Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Omezování harmonických #5


Document Actions
Omezování harmonických #5
Co je základním přístupem pro omezení harmonických v napájecí soustavě? Kdo nejčastěji provozuje zařízení, které generují do sítě harmonické? Proč není omezující prvek harmonických více rozšířen? Jak tedy můžeme minimalizovat efektivně důsledky harmonického rušení na straně příčiny? Bez rozboru legislativního zakotvení, meze pro emise harmonického proudu jsou součástí dvou harmonizovaných norem a sice ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2013
reklama

Část přednášky z CSE od L. P. Elektro ...



Základním přístupem pro omezení harmonických v napájecí soustavě je limitace povolených emisí proudu harmonických jednotlivých spotřebičů. Bez rozboru legislativního zakotvení, meze pro emise harmonického proudu jsou součástí dvou harmonizovaných norem a sice ČSN EN 61000-3-2 ed. 3 (pro spotřebiče se vstupním fázovým proudem <= 16 A) a ČSN EN 61000-3-12 ed. 2 (pro zařízení se vstupním fázovým proudem >16 A a <=75 A připojeným k veřejným sítím nízkého napětí ). Meze byly stanoveny s ohledem na možné „masivní“ nasazení spotřebičů těchto výkonů v distribučních sítích, bez možnosti další kontroly.

Jedná se o výrobky provozované koncovými uživateli. Omezení emise harmonických u spotřebičů je realizována výrobci a typicky je to aplikací pasivních filtrů, mezistupňových měničů, atd. což vcelku pravidelně vede ke zvýšení koncové ceny výrobku. Jiné schéma je aplikováno v případě průmyslových odběratelů, kdy je s ohledem na možné vysoké lokální úrovně rušení přistupováno v současné době ke každému odběrateli individuálně a ve většině případů je při posuzování vlivu odběru na veřejnou distribuční soustavu postupováno podle metodiky vypracované v podnikových normách energetiky (PNE). Vždy je tedy cílem minimalizovat efektivně důsledky harmonického rušení na straně příčiny.

To ovšem není za každé situace možné a v takových případech je využíváno dvou základních přístupů: prostá úprava instalace či distribuční sítě, případně posílení výkonu; nebo instalace nápravných technických prostředků, které potlačují příčinu či důsledek harmonického zkreslení.


Doc. Ing. Jiří Drápela, Ph.D.
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 58
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933