Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HAGER: Příručka pro elektrikáře 2016


Document Actions
HAGER: Příručka pro elektrikáře 2016
Nová kapesní příručka pro elektrikáře 2016 je na trhu. Co tato publikace obsahuje? Čím je zajímavá? Jaké provedení oceňuji? Na lesklém křídovém papíře na vás dýchne barevný obsah koncernu Hager. Na ten jsme si bohužel museli oba nasadit brýle, protože byť fullHD rozlišení, ale v kapesním provedení A6 potřebuje pro nás starší lidi lupu. Naleznete aktuální přehled sortimentu, ale také praktické informace o navrhování ochran proti přepětí, něco o problematice instalací v koupelnách ...
Vilém Gracias, Pavel Horský , ze dne: 21.09.2016


Mnozí pamětníci ví, že u nás za dávných časů vydávalo praktické a odborné příručky předválečné ESČ. V dnešní digitální době je s podivem, že na papíře ještě něco vůbec vychází. Všechno odborné je především v pdf, protože to podléhá velice rychle časovému zastarání. A tak pokud dnes vychází něco na papíře, ostříme zrak!


Pro větší náhled kliknout!


Mám před sebou několik výtisků "HAGERovy příručky elektrikáře". Tak se pojďme podívat, proč ji chtít.

Provedení příručky

Vilém Gracias
Na první pohled je velký sympatický drátěný hřbet. Signalizuje totiž, že nebude problém mít publikaci otevřenou a listování bude snadné. Na lesklém křídovém papíře na vás dýchne barevný obsah koncernu Hager. Na ten jsme si s kolegou museli nasadit brýle, protože byť fullHD rozlišení, ale v kapesním provedení A6 potřebujeme, pro nás starší lidi, lupu.

Pavel Horský
Předpokládám, že byla příručka sestavována pro montéry, (do malého formátu A6) jako terénní výpomoc. Osobně mám radši katalogy formátu A4, které hojně (denně) využívám ke své práci (projektování elektrických zařízení). A protože práce projekční kanceláře je projektová dokumentace, a ta má obsahovat všechny detaily uváděné v příručce, pak příručka pro běžného elektrikáře jaksi pozbývá smyslu.



Co je obsahem příručky

Vilém Gracias

A zde bych upřesnil svou mylnou domněnku. Primárně nejde o edukační publikaci, kterou bych jako praktik nosil stále u sebe. Jde o minikatalog produktů Hager. To praktické, nekomerčně odborné se odehrává až na konci. Druhy krytí IP včetně stupnice IK. Symboly pro elektrická schémata. Způsoby uložení a tabulka zatížení vodičů.

Pavel Horský
Jako příručku pro elektrikáře bych tuto publikaci po prolistování už nenazval. Informace v ní obsažené jsou spíše pro návrh projektu, než pro důležité informace do praxe. Jako projektant mám katalog velký a nemusím mít to stejné v menším provedení. Praktické informace pro elektrikáře jsou až na konci publikace. Tam se stručně dozvíme něco o základních parametrech svodičů přepětí, o podmínkách elektroinstalací v prostorách koupelen a umýváren s doplněním normativních odkazů. A samozřejmě nalezneme část věnovanou návrhu rozvaděčů, jejich sestavení a následné uvedení do provozu s doložením všech potřebných dokumentů.


Ovšem Hager má mnoho co nabídnout, a tak se dozvíme v rychlé zkratce co lze očekávat.
  • rozvaděčové systémy
  • modulové přístroje
  • systémy pro ukládání vedení (tehalit)
  • domovní elektroinstalační přístroje
  •  technické informace



Kdo příručku uvítá

Vilém Gracias
Domnívám se, že každý technik, pro kterého jsou elektroinstalace každodenní chleba. Nutno upřesnit, že ne každý. Někteří pouze chodí do práce a namontují cokoliv, co jiní dodají. Ovšem pokud se člověk rozmýšlí co a kde pořídit, pak je toto provedení minikatalogu praktickou pomůckou.

Pavel Horský

Jedná se o publikaci, kterou ocení ti, co dobře vidí a ti, co mají rádi kapesní příručky s jejich využitím v terénu. Samozřejně ji asi nevyužijí ti, kteří jsou obklopeni katalogy jako já.


Závěr
Vilém Gracias
Možná recenze nevyznívá tak kladně jak si mnohá marketingová oddělení přejí, ale mě se příručka líbí. Dnes v době, kdy nemá kdo vydávat odborné učebnice je to možná dobrá příležitost třeba i pro Hager. Vydávat učebnice, tedy publikace v opačném poměru komerčního obsahu. Ty by se dokonce možná i samy prodávaly!

Pavel Horský

Jen si tak říkám, zda je nabízený obsah příručky (v době všudypřítomného internetu na výkonných mobilních telefonech) úplně tím nejsťastnějším výběrem.





Příručku již nelze objednat!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Hager Electro s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933