Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

EL-SOFT: Černobílá nebo šedá?


Document Actions
EL-SOFT: Černobílá nebo šedá?
Ideální ochrana staveb a inženýrských sítí je uzavření chráněného objektu uvnitř uzemněného a dokonale vodivého souvislého stínění s odpovídající tloušťkou a na vstupu ... Hromosvody, aneb mé cesty v kruzích Část 4
David Klimša, ze dne: 11.09.2007
reklama

Ideální ochrana staveb a inženýrských sítí je uzavření chráněného objektu uvnitř uzemněného a dokonale vodivého souvislého stínění s odpovídající tloušťkou a na vstupu do stínění zajištění odpovídajícího pospojování inženýrských sítí přivedených do stavby. Ideální je vedení bleskových proudů mimo, neboli dostatečně vzdálenou cestou od vnitřních vodivých částí stavby a elektrických vedení. Moc se mi líbí věta v ČSN EN 62305-1, část 8: V praxi často není možné ani cenově efektivní jít do takového rozsahu, aby byla zajištěna optimální ochrana.

ČSN EN 62305-3 nabízí dvě varianty vedení bleskového proudu:
1) Izolovaně od stavby neboli s dodržením dostatečné vzdálenosti od vnitřních vodivých částí stavby. V tomto případě jsou hromosvod a vodivé části stavby spojeny jen na úrovni terénu (viz ČSN EN 62305-6.2.2 a/). Tato varianta vylučuje pronikání bleskového proudu do stavby.
2) Způsobem „spoj vše se vším.“ V tomto případě se dostatečná vzdálenost nedodržuje. Naopak, nebezpečnému jiskření mezi hromosvodem a vodivými částmi budovy se bráníme jejich spojením tam, kde není dodržena dostatečná vzdálenost (viz ČSN EN 62305-6.2.2 b/). Tato varianta znamená pronikání bleskových proudů do stavby. Z toho vyplývá potřeba eliminace těchto dílčích bleskových proudů. Je nutné zabránit, aby dílčí bleskové proudy neběhaly po silových a sdělovacích vedeních.
Projektanti stojí před rozhodnutím, zda použijí nákladnou izolovanou jímací soustavu a svody, nebo nákladnou SPD ochranu v případě dílčích bleskových proudů pronikajících do stavby a běžících po elektrických vedeních od zařízení umístěných na střeše, nebo na zdech stavby.

Teď přichází zásadní otázka: To, co poběží po vedení je dílčí bleskový proud, nebo jen zbytkové zatížení? Proč je tato otázka zásadní? Protože odpověď na ní rozhodne, zda bude na vedení použita ochrana SPD typ 1 nebo bude stačit SPD typ 2 (viz čárkovaný spoj).


Klik pro celý náhled obrázku.

Pokud se jedná jen o zbytkové zatížení, je potřebná míra ochrany na stejné úrovni jako u izolované soustavy a jedná se tudíž o nejlevnější variantu hromosvodní soustavy. Co rozhodne o tom, zda přes spojení potečou dílčí bleskové proudy nebo jen zbytkové zatížení? Řekl bych, že měření, nebo přesný výpočet na základě počítačové simulace je zatím hudbou budoucnosti a to kdo ví jestli. Obecně se dá řídit větou: Pokud bude cesta svodu a el. vedení přibližně stejná, pak po el. vedení rozhodně potečou dílčí bleskové proudy a musíme použít svodiče bleskových proudů SPD typ 1. Pokud bude svodů více a k zemi povedou podstatně kratší a přímější cestou, pak lze pro ochranu na el. vedení použít i jen svodič přepětí SPD typ 2. Každé rozhodnutí se bude odvíjet od konkrétní situace.
Teď možná přichází chvíle pro kompromis. Jsme v bodě, kdy se nebudeme řídit černobílou vizí z normy, ale dopustíme se mazanosti. Velkou plochu střechu nebo její část provedeme jako izolovanou soustavu a budeme dodržovat dostatečnou vzdálenost, ale armované nebo vodivé stěny stavby spojíme se svody, nebo je jako svody využijeme. Takovým trikem můžeme dosáhnout pocitu, že se sice celkově nejedná o izolovanou soustavu, ale po vedeních již nepoběží dílčí bleskové proudy, ale jen zbytkové zatížení, které nevyžaduje tak nákladnou SPD ochranu. Pro projektanta je to opět zvážení náročnosti provedení a nákladů.
Zase je to pořád dokola: chce to rozumět principům ochrany a chytře vše uvážit. Někdy se budeme setkávat s krajními názory. Jedním z nich je přehnaná snaha každý případ tlačit do dokonale izolované soustavy. Za každou cenu dodržet dostatečnou vzdálenost od střechy až po zem. Z předchozí úvahy ale jednoznačně vyplývá, že menší nároky na provedení a finance může mít soustava typu „spoj všechno se vším,“ nebo kompromis, který sice není variantou pocházející z normy, ale přesto logickou a možnou, že část soustavy provedeme jako izolovanou a část jakou pospojovanou. Normy samotné nevyznívají nijak fanaticky ani upjatě, ale jak je vidět z úvodního odstavce, vše je o rozumném kompromisu.

Když už mluvíme o krajních názorech, zmíním se o prapodivném jevu, který přesně nechápu. Často se u návrhů hromosvodních soustav setkávám se snahou navrhnout jakýsi centrální masivní vodič, nejlépe z mědi, který odvede vše zlé do země. Překvapivě i u ocelových konstrukcí, které obnášejí bezpočet masivních a poměrně přímých vodivých cest do země. Zajímalo by mne, proč by měl blesk téci převážně strojeným vodičem. Blesk není stejnosměrný ustálený proud, ale řada výbojů – vln, které provázejí vysokofrekvenční jevy. Magnetické pole prvního výboje může být charakterizováno typickým kmitočtem 25kHz a magnetická pole následných výbojů kmitočtem 1MHz (viz ČSN EN 62305-4 A 2.1 čl. 5). Proto si nelze rozdělení proudu mezi svody představovat podle ohmova zákona. Daleko více záleží na délce a přímosti všech svodů. Dokonce i nedokonalé spoje nemusí znamenat katastrofu, jak vyplývá např. z ČSN EN 62305-3, příloha E, pod obrázkem 9: „Konstrukce s ocelovým skeletem obvykle používá ocelové střešní nosníky spojené pomocí spojovacích svorníků. Jsou-li svorníky utaženy tak, aby bylo dosaženo požadované mechanické pevnosti, je dovoleno je považovat za elektricky vzájemně spojené. Tenká vrstva barvy bude bleskovým proudem při prvním výboji proražena a dojde k vytvoření vodivého spojení.“
A opět dokola to samé, kdo rozumí principům, vyhýbá se nesmyslům.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933