Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži


Document Actions
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Na jaře 2010 vstoupil do provozní fáze dílčí projekt Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži. Jeho přípravy sahají do roku 2006, kdy byl zpracován celkový projekt Čisté povodí Svratky. K zavedení technik aerace a destratifikace vody v nádrži a srážení fosforu sinic na přítoku do nádrže bylo třeba realizovat rozlehlou řídicí a monitorovací síť, v níž se osvědčily mj. automatizační komponenty značky B&R. Více o tomto projektu najdete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.07.2011
reklama

Na jaře 2010 vstoupil do provozní fáze dílčí projekt Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži. Jeho přípravy sahají do roku 2006, kdy byl zpracován celkový projekt Čisté povodí Svratky. K zavedení technik aerace a destratifikace vody v nádrži a srážení fosforu sinic na přítoku do nádrže bylo třeba realizovat rozlehlou řídicí a monitorovací síť, v níž se osvědčily mj. automatizační komponenty značky B&R.

Cílem projektu Čisté povodí Svratky je obnovit ekologickou rovnováhu v Brněnské údolní nádrži a zastavit masové množení sinic v letních měsících. Pro dosažení požadovaného stavu jsou vedle ozdravných zásahů v povodí Svratky nad Brněnskou údolní nádrží (omezení přísunu živin do nádrže výstavbou čističek odpadních vod, změnami v hospodaření v krajině atd.) postupně uskutečňována různá plánovitá opatření přímo v nádrži. Například v letech 2007 až 2009 bylo obnažené dno nádrže (snížením hladiny vody v nádrži o asi 10m) letecky vápněno vápenným hydrátem a od června do září 2009 brázdila sníženou hladinu nádrže loď se speciálním zařízením pro provzdušňování vody a s technikou pro sběr biomasy. Souběžně jsou také do nádrže nasazovány vybrané dravé druhy ryb. Jedním z významných opatření je zavedení technik aerace a destratifikace vody v nádrži a také srážení fosforu a sinic na přítoku do nádrže. Úlohy s tím spojené zastřešuje uvedený dílčí projekt "Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži " (dále jen projekt).

Technologické zařízení

Technologické zařízení, které je v rámci projektu třeba sledovat a řídit, se skládá z pěti aeračních a patnácti destratifikačních věží a ze stanice pro dávkování koagulantu. Úkolem věží je zajistit požadované koncentrace rozpuštěného kyslíku v určené hloubce pod hladinou vody v nádrži. Dávkovací stanice koagulantu, umístěná na přítoku do nádrže, zabraňuje vnosu živin (mj. fosforu) a externího zdroje inokula sinic přitékající vodou vhodným dávkováním koagulantu, stanoveným na základě koagulační zkoušky. Systém pro řízení a sledování uvedených technologických zařízení v rámci projektu dodala a ovládání, řízení a sledování celku na dálku zajišťuje společnost Redis spol. s r. o.


Obr. 1 Rozmístění technologického zařízení a řídicích kontejnerů na
Brněnské údolní nádrži  v rámci projektu Čisté povodí Svratky

Systém monitorování a řízení

S ohledem na velikost vodního díla a rozmístění věží byly vybrány čtyři lokality pro umístění kontejnerů (obr. 1), které jsou vedle kompresorové stanice, zajišťující dostatečný přísun vzduchu do věží, vybaveny také rozvaděči pro napájení aerátorů a řídicím systémem. Vzhledem k tomu, že jde o nepřetržitý provoz bez obsluhy s velkými požadavky na spolehlivost, byl zvolen řídicí systém od firmy B&R, který je spolehlivý a cenově dostupný. Ve dveřích každého z rozvaděčů je osazen řídicí systém PowerPanel PP45 od firmy B&R se 6" dotykovým displejem, který nejen lokálně zajišťuje přehled o řízeném technologickém zařízení, ale umožňuje také ovládat jednotlivé věže v dané skupině a nastavovat hodnoty parametrů pro řízení. Provozní signály jsou k řídicímu systému připojeny přes I/O moduly B&R řady X20 prostřednictvím integrovaného rozhraní X2X-link (obr. 2).


Obr. 2  Příklad instalace I/O modulů B&R řady X20 v řídicím rozvaděči
(vpravo nahoře)

Všechny čtyři kontejnery jsou navzájem propojeny přes integrované ethernetové rozhraní bezdrátovou sítí WiFi do lokální sítě, která je připojena k internetu. Pátou, samostatnou lokalitou je stanice pro dávkování koagulantu na přítoku do nádrže. Tento systém zajišťuje kontinuální dávkování síranu železitého v závislosti na okamžitém průtoku v řece, který je pravidelně aktualizován podle údaje na serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a přenášen do řídicího systému. Z důvodu členitosti terénu a velkých přenosových vzdáleností nelze k připojení tohoto kontejneru použít síť WiFi. Proto je použito připojení k internetu prostřednictvím sítě GSM/GPRS mobilního operátora. Kontejnery komunikují se vzdáleným serverem přes zabezpečené rozhraní VPN (Virtual Private Network).

Celkové uspořádání řídicí sítě je schematicky ukázáno na obr. 3. Veškeré přenášené údaje jsou opatřeny časovou značkou a jsou shromažďovány na vzdáleném serveru umístěném v sídle společnosti Redis v Brně. Operátorovi tak systém poskytuje nejen informace o aktuálním stavu, ale také historické údaje o provozu technologického zařízení (časové průběhy, události, výstražná hlášení). Webové vizualizační prostředí tvoří několik zobrazení. Základní je zobrazení přehledového schématu technologického zařízení jako celku včetně základních údajů z jednotlivých technologických objektů. Podrobnější údaje o stavu jednotlivých kontejnerů lze zobrazit po jeho výběru. Detailní zobrazení obsahují všechny měřené, provozní a poruchové stavy a umožňují volit provozní režimy a zadávat hodnoty řídicích parametrů. Základním přínosem použitého uspořádání je dostupnost všech údajů odkudkoliv za použití jen samotného webového prohlížeče. Zobrazované informace jsou filtrovány v závislosti na úrovni přístupových práv přihlášeného operátora.


Obr. 3 Schéma řídicí sítě technologických zařízení instalovaných na Brněnské údolní nádrži

Osvědčené řešení

Systém pro řízení a sledování chodu aeračních věží a dávkovací stanice realizovaný v rámci dílčího projektu Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži byl na základě dlouholetých zkušeností s řízením a monitorováním rozlehlých technologických zařízení navržen tak, aby vše mohlo být kompletně spravováno na dálku přímo ze společnosti Redis. Ke správě na dálku se používá internet s využitím zabezpečeného protokolu VPN. Tak lze zákazníkovi zajistit rychlý servis a podporu při minimálních nákladech. Celý systém je provozován v nepřetržitém pracovním režimu, a proto je využíván i systém varovných zpráv rozesílaných prostřednictvím elektronické pošty a zpráv SMS. Projekt, a tím i samotný řídicí systém vstoupily do provozní fáze v květnu 2010, kdy byl, již při běžné provozní úrovni hladiny v nádrži, zahájen provoz aerátorů. V červnu následovalo první ošetření přítoku do nádrže síranem železitým. Systém splňuje všechny požadované úlohy bez závad. Letos je v rámci projektu naplánován začátek provozu aeračních věží a dávkování koagulantu na přítoku do nádrže během května.

Ing. Milan Pek

Tento článek je ukázkou z časopisu AUTOMA 5/2011

Cena časopisu je 52,-Kč, předplatné na rok 2011 je 624,-Kč vč. DPH.

Pokud máte o časopis zájem, můžete si ho objednat níže uvedeným formulářem!

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933