Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Původ harmonických složek #2


Document Actions
Původ harmonických složek #2
Které spotřebiče byste označili za zdroje harmonických? Čím je v síti způsobováno zkreslení napětí? Deformace průběhů odebíraných proudů jsou dané nelinearitou vstupních obvodů zátěží, kde například je-li napěťově závislá, proud začne procházet až v okamžiku, kdy okamžitá hodnota napětí překročí jistou minimální úroveň. Zdroji harmonických v napájecí síti jsou především spotřebiče odebírající neharmonický proud, ale i zdroje elektrické energie generující neharmonická napětí a mohou být za ně pokládány i prvky elektrické sítě ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.09.2013
reklama

Část videozáznamu z přednášky L.P. Elektro ...




Původ harmonických složek
Zdroji harmonických v napájecí síti jsou především spotřebiče odebírající neharmonický proud, ale i zdroje elektrické energie generující neharmonická napětí a mohou být za ně pokládány i prvky elektrické sítě, které svou nelinearitou a vzájemnou vazbou mohou generovat vlastní kmity či zesilovat účinky primárních zdrojů neharmonických proudů a napětí.

Mezi typické spotřebiče odebírající neharmonické proudy patří:
  • Spotřebiče se silovými obvody založenými na výkonové elektronice: řízené a neřízené usměrňovače pro DC motory a jiné zátěže AC pohony (motory, soft startéry, frekvenční měniče), odporové svařovací stroje, spínané zdroje (IT technika, domácí elektronika, „bílá“ technika), elektronické předřadníky/měniče světelných zdrojů, fázové regulátory, ….
  • Spotřebiče pracující s elektrickým obloukem: obloukové pece, obloukové svářečky, výbojové zdroje světla (s indukčním předřadníkem)
  • A spotřebiče lineární napájené neharmonickým napětím.

Zkreslení napětí v síti je způsobováno:

  • Přímo připojenými zdroji elektrické energie jako jsou:

    Rotační generátory
    : v důsledku nedokonalosti magnetických obvodů, či statických budičů. Celkové harmonické zkreslení napětí generovaného synchronními generátory je od 0,5 do 3% (podle výkonu). V případě asynchronních generátorů je to více.

    Statické střídače
    (PV systémy, větrné elektrárny se synchronním generátorem a polovodičovým měničem, atd.): v důsledku zvlnění napájecího napětí na DC straně, pulsně-šířkové modulace výstupního napětí střídače, nelinearity výstupních filtrů či vazebního transformátoru.
  •   Nebo neharmonickými úbytky napětí na impedancích sítě v důsledku procházejícího neharmonického proudu.

Jestliže průběh odebíraného proudu bude jako na obrázku 1 a budeme-li uvažovat pouze odpor napájecí sítě, bude úbytek napětí na tomto odporu tvarově shodný. Pokud bude tento obvod napájen zdrojem harmonického napětí, pak průběh okamžité hodnoty napětí na zátěži odebírající neharmonický proud bude napětí roven harmonickému napětí zdroje mínus neharmonický úbytek napětí na odporu sítě. Tudíž bude rovněž neharmonické.

Příklady průběhů fázových proudů odebíraných ze sítě s odpovídajícím spektrem velikostí harmonických a celkovým harmonickým zkreslením jsou pro vybrané zátěže na obrázku 2. Deformace průběhů odebíraných proudů jsou dané nelinearitou vstupních obvodů zátěží, kde například je-li napěťově závislá, proud začne procházet až v okamžiku, kdy okamžitá hodnota napětí překročí jistou minimální úroveň. Jako v případě usměrňovačů pracujících do kapacitní zátěže (vyhlazovacího kondenzátoru).

Za určitých zjednodušení můžeme každou nelineární zátěž reprezentovat náhradním obvodem ve smyslu rovnice (1), tedy že zátěž nahradíme lineární zátěží představující odebíraný proud na základní harmonické frekvenci s paralelně řazenými proudovými zdroji, z nichž každý generuje harmonický proud odpovídajícího vyššího řádu (s odpovídající frekvencí, amplitudou a počáteční fází). Výsledný náhradní obvod je potom na obrázku 3.
 

Obrázek 2. Příklady odběru vybraných nelineárních spotřebičů

     


Obrázek 3. Náhradní obvod nelineární zátěže a napájecího zdroje   





Obrázek 4. Příklad Impedanční charakteristiky v místě připojení zátěže


Doc. Ing. Jiří Drápela, Ph.D.
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 58
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933