Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

TP: Zásada správně připojeného ochranného vodiče


Document Actions
TP: Zásada správně připojeného ochranného vodiče
"Představte si, že jsou elektrická zařízení jako rošťácké děti. Někdy mohou být neposlušné a způsobit neplechu. Ale stejně jako byste oblékli své děti do gumových holínek předtím, než vyrazí ven do louže, i elektrické zařízení potřebuje svou izolaci a ochranný vodič, aby bylo v bezpečí! V tomto článku se podíváme na to, jak udržet pomyslnou 'elektrickou rodinu' v bezpečí a jak předejít šokujícím situacím."
Vilém Gracias, ze dne: 29.08.2023
reklama

V oblasti elektrických zařízení je nezbytné zajistit bezpečnost jak samotných přístrojů, tak i jejich uživatelů. Přestože se tato zařízení mohou setkat s různými poruchami, které by mohly vést k přenosu nežádoucího napětí na jejich neživé části, existuje několik základních metod ochrany, které takovým situacím předcházejí. Tyto metody zahrnují izolační bariéry a systémy automatického odpojení od zdroje energie, což je důležité pro prevenci úrazů a zajištění optimálního provozu těchto zařízení.

V dnešním světě elektroniky je klíčovým prvkem bezpečnost. Když mluvíme o elektrických zařízeních, mluvíme o komplexních systémech, které musí být náležitě chráněny proti různým rizikům, zejména proti nebezpečnému napětí. Toto napětí může v případě poruchy ovlivnit neživé části zařízení, které jsou přístupné lidskému dotyku.



Existují dva hlavní způsoby, jak tuto ochranu zajistit:

Izolace: První metoda spočívá v použití izolantu jako krytu nebo další izolace mezi živými a neživými částmi zařízení. Například, kovový kryt může být oddělen od živých částí zesílenou izolací. Zařízení s touto formou ochrany se nazývají třída ochrany II. Tato ochrana je běžná u většiny domácích elektrických spotřebičů a spotřební elektroniky.

Automatické odpojení od zdroje:
Druhý způsob spočívá v propojení neživých částí s ochranným vodičem. Tento vodič má za úkol spojit neživé části s uzemněním a zároveň se uzemněným bodem zdroje. Když dojde k poruše a napětí se dostane na neživé části, vodič zajistí jejich snížení a automatické odpojení zařízení od zdroje. V podstatě se vytvoří zkratový proud, který prochází ochranným vodičem a vede k odpojení pomocí ochranného prvku v instalaci. Zařízení s touto formou ochrany se nazývají třída ochrany I.

Je zásadní, aby bylo ochranné spojení správně provedeno, proto je důležité věnovat pozornost spojení ochranného vodiče a všem ochranným prvkům, jako jsou pojistky a jističe.

Připojení ochranného vodiče:
Samotný ochranný vodič a spojení mezi neživými částmi zařízení musí být navrženy tak, aby odolaly extrémním podmínkám, jako jsou vysoké teploty a dynamické zátěže, zvláště pokud jde o průchod zkratového proudu. Není možné do vodiče vložit jakékoli prvky, které by mohly zvyšovat jeho impedanci nebo způsobit jeho přerušení.

Je třeba dbát na správnou polohu kontaktů v zásuvce a ve vidlici, aby bylo zajištěno, že ochranný vodič je vždy spojený první a odpojený poslední. Tím je zajištěna kontinuita ochranného spojení od zdroje k chráněnému zařízení.

Ve světě elektrické bezpečnosti je tedy klíčové pravidlo:
Vždy postupovat podle norem a pravidel, abychom zajistili bezpečnost všech zařízení a těch, kdo je používají!



Elektrická zařízení vyžadují bezpečnostní opatření pro prevenci toku nebezpečného napětí na jejich neživé části. Klíčovými metodami ochrany jsou izolační bariéry a automatické odpojení od zdroje, které společně minimalizují riziko úrazů a zajišťují stabilní provoz zařízení.






 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933