Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Káčko ještě nezhynulo!


Document Actions
kajz_1_5per.jpg
Občas se setkáváme s dotazy, zda ještě vyrábíme "ty" zásuvky a vidlice na jiná napětí než na jmenovitých 250V AC. Odpovědí je, že vyrábíme a dokonce jsme celou řadu inovovali.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.05.2004
reklama

Občas se setkáváme s dotazy, zda ještě vyrábíme "ty" zásuvky a vidlice na jiná napětí než na jmenovitých 250V AC. Odpovědí je, že vyrábíme a dokonce jsme celou řadu inovovali.

Speciální zásuvky se šesti různými nezáměnnými konfiguracemi kontaktů. Celá tato řada byla rekonstruována při zachování jak kompatibility s původní nabídkou zásuvek a vidlic vyráběných podle ČSN 35 4517, tak alternativ možného použití. Byla však zvýšena užitná hodnota přístrojů této řady, a to začleněním do jednotného designu řady Garant, což je osvědčený typ přístrojů pro instalaci na omítku v krytu z hliníkové slitiny. Nová řada speciálních zásuvek 5515N tak získala výhody řady Garant, která byla inovována již dříve. Mezi zmíněnými výhodami lze jmenovat zejména zvýšené krytí IP 55, možnost zaústění více kabelů do krabice zásuvky a průběžnou montáž, nebo nerezové šrouby použité pro uzavírání víka zásuvky. V nabídce je zachováno i provedení zapuštěné, které je vhodné např. pro vestavění do panelů, plechových rozvodnic, rozvaděčových skříní, nebo přímo do krytů zařízení a strojů.

Novou tvář dostaly i speciální vidlice 5538N k těmto zásuvkám, u nichž byl vyvinut nový sokl a zdokonaleny připojovací svorky. To vše pak bylo umístěno do nového kabátu, který je v tomto případě totožný s již zavedenou vidlicí 5534N, včetně jejího šedého nebo bílého barevného provedení.
Celý tento systém speciálních zásuvek a vidlic nabízí celkem 24 typů výrobků. Zahrnuje vidlice od jmenovitých hodnot 10A, 48V AC, DC až po vidlice o jmenovitých parametrech 10A, 440V AC. Totéž platí o zásuvkách. Nejznámějším a nejpoužívanějším provedením je, jak lze snadno usoudit, již v názvu zmíněná konfigurace kontaktů K. Ta je nejvíce používána pro nezáměnné připojení spotřebičů v obvodech malého střídavého nebo stejnosměrného napětí v prostorách, kde je vyžadováno napájení bezpečným napětím.

Vzor Jmenovité hodnoty Počet a druh kontaktů Doporučené pracovní napětí Vidlice Schématicky
C 10A, 250V AC, DC 2P+PE 220V DC
C1 110V AC
C2 110V DC
D 10A, 440V AC 3P+PEN 400V AC
K 10A, 48V AC, DC 2P 48 V
L 3P+N 48V AC

Nezáměnnost zásuvek a vidlic používaných v těchto obvodech s přístroji používanými v sítích nn je v tomto případě naprosto striktním požadavkem. Své výhody má ale také např. konfigurace D, která umožňuje třífázové připojení spotřebičů 10A, 400V AC. Výhodou jsou v tomto případě velmi malé rozměry vidlice ve srovnání s klasickými třífázovými průmyslovými vidlicemi. Všechny možné varianty uspořádání kontaktů jsou vyobrazeny v tabulce na str. 340 našeho katalogu 2004. Nabídka výše zmíněných zásuvek je na str. 181 a speciální vidlice podle ČSN 35 4517 jsou na str. 207.

Předpokládáme, že provedené úpravy speciálních zásuvek a vidlic ocení jejich stávající uživatelé v průmyslu, energetice, na drahách a v dalších prostorách jako jsou třeba garáže, laboratoře apod., včetně těch objektů které nějak souvisí např. s provozem vyhrazených technických zařízení.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933