Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Opravdu pomůže spánek po obědě k vyššímu výkonu?


Document Actions
Opravdu pomůže spánek po obědě k vyššímu výkonu?
Když si půjdete po obědě na chvíli složit hlavu pomůže vám to? Samozřejmě je otázkou kde si onu hlavu skládat, ovšem něco na tom bude!
Igor Nováček, ze dne: 24.07.2002
reklama

Už kdysi jsem slýchávali "jdu si dát dvacet", ovšem v dobách minulého režimu se takové nebudovatelské pohnutky braly jako vlastizrada a podkopávání soc. republiky.

Dnes již se na tuto problematiku mnozí dívají jinak. Píši mnozí, tím máme na mysli, že stále jsou ovšem názory, že zaměstnanec by měl pracovat osm hodin pro někoho a pak odpočívat. Ovšem to je ještě ten lepší názor, dokonce jsem se setkal s názorem, že vyvíjet jinou činnost (i ve svém osobním volnu) než svoje zaměstnání je přímo zločin.

Ale zpět k tomu spaní v pracovní době. Pokud někdo pracuje manuálně, tak pravděpodobně není tak psychicky unaven jako třeba povolání řidič, vědec, manažer, obchodník. Tedy povolání, kde převládá psychická námaha nad fyzickou.

Uvedeme případ. Povoláním obchodník trávil denně v osobním autě hodiny a hodiny. Od firmy k firmě, jednání, telefon, nabídky, kilometry.... a pořád dokola stereotyp. Jede ze Zlína a je 12:45, oči se zavírají, mikrospánek se blíží.

Ale vzpomene si zřejmě na svého nadřízeného a logicky pochopí, že nemůže spát. NE! Okamžitě zastavuje, stáčí sedadlo a usíná do prvního telefonátu! Po dvaceti minutách protáhne tělo, u nejbližší pumpy dodrží "pitný režim" a vyráží na cestu. Taková ztráta půl hodiny se projeví zvýšenou a delší aktivitou. Obzvlášť na silnicích vřele doporučujeme pospávat, nepřemýšlejte nad tím, co by řekl šéf, ten by řekl vždy to, co by se mu hodilo, a tak si dejte dvacet a pokračujte dál.

Na Hardwardu vědci zkoumali pozornost studentů, kteří si mohli zdřímnou a pozornost těch co nemohli. Rozdíl mezi nimi pouze potvrzuje to, co jsem si v praxi ověřil sám. Vědci přirovnávají krátký spánek k jakému si přesunu myšlenek, podobně jako u PC se přesouvají data RAM paměti na hardisk a vykonává se defragmentace, tak krátký spánek má prý podobný účinek.
Spát by se ovšem mělo max. 45 minut, tak aby se nestačily vystřídat obě spánkové fáze.


Takže dovolíme si nesouhlasit s heslem "Lidé bděte!", a když je potřeba navrhujeme
"Lidé spěte"!

Takže si představte modelovou situaci třeba ve velkoobchodě.
Přijde zákazník a chce po sekretářce prodejce Nováka. Sekretářka hbitě odpoví: "promiňte pan Novák teď upadl do spánku, ale když se posadíte za pět minut se probudí náměstek, ten by to s vámi vyřídil".

Tak to zřejmě nebude zrovna šťastné řešení, ovšem zkuste si sami zdřímnout po obědě...... Ono usnout pod napětím není dvakrát zdravé!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933