Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ruční tester spojitosti ochranných vodičů. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.03.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ruční tester spojitosti ochranných vodičů.


jedr1m.jpg
Ruční tester zvaný "jednoručák", byl objeven v příslušenství měřících pomůcek revizního technika. Že je stále co objevovat se přesvědčuji stále. Často stačí, když se porozhlédneme na svoje nejbližší. V tomto případě, jsem byl náhodou na návštěvě u mistra cechu EŽS Brno Milana Bureše mu provést běžnou údržbu na PC, když mi padla do oka nezvyklá "udice".
Miroslav Minařík, ze dne: 20.03.2002

Že je stále co objevovat se přesvědčuji stále. Často stačí, když se porozhlédneme na svoje nejbližší. V tomto případě, jsem byl náhodou na návštěvě u našeho mistra cechu Milana Bureše mu provést běžnou údržbu na PC, když mi padla do oka nezvyklá "udice".

Byl jsem poučen, že byť na konci teleskopu je ostrý háček, neslouží toto zařízení nikterak k lovení ryb, zvěře, případně škůdců. Jedná se o pomůcku, která se kdysi nechala vyrobit na základě osobních potřeb Milana Bureše (revizního technika).

Její provedení odpovídá ČSN 33 2000-6-61 příloha D bod 2. Co umí? :

Postup:

  1. Namontovat teleskopickou tyč
  2. Na svorku X2 pomocí kleští připojit kostru rozvaděče ze kterého jsou měřené spotřebiče připojeny
  3. Teleskopický hrot ostrým háčkem spojit na kostru měřeného spotřebiče, (zaryjeme do měřeného tělesa)
  4. Při dotyku na kovový prstenec rukojeti, se přesvědčíme, že na kostře není napětí. Doutnavka D nesvítí. Svítí-li nesmíme stisknout tlačítko T!
  5. Stiskem tlačítka T uzavřeme obvod a signálka Ž se rozsvítí.
  6. Pokud měříme obvod, pak musí být přepínač P v poloze (2).
  7. Pokud měříme externím měřícím přístrojem (např.Unilap), pak fázi přivedeme na měřící přístroj a z něj na vývod X1. Stiskem tlačítka start na měřícím přístroji změříme impedanční smyčku.

POZOR! Při svítící doutnavce (viz.bod4.), tak nestiskat tlačítko start! Hrozí poškození přístroje jeho připojením na sdružené napětí!

Výhoda:
Tímto zařízením si prakticky prodloužíte svou ruku o cca 2,5 metru, což je např. s výškou dotyčného dosah na měřené svítidlo ve výšce 4,5 metru.

Nevýhody:
Přístroj je sice důmyslně vyroben z kvalitních izolačních materiálů, ovšem mohou vzniknout situace, kdy při stávajícím (při měření) provedení je možný dotyk na živou část. Samozřejmě tento přístroj byl vyroben pro použití revizního technika, což je osoba znalá s vyšší kvalifikací.... Jenže všichni víme, že nelze zabránit případné ztrátě, odcizení nebo byť jen neoprávněnému použití.

Další nedostatek byl nalezen v zapojení samotného přístroje, kde při špatné manipulaci může dojít ke zničení baterie a tím k nepředvídatelnému stavu. Proto by se musela výroba tohoto zařízení podrobit novému konstrukčnímu řešení. 

Jak jsem se již zmínil, toto zařízení bylo vyrobeno na konkrétní potřeby kolem roku 1984. Je zajímavé, že až v roce 1994 se objevuje požadavek na přezkoušení spojitosti ochranného obvodu v ČSN 33 2000-6-61 (únor 94) převzatou z mezinárodní normy IEC 364-61:1986.

Bylo vyrobeno všeho všudy kolem padesáti kusů tohoto přístroje.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Milan Bureš - Chudobova 61, Brno - 548 534 774 -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.