Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Opravdu potřebujeme profesní osvědčení elektro?


Document Actions
Opravdu potřebujeme profesní osvědčení elektro?
Pamětníci vzpomínají na tzv. "pracovní knížky". U profese řidiče z povolání existuje osvědčení o profesní způsobilosti. Patrně proto, že řidič může ohrozit zdraví a životy lidí.... Naskýtá se otázka, zda elektrikář svým počínáním může také ohrozit zdraví a životy lidí, např. svou neodborností, nebo obchodním zájmem....
Igor Nováček, ze dne: 28.07.2003
reklama


V médiích můžeme slyšet různé katastrofální zprávy o neštěstích. Na autonehody a letecká neštěstí jsme si již zvykli. Málokdo se však dozví pravou příčinu smutné události. Například při požárech se sice pátrá po příčině, ovšem závěrečné šetření často konstatuje, že byla závada na elektrické instalaci.

Nemohu se ubránit dojmu, že opravdu je elektrotechnika státní správou i veřejností velice opomíjená. Není čas udělat pořádek?

Ať se na mne tací vyšetřovatelé nezlobí, ale pokud je každý druhý požár od závady na elektroinstalaci, pak zřejmě nebyla správně provedena. Na jednu stranu často pochybuji, že by bylo tolik instalaci špatně provedeno, na stranu druhou, proč tedy může zasahovat do elektroinstalace každý, kdo je alespoň trošku gramotný?

Podívejme se třeba na řidiče
Nechci zde polemizovat co je nebezpečnější, zda fázové napětí na kostře přístroje, nebo autonehoda autobusu, jehož řidič neměl platné profesní osvědčení.

Osvědčení o profesní způsobilosti
Jedná se o doklad prokazující absolvování povinných školení. Musí je mít řidiči vozidel s právem přednosti v jízdě, taxikáři, řidiči nákladních vozidel nad 7,5t a řidiči autobusů přepravující více než devět lidí.
Řidič musí vlastnit příslušnou skupinu na vozidlo, které chce řídit. Řidič z povolání musí navíc absolvovat psychotesty a školení s následným přezkoušením. Elektrikář profesionál musí doposud absolvovat pouze vyhl.50/78Sb. Ovšem jedna věc je školení a přezkoušení, ale věc druhá je kontrola. Kdo kontroluje takovou elektroinstalaci na rodinném domě?
Řidičům vydávají osvědčení o profesní způsobilosti příslušné krajské úřady nebo magistráty. Pokud řidič absolvuje takové školení a přezkoušení, je mu tento doklad vydán. Ve výkonu služby je řidič povinnen mít tento doklad při sobě a zákon 361 umožňuje policistům jej kontrolovat. Dále pak je zajímavé, že zaměstnavatel může chtít po svém "řidiči z povolání" "výpis z karty řidiče", aby se přesvědčil jaká řidičská oprávnění řidič má, stejně jako, která školení absolvoval. Kromě těchto informací z "karty řidiče" se také dozvíte o jakého řidiče se jedná. Kromě nehod se totiž do karty také zaznamenávají závažné přestupky nad 2000,-Kč.

Pokud skládáte řidičské oprávnění, tak musíte pojít testy a následně praktickou zkouškou z jízdy konkrétním vozidlem. U elektrikáře se otestuje často pochybná znalost vyhl. 50/78Sb. a o nějakém praktickém testování nebo dokonce psychotestech jsem neslyšel. Opět bych nerozebíral potvrzení praxe na elektrických zařízeních. Doposud se setkávám s "elektrotechniky", kteří neví jaký je rozdíl mezi jističem a chráničem. Často proto, že se s těmito pojmy setkali kdysi v teorii, ale ve své praxi se k této části problematiky vůbec nepřiblížili.

Každá elektroinstalace je v podstatě originálem. V počátku sice může vypadat shodně např. v nájemních domech, ale obydlení se často mění dle osobních potřeb nájemníků. Přes to, ve velké většině neexistují dokumentace (jakási servisní knížka), podle které by kterýkoliv elektrikář, který je přivolán k servisnímu, či instalačnímu úkonu, pochopil místní rozvody.

 Také žádný zákon ani vyhláška nepřikládá provést záznam o zásahu do takového zařízení. Tak vlastně může kdokoliv, či sám majitel rozvaděče vyřadit z činnosti předjištění vedení a po požáru objektu se objeví v novinách zpráva "požár vznikl poruchou na elektrorozvodech".

Názory veřejnosti....

  • elektrikář, kterého pustím do domu, by měl být zkušený, kvalifikovaný, s praxí...
  • měly být přísné podmínky úřadu, komu toto povolí....
  • mají vůbec elektrikáři nějakou svou policii?
  • měla jsem pochybnosti o odborníkovi tehdy, když mi napsal pár řádek o elektroinstalaci, ten člověk z pohledu češtiny zřejmě neabsolvoval ani základní školu a tak jsem pojala nedůvěru jaký to je vlastně odborník, když nezná ani svůj rodný jazyk!

Tedy se ptám vás, elektrikářů, odborníků.....

  • nevadí vám, že do vaší práce (elektroinstalace) může beztrestně "strkat nos" kdokoliv?
  • neměla být vyšší moc, která by určila, zda se jedná o kvalifikovaného odborníka?
  • zavedli byste "profesní knížku elektrotechnika"?
  • zavedli byste "servisní knížku" elektroinstalace, kde by bylo uvedeno, co, kdo, kdy prováděl?
Opravdu potřebujeme profesní osvědčení elektro?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933