Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Státu došla trpělivost


Document Actions
mil_a_zarovka2.jpg
Vendeta státu v ČEZu? Potrestání neposlušných manažerů? Kdo sleduje byť jen okrajově z tisku dění ve společnosti ČEZ a vlastně celé české energetice tento rok, musí uznat, že i velké společnosti, jakými je např. ČEZ nebo SME si prostě nedovedou poradit s monopolem největším, a to je stát.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.10.2003
reklama

Vendeta státu v ČEZu? Potrestání neposlušných manažerů? Kdo sleduje byť jen okrajově z tisku dění ve společnosti ČEZ a vlastně celé české energetice tento rok, musí uznat, že i velké společnosti, jakými je např. ČEZ nebo SME si prostě nedovedou poradit s monopolem největším, a to je stát. Stát si s ředitelem rozvodné společnosti SME Tomášem Hunnerem si nevěděl rady kolem čtvrt roku, z chyb se však poučil :-), jak vidíme na příkladu bleskového odvolání Jaroslava Míla z funkce předsedy představenstva (a tím fakticky i generálního ředitele).

Státu v jeho současné situaci, kde je na straně obrovská díra v rozpočtu a na druhé stále větší požadavky na prostředky z rozpočtu, nejde o liberalizovaný trh a rozvoj jednotlivých energetických firem. Vytvoření Skupiny ČEZ jen prokázalo liknavost státu v řešení situace v energetice. Nejdříve nechal investovat distribuční firmy do vlastních obchodních programů, reklamy apod., a po všech výdajích (nemalých) je sloučí do velkého celku. Jaký je celý výsledek tohoto procesu? Jsem oprávněný zákazník a chci kupovat elektřinu. Dostanu obchodní nabídku ze severu, z jihu (Duhová energie minus pár procent) a z Prahy (PRE).

Pro stát je ČEZ velkým přínosem, za dobu své existence zaplatil na daních 42 miliard korun, Skupina ČEZ zaměstnává kolem 18 tisíc lidí. Za dobu své existence elektrárenská společnost proinvestovala 150 miliard korun (především Temelín a odsíření). Je známým faktem, že ministr financí vyvíjí tlak urychlení plateb za distributory. Další investice a to ještě do Severočeských dolů tedy není politicky přijatelná. Šlo o skutečně velkolepé plány, vertikální integrace, expanze na Slovensko a do Bulharska. O to trpčí byl pád na tvrdý povrch české politické reality.

Generální ředitel se dostal do situace, kdy ztratil své politické ochránce a ve vládě již nezbyl nikdo, kdo by nad ním držel ochranou ruku. Situaci navíc komplikuje i trestní stíhání jeho a některých členů představenstva kvůli kauze Nové sídlo ČEZ. Tím pravděpodobně přišel o podporu šedé eminence české politiky, ministra vnitra Stanislava Grosse. Přílišná samostatnost generálního ředitele i přes všechny dobré počiny a záměry přestala být tolerována. Trpělivost došla i ministrům Sobotkovi a Urbanovi. Odvolání Jaroslava Míla iniciovali zástupci MPO.

Události následujících dnů nám jistě přinesou více informací, ale předpokládáme že se bude opakovat situace stejně jako v lednu ve SME. Po několika marných pokusech byl příliš samostatný gen. ředitel Tomáš Hunner odvolán (přes všechny zásluhy a dlouholeté úspěšné vedení podniku) a nahrazen novým kandidátem, který více naslouchá hlavnímu akcionáři, kterým je stát. Zdá se, že stejnou metodou si stát poradil i s generálním ředitelem ČEZ.

Zdroj: Česká energetika....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933