Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Neelektrická práce (práce v blízkosti elektrických zařízení)


Document Actions
Neelektrická práce (práce v blízkosti elektrických zařízení)
A zase ta zóna. Tentokrát v souvislosti s neelektrickou prací na elektrickém zařízení. Jde o zónu přiblížení, která sousedí s ochranným prostorem u živé části elektrického zařízení. Jak daleko od živé části jsou hranice zóny přiblížení a ochranného prostoru?
Jiří Sluka, ze dne: 11.08.2009
reklama


Druh práce v blízkosti elektrického zařízení, například stavební činnost, čištění, natírání apod. Jedná se o práce, které nejsou prováděny na elektrických zařízeních, ale práce jiného charakteru (například zemní práce, přeprava břemen, nátěry, ostatní instalace apod.). Tyto práce, pokud jsou prováděny na větší vzdušnou vzdálenost, než je stanovená zóna přiblížení k živým částem elektrického zařízení (Dv), nemají tedy charakter práce v blízkosti ŽČ. Tyto práce mohou být prováděny osobami seznámenými a vzdušné vzdálenosti od ŽČ mají být stanoveny na vzdálenost rovnou nebo větší než Dv. Pro tyto práce se doporučuje vzdálenost Dv zvětšit s ohledem na místní podmínky, prostředí a kvalifikaci osob. Osoba odpovědná za elektrické zařízení a nebo vedoucí práce musí zajistit, aby pracující osoby nezasahovaly do zóny přiblížení ani částmi svého těla, ani předměty, se kterými pracují. Pokud jsou práce prováděny na vzdušnou vzdálenost menší jak Dv, potom se jedná o práci v blízkosti ŽČ a musí být přijata potřebná opatření pro práci v blízkosti ŽČ.

Při použití ochrany bezpečnou vzdáleností (aplikace základní ochrany živých částí zábranou), a dozorem. Musí tento pracovní postup zahrnovat zejména:

 ▪ bezpečnou vzdálenost větší než DL udržovanou s ohledem na druh pracovní činnosti a jmenovité napětí elektrického zařízení

 ▪ stanovení podmínek pro prověření osob, které mají požadovanou pracovní činnost vykonávat

 ▪ postupy přijímané během pracovní činnosti, pro zabránění vniknutí do ochranného prostoru elektrického zařízení pod napětím
Pozn.: Vedoucí práce vždy před zahájením prací musí pracovníky seznámit, jak jsou stanoveny a označeny zóna přiblížení (práce v blízkosti ŽČ) a ochranný prostor (v podstatě práce pod napětím).

Velikosti zón přiblížení a ochranného prostoru jsou vždy závislé na velikosti jmenovitého napětí soustavy.

Minimální přípustné vzdálenosti

Jmenovité napětí soustavy

UN kV

Efektivní hodnota

Minimální přípustná vzd.

Vzdálenost určující vnější hranici ochranného prost.

DL mm

Minimální přípustná vzd.

Vzdálenost určující vnější hranici zóny přiblížení

DV mm

< 1 Bez kontaktu 300
3 60 1120
6 90 1120
10 120 1150
15 160 1160
20 220 1220
30 320 1320
36 380 1380
45 480 1480
60 630 1630
70 750 1750
110 1000 2000
132 1100 3000
150 1200 3000
220 1600 3000
275 1900 4000
380 2500 4000
480 3200 6100
7000 5300 8400

Pozn.: Hodnoty uvedené v tabulce mají být, dle výkladu normy, vodítkem pro budoucí harmonizaci mezi zeměmi.

Práce pod napětím (live working)
Veškerá práce, při které se osoba vědomě dostává do styku s ŽČ nebo zasahuje do ochranného prostoru (OP) buď částmi svého těla, nářadím, vybavením nebo předměty, se kterými pracuje. U nízkého napětí (nn) provádí osoba práce pod napětím v kontaktu s neizolovanými částmi pod napětím. Práce pod napětím jsou specifické práce na elektrickém zařízení, při nichž se osoby dotýkají ŽČ přímo za současného použití předepsaných ochranných prostředků, nebo zasahují částmi těla nebo nástroji, se kterými pracují do OP. Za práce na zařízení pod napětím jsou rovněž považovány práce na vypnutých, ale jinak nezajištěných zařízeních. Za práce pod napětím je nutno považovat i práce na zařízení, které dosud nebylo připojeno na napětí, jdoucí však souběžně nebo křižující napětí nad 1000V, na němž by indukcí mohlo vzniknout nebezpečné napětí, pokud toto zařízení není zkratováno a uzemněno. Dále jsou to práce, které nelze konat při uzemněném, zkratovaném nebo jinak zajištěném zařízení.

Práce bez napětí
V případě vypnutí elektrického zařízení (zajištění pracoviště) je normou stanoveno pět základních bezpečnostních pravidel, která je třeba dodržet. Těchto tzv. „Pět P“ není nic nového, protože pět základních pravidel, které je třeba dodržet při zajištění pracoviště, již byly specifikovány v souboru norem 34 3100 a obsahoval je i „Příkaz B“.

Úplné odpojení: zařízení, na kterém se pracuje, musí být odpojeno ze všech možných stran napájení. Jedná-li se o dálkové vypínání, musí být toto vypínání řízeno dispečerem.

Zabezpečení proti opětovnému zapnutí: všechny spínací přístroje, které byly použity k odpojení EZ pro práci na něm, musí být zajištěny proti opětovnému sepnutí, nejlépe uzamknutím vybavujícího mechanismu.

Ověření beznapěťového stavu: beznapěťový stav musí být ověřen na všech pólech EZ na pracovišti, nebo co nejblíže pracoviště, v souladu s postupem, který je stanoven v MPP.

Uzemnění a zkratování: Všechny části vn a některých zařízení nn, na kterých se pracuje, musí být uzemněny a zkratovány. Uzemňovací a zkratovací zařízení nebo přístroje musí být nejdříve spojeny s uzemňovací soustavou a pak se všemi vodiči vypnutého zařízení.

Ochrana v blízkosti živých částí: Jedná se v podstatě o rozmístění zábran ve vzdálenosti dle hodnoty jmenovitého napětí.

Opětovné uvedení do provozu: Jakmile po ukončení činnosti byla odstraněna bezpečnostní opatření (například zábrany) a byl zahájen postup pro uvádění zařízení do provozu, musí se tato část elektrického zařízení považovat za zařízení pod napětím.

Práce podle pokynů
Je práce, pro kterou jsou dány jen nejnutnější pokyny. Při této práci odpovídají za dodržování bezpečnostních předpisů pracující osoby samy.
Pozn.: Pracovat dle pokynů mohou pouze osoby s elektrotechnickou kvalifikaci (minimálně kvalifikace dle §5 Vyhl.50/78Sb.).

Práce s dohledem
Je práce, která se provádí podle podrobnějších pokynů. Před zahájením práce se osoba provádějící dohled (například pracovník elektroúdržby) přesvědčí, zda jsou provedena nutná bezpečnostní opatření. V průběhu prací, občas podle potřeby, kontroluje osoba provádějící dohled dodržování bezpečnostních předpisů. Při této práci odpovídají za dodržování bezpečnostních předpisů pracující osoby samy.
Pozn: Pracovat s dohledem mohou pouze osoby poučené (kvalifikace dle §4 Vyhl.50/78Sb.).

Práce pod dozorem:
Je práce, která se provádí za trvalé přítomnosti osoby, která je pověřena dozorem, a která je odpovědná za dodržování příslušných bezpečnostních předpisů.
Pozn: Práce pod dozorem se týká osob bez elektrotechnické kvalifikace a osob seznámených ( §3 Vyhl.50/78Sb.).

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933