědět, jak elektroměry pracují a jak jejich služby využívají naši zákazníci," říká Jiří Kudrnáč, ředitel divize Distribuce ČEZ.

Zahájení instalace měřidel je druhou fází pilotního projektu chytrých elektroměrů - před jejím spuštěním předcházela fáze důkladného testování přístrojů. V průběhu roku 2011 Skupina ČEZ zprovozní nový webový portál, který vybraným zákazníkům nabídne i "home display" nebo TV-box. Díky nim bude odběratel moci sledovat svojí spotřebu elektřiny na domácím počítači nebo televizní obrazovce. "Chceme, aby používání chytrých elektroměrů bylo pro naše zákazníky jednoduché a zároveň pohodlné. Ve spolupráci se spotřebiteli si chceme ověřit naše hypotézy o možnostech a potenciálu změny spotřebitelského chování," říká Filip Secký, generální ředitel ČEZ Měření.

Co chytré elektroměry přinášejí zákazníkovi

Z hlediska spotřebitele nabízejí chytré elektroměry řadu výhod. Dovolují nastavit přesnější zúčtovací zálohy a zejména pomáhají spotřebitelům lépe řídit jejich spotřebu energie – inteligentní měřidla s displejem mohou poskytnout aktuální informaci o spotřebě elektřiny a zákazník se tak může rozhodnout, zda bude energii odebírat v tak zvané špičce nebo mimo ní.


"Chytrý" elektroměr
Digitální měření více veličin (proud, napětí, účiník, frekvence…).
Vyhodnocení nestandardních stavů v síti (podpětí, přepětí, změny frekvence…).
Ukládání naměřených hodnot každých 10 nebo 15 minut.
Dálkový odečet naměřených dat.
Vestavěná relé pro ovládání zátěže (alternativa HDO).
Proudový limiter – možnost omezení výkonu nebo odpojení odběrného místa v krizovém řízení.
Společně s instalovanými součtovými elektroměry na distribučních trafostanicích je možno vyhodnocovat technickou bilanci dodávky.
Získaná data je možné analyticky dále vyhodnocovat.

Chytré elektroměry by v budoucnu mohly spotřebiteli navíc přinést širší spektrum tarifů. Data získaná z elektroměrů jsou zpracovávána anonymně a při jejich přenosu budou nasazeny sofistikované zabezpečovací mechanismy.

"Z údajů není zřejmé, k jakému odběrnému místu přísluší. Ke spojení dat s popisem zákazníka dojde až ve fakturačním datovém centru, které je zabezpečeno proti napadení," říká Ondřej Mamula, vedoucí projektu chytrých elektroměrů.

Další využití chytrých elektroměrů

Pro další zvýšení komfortu odběratelů se chytrá měřidla v budoucnu propojí s řídícím systémem inteligentního domu. Zákazník pak bude mít k dispozici nejen data o své spotřebě, ale zároveň i o aktuální ceně odebírané elektřiny. Řídicí systém domu bude regulovat vnitřní teplotu domu v závislosti na okolních podmínkách, aby se interiér zbytečně nepřetápěl nebo nevychlazoval. Bude ovládat i další spotřebiče v domě, včetně nabíjení elektromobilu, a to tak, aby při zachování požadovaného komfortu byly náklady domu na elektřinu minimální. Spotřebitel dokonce bude moci vše sledovat a regulovat na dálku, a to buď z počítače, nebo z aplikace v mobilním telefonu.

Z položených dotazů ...


Do budoucna se s chytrými elektroměry počítá pro nasazení dalších moderních technologií, jako jsou chytré sítě. Sběr informací z každého odběrného místa a schopnost kooperace s řídicím systémem chytrého domu otevírají nové možnosti v řízení sítě, které distributorovi umožní se vyrovnat s novými riziky, například s rostoucím objemem obtížně řiditelné výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, a zajistit tak požadovanou kvalitu dodávané energie.

Vývoj chytrých elektroměrů v Evropě

Evropská unie ve směrnici 2009/72/EC směřuje k tomu, aby v roce 2020 disponovalo 80% odběratelů (domácností) chytrými měřidly. Díky nim by se spotřebitelé mohli stát aktivními účastníky na trhu s elektřinou. Evropská unie doporučuje před zahájením instalace vypracovat technicko-ekonomické posouzení všech dlouhodobých nákladů a přínosů pro trh a jednotlivého zákazníka a doporučit způsob zavedení chytrých elektroměrů, který bude pro danou zemi optimální. Toto vyhodnocení má být hotové na podzim roku 2012, pilotní projekt Skupiny ČEZ bude významných přispěvatelem do této studie.

Jan Beneš, mluvčí Skupiny ČEZ

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 18)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933