Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Ruční tester spojitosti ochranných vodičů.


Document Actions
jedr1m.jpg
Ruční tester zvaný "jednoručák", byl objeven v příslušenství měřících pomůcek revizního technika. Že je stále co objevovat se přesvědčuji stále. Často stačí, když se porozhlédneme na svoje nejbližší. V tomto případě, jsem byl náhodou na návštěvě u mistra cechu EŽS Brno Milana Bureše mu provést běžnou údržbu na PC, když mi padla do oka nezvyklá "udice".
Miroslav Minařík, ze dne: 20.03.2002
reklama

Že je stále co objevovat se přesvědčuji stále. Často stačí, když se porozhlédneme na svoje nejbližší. V tomto případě, jsem byl náhodou na návštěvě u našeho mistra cechu Milana Bureše mu provést běžnou údržbu na PC, když mi padla do oka nezvyklá "udice".

Byl jsem poučen, že byť na konci teleskopu je ostrý háček, neslouží toto zařízení nikterak k lovení ryb, zvěře, případně škůdců. Jedná se o pomůcku, která se kdysi nechala vyrobit na základě osobních potřeb Milana Bureše (revizního technika).

Její provedení odpovídá ČSN 33 2000-6-61 příloha D bod 2. Co umí? :

  • V případě poruchy, signalizuje přítomnost fázového napětí na měřených spotřebičích třídy I.
  • Měří spojitost obvodu ochranného vodiče mezi rozvaděčem a měřeným spotřebičem třídy I.
  • Spolu s externím měřícím přístrojem lze pohodlně měřit impedanci uzavřeného obvodu ochranného vodiče

Postup:

  1. Namontovat teleskopickou tyč
  2. Na svorku X2 pomocí kleští připojit kostru rozvaděče ze kterého jsou měřené spotřebiče připojeny
  3. Teleskopický hrot ostrým háčkem spojit na kostru měřeného spotřebiče, (zaryjeme do měřeného tělesa)
  4. Při dotyku na kovový prstenec rukojeti, se přesvědčíme, že na kostře není napětí. Doutnavka D nesvítí. Svítí-li nesmíme stisknout tlačítko T!
  5. Stiskem tlačítka T uzavřeme obvod a signálka Ž se rozsvítí.
  6. Pokud měříme obvod, pak musí být přepínač P v poloze (2).
  7. Pokud měříme externím měřícím přístrojem (např.Unilap), pak fázi přivedeme na měřící přístroj a z něj na vývod X1. Stiskem tlačítka start na měřícím přístroji změříme impedanční smyčku.

POZOR! Při svítící doutnavce (viz.bod4.), tak nestiskat tlačítko start! Hrozí poškození přístroje jeho připojením na sdružené napětí!

Výhoda:
Tímto zařízením si prakticky prodloužíte svou ruku o cca 2,5 metru, což je např. s výškou dotyčného dosah na měřené svítidlo ve výšce 4,5 metru.

Nevýhody:
Přístroj je sice důmyslně vyroben z kvalitních izolačních materiálů, ovšem mohou vzniknout situace, kdy při stávajícím (při měření) provedení je možný dotyk na živou část. Samozřejmě tento přístroj byl vyroben pro použití revizního technika, což je osoba znalá s vyšší kvalifikací.... Jenže všichni víme, že nelze zabránit případné ztrátě, odcizení nebo byť jen neoprávněnému použití.

Další nedostatek byl nalezen v zapojení samotného přístroje, kde při špatné manipulaci může dojít ke zničení baterie a tím k nepředvídatelnému stavu. Proto by se musela výroba tohoto zařízení podrobit novému konstrukčnímu řešení. 

Jak jsem se již zmínil, toto zařízení bylo vyrobeno na konkrétní potřeby kolem roku 1984. Je zajímavé, že až v roce 1994 se objevuje požadavek na přezkoušení spojitosti ochranného obvodu v ČSN 33 2000-6-61 (únor 94) převzatou z mezinárodní normy IEC 364-61:1986.

Bylo vyrobeno všeho všudy kolem padesáti kusů tohoto přístroje.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Milan Bureš
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933