Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ARisk#9 Co je to harmonická frekvence? Proč je velký problém 3. harmonická?


Document Actions
Standardní článek
Jak souvisí harmonická frekvence s nízkým napětím? Proč se nejvíce bojíme 3. harmonické? Jaké jsou její důsledky a hrozby? Edmund Pantůček nám tyto informace prozradí v dalším díle seriálu ARisk.
Edmund Pantůček, ze dne: 22.12.2016
reklama

Co je to harmonická frekvence, a proč se v souvislosti s nízkým napětím hovoří nejvíce o třetí harmonické?


Tak harmonická frekvence je definovaná jako násobek základní frekvence 50Hz, ve které se naše nízkonapěťová soustava provozuje. Čili může být druhá, třetí, pátá, sedmá, dvacátá pátá, šedesátá třetí třeba a podobně. Vždycky je to násobek 50Hz. 

Běžně se uvažuje v rozvodech nízkého napětí s ohrožením třetí až dvacátou pátou harmonickou, ale z pohledu elektromagnetické slučitelnosti na vedeních, se uvažují i více násobky třetí harmonické. Čili můžeme se potkat s 36., nebo s 63. a dalšími. 

Proč se bojíme nejvíc třetí harmonické?
Je to proto, že třetí harmonická se nám v trojfázové 
soustavě vyskytuje opravdu po přechodu z transformátorových nebo z indukční výroby a z indukčních rozvodů, přenosů, převodů. Přešli jsme na impulzní řízení,  na spínané zdroje apod. A tato třetí harmonická, těchto  150Hz je právě důsledek, je to "dar" tady novým energetickým úsporám. Transformátory měly ztráty, řízené pohony ztráty nemají. Tedy neudělal jsem nic jiného než snížením ztrát jsem otevřel Pandořinu skříňku. 

A proč se bojím nejvíc třetí harmonické?
Protože v trojfázové 
soustavě se mně proudy třetí harmonické vracejí přes PEN vodič. A pokud tato třetí harmonická dosáhne hodnoty dejme tomu třetiny fázového proudu, tak mě může přetížit PEN vodič. PEN vodič, který mě byl v nějaké soustavě navržen půlením krajního vodiče, 3x95 plus něco, je v tomto případě přetěžován a může mi přívodní kabel i shořet. Samozřejmě je to otázka většinou jen přenosu třetí harmonické mezi posledním nízkonapěťovým distribučním transformátorem a spotřebičem. Ale pokud mám řízené pohony a výkonové řízené pohony a jsou napájeny třífázově na PEN, tak vlastně proto se elektrikáři bojí, že PEN už je dneska nevyhovující. Znamená to změny kabeláží. Znamená to prevenci přechod ze čtyřvodičové na 3+PEN na nejméně 5-ti vodičovou soustavu  3+PE+N.

Krátce o ANTIRISK - EMC
Firma ANTIRISK - EMC nabízí speciální měření, speciální konzultace a služby na klíč. Funguje jako spolupracovník při kolaudacích a jako stavební dozor. Věnuje se také hledání, prevenci a potlačování elektrických rizik.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933