Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Jak moc musí být elektrikář účetním?


Document Actions
Jak moc musí být elektrikář účetním?
Musí být elektrikář také účetní? Nebo se o to vůbec nemusí zajímat? Pro někoho vše zařídí externí pracovnice, jiní si raději účtují sami. Jak to vlastně má být? Pro koho je co výhodnější? Je důležité mít vždy aktuální přehled o toku peněz, nebo je to zbytečná informace?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.06.2009
reklama

Jak moc musí být elektrikář účetním?

Jan Franěk


Já si nechávám kompletně dělat účetnictví. Nezbývá moc na to čas, protože ty zákony se pořád mění a už na to nemám sílu, takže si platím účetní, které jednou čtvrtletně dovezu krabici plnou účtů, aby to uspořádala a pak mi řekla, kolik mám platit DPH.

Jaroslav Hasala


Daňový poradce pro OSVČ až tak zásadní není. Skladovou evidenci snad dneska nikdo nedělá. Takové ty základní věci, jako vystavování faktur, to si člověk musí dělat sám. Na to nepotřebuju účetní, tu mám jen pro to, abych ji jednou za čtvrt roku odnesl DPH, posbíral doklady, které mám seřazené. Účetní mi vysype DPH, odnesu to na FÚ, zaplatím a nazdar.
Sami si to lidi nedělají, ale touto formou, už se dá DPH. A pokud máš zaměstnance, tak to ani sám dělat nejde. Ale pokud se tím někdo chce zabývat ... Já se tím zabývat nechci.

Miroslav Minařík - Co ty děláš z účetnictví, jaké máš znalosti a co děláš?
Aleš Dudek


Využívám software a věřím mu, že mě vede dobře. Mám ho pravidelně aktualizovaný a snažím se to zpracovávat sám. Zatím jsem neuvažoval o tom, že bych si na to někoho zjednal. Samozřejmě mám na to kvalifikovaného poradce, takže se můžu zeptat na cokoliv, ale dělám si to sám. Protože zastávám názor, že potřebuju vědět kolik, kde, co a jak. Zpracovává mi to účetní a musím jí stejně předat všechny podklady, které musím zpracovat, rozčlenit, kam to přišlo, kde, co, jak. Musím vystavit fakturu, takže většinu práce dělám stejně já. Já třeba sklad nevedu, snažím se tomu vyhnout.

Miroslav Minařík - Jakou dáváš důležitost mít znalost účetnictví a do jaké hloubky?
Aleš Dudek
Mít přehled aspoň. Člověk musí vědět trochu, jak to funguje, aby měl i přehled. Aby si dokázal přeložit nějaký výstup od účetního. Co dokázal, naplánovat nějaké výdaje. To nejde vzít jenom faktury a šupnout je někomu a zpracuj mi to. Ale ten výsledek i nějak vyhodnotit.

Zdeněk Rajmont


Účetnictví je sčítání a odčítání. Pokud člověk začíná, tak nemá takový obrat, takové finanční toky, takže si myslím, že s radou někoho účetnictví zvládne sám a ušetří náklady. Protože náklady za položku jsou šílený. Takže pokud účetnictví nepřesáhne takový objem, kdy tě to začne brzdit v práci, a jde o to, že se vydá 5, 10 faktur za měsíc, tak to zvládne sám. Jakmile to přeroste určitý objem, přestáváš být živnostníkem, začínáš být firmou, a pak už tu práci musíš řešit jinak. Protože živnostník by se měl věnovat tahání kabelů a ne účtování.

Milan Bureš:

Měl by to znát. Ale dá se tomu vyhnout. Já mám daňového poradce. Já si ho platím. On mi to vypočte a řekne, 2x do roka zaplatíte tolik a tolik daň. Každý měsíc zaplatíte sociální a zdravotní a ostatní poplatky a já jdu do příslušné banky, kde mám účet a dám trvalé příkazy.

Pavel Horský


Já si vystavuju faktury a vybírám peníze. Ale doklady jako takové .. na to už bych opravdu z časových důvodů neměl, to už se nedá. Takže od toho jsou zase další povolání, jako jsou účetní, se kterou mám smlouvu a té jednou za čtvrt roku přinesu v deskách veškeré papíry. Ona zpracuje DPH, já to zaplatím a jednou za rok mi udělá daňové přiznání. Takže ji za to platím, ona mi to udělá a já mám klid od toho, protože já bych to opravdu nezvládl. Dávám dohromady materiály, co na jakou zakázku .. takže toho papírování mám už tak dost.

Radek Červený


Faktury si vystavuju sám a víceméně to účetnictví jako celek dávám účetní a ta to zpracuje tak, jak je žádáno a jak to má být. Já jsem elektrikář a účetnictví nerozumím a tuto práci nejenom že nechci dělat, protože mě vůbec nebaví a hlavně jí nerozumím, takže by tam bylo spoustu chyb a bylo by to zbytečné.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933