Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Pamatujme si jen tři písmena! OEZ


Document Actions
Pamatujme si jen tři písmena! OEZ
Víte odkud se vzaly tři písmena OEZ? Jak dlouho je tato značka mezi námi a co vyráběla na samém počátku? Nyní výrobní systém umožňuje OEZ vyrábět sériově na jedné lince různá provedení produktů, nebo dokonce různé produkty, přesně podle požadavků zákazníků. Čím toho značka dosahuje? V areálu OEZ vyrostla nová hala o ploše téměř 5.500m2. Pro co je určena? Vše se dozvíte nejen v tomto článku, ale také na tradičních odborných seminářích OEZ! Ty se opět rozprostřou po ČR a SR ...
Autorský článek, ze dne: 24.01.2018


Značka OEZ je v elektrotechnickém světě známým pojmem. Tušíte například, jak název naší společnosti vznikl a z čeho vychází? Tři písmena OEZ, to jsou Orlické Elektrotechnické Závody. V Letohradě už nyní svůj dlouhý název moc nepoužívají. Přesto je někdy dobré si ho připomenout. Poukazuje totiž na kořeny firmy. Poukazuje na region, který je studnicí zaměstnanců, jejich nápadů i celého rozvoje OEZ. Poukazuje na skutečnost, že Podorlicko je nedílnou součástí letohradské firmy. A přestože je OEZ už celé jedno desetiletí členem skupiny Siemens, nikdy zde nezapomínají, že spojení s regionem trvá více než tři čtvrtě století.


Během té doby se událo mnohé. Firma ušla cestu z prostého výrobce pojistek a jističů k nadnárodnímu dodavateli přístrojů, zařízení a služeb nízkého napětí. Díky spojení se společností Siemens patří areál OEZ v Letohradě k nejmodernějším výrobním závodům v Česku, což umožňuje postupné zavádění prvků Průmyslu 4.0 do praxe.
Průmysl 4.0 je pojem, se kterým se setkáváme stále častěji. Co si pod ním představit? Označení symbolizuje čtvrtou fázi průmyslové revoluce. V praxi to znamená, že všechny výrobní činnosti - zadání, řízení, průběh, kontrola, měření a výsledky, tok materiálů atd. - jsou propojeny počítačovou sítí. Pracovní operace zpravidla začínají naskenováním čárového kódu produktu. Jedinečná informace uložená v kódu přesně určuje každou operaci s výrobkem jaké nástroje budou použity, o jaké dílce bude doplněn, jak proběhla kontrola atd. Vše se ukládá do centrální databáze, která je klíčovým zdrojem informací pro další zdokonalování celého procesu či při řešení reklamací.

Tento systém umožňuje OEZ vyrábět sériově na jedné lince různá provedení produktů, nebo dokonce různé produkty, přesně podle požadavků zákazníků. Výsledkem jsou včasné dodávky klientům a plnění stěžejních požadavků na bezpečnost, kvalitu a uživatelský komfort.

I díky tomu je OEZ držitelem titulu Bezpečný podnik a ocenění Podnik podporující zdraví. Z pohledu energetického managementu dokládá společenskou odpovědnost firmy zapojení do celosvětového projektu snižování energetické náročnosti (EEP). V rámci projektu EEP např. sníží OEZ ročně emise oxidu uhličitého o 1 871 tun.


Počínaje přelomem let 2017/2018 se celý výrobní a dodavatelský proces posouvá ještě o krok dále. Přímo v areálu OEZ vyrostla nová logistická hala o ploše téměř 5.500m2, se skladovací výškou 10,5m a kapacitou 9.600 palet, jež současně nabídla 50 nových pracovních míst. Dosud zde jako mezisklad využívali prostory společnosti DB Schenker v Pardubicích. Hala, kterou nově provozuje firma Dachser, nejen zkrátí celý výrobní a dodavatelský řetězec, ale, a to je pro OEZ zásadní, významně omezí kamionovou dopravu, a bude tak šetrnější k životnímu prostředí.
V oblasti produktových inovací byla hlavním tématem oblouková ochrana (AFDD - Arc Fault Detection Device). Zavedením přístroje obloukové ochrany se OEZ snaží předejít neúmyslnému oblouku mezi vodiči. který ve svém důsledku může zapříčinit vznícení izolace a následný požár.

OEZ v číslech
  • Více než 75 let vývoje a výroby 10 let spojení se skupinou SIEMENS
  • 1.900 zaměstnanců
  • vývoz do 92 zemí světa
  • 6 produktových skupin
  • 2 výrobní lokality
  • 5.500m2 nových skladových prostor
  • 1871 tun snížených emisí CCL ročně


Doplňuje tak chybějící prvky současných ochran (jističů), proudových chráničů a pojistek. Řešení OEZ je přitom prosté, koncipované jako stavebnice. Obloukovou ochranu si uživatel může jednoduše sestavit pomocí spouště obloukové ochrany ARC a jističe LTN/LTE nebo proudového chrániče s nadproudovou ochranou OLE/OLI. Přístroje jsou umístěny vždy na začátku obvodu. Problematiku obloukových ochran považují za významnou už také standardizační orgány, včetně mezinárodní normalizační organizace IEC.



Zapamatujte si:
tři písmena

OEZ
to jsou vaše Orlické Elektrotechnické Závody


Autor: Tomáš Hermann


Na co se těšit v roce 2018?
OEZ zve opět všechny elektrotechniky na tradiční odborné semináře. Na přelomu února a března se s námi odborníci z OEZ opět podělí o své znalosti, poznatky, představí nám inovace a nová řešení. A především, OEZ opět přijede až k vám!
Registrovat se můžete na adrese: www.oez.cz/seminare
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933