Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Harmonické #1 Co to jsou harmonické frekvence


Document Actions
Harmonické #1 Co to jsou harmonické frekvence
Co je to harmonická a jak vzniká? Jak byste popsali průběh okamžité hodnoty napětí a proudu? K čemu je potřebná Fourierova řada? Problematika deformace napětí a proudů harmonickými patří do oblasti nízkofrekvenčních rušení šířených po vedení, které pokrývají pásmo do 9kHz. Míru celkové deformace proudu popisuje obecně parametr nazvaný celkové harmonické zkreslení. Všechny způsoby výpočtu celkového harmonického zkreslení mají své opodstatnění a využití. Víte, v které normě je standardizováno měření harmonických složek?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.09.2013
reklama


Část přednášky z CSE od L. P. Elektro ...



Ve zjednodušených úvahách předpokládáme, že průběh okamžité hodnoty napětí a proudu lze popsat harmonickou funkcí sinus či kosinus s určitou amplitudou, frekvencí a počáteční fází. Pokud jsou navíc všechny parametry obou veličin v čase neměnné, jedná se o běžný ustálený stav v lineárních obvodech. V reálných obvodech (sítích) se však uvedené idealizované průběhy z mnoha důvodu nevyskytují.

Průběhy okamžitých napětí a proudů neodpovídají jednoduchým harmonickým funkcím a jsou tedy neharmonické – deformované. Deformace či zkreslení napětí a proudů v napájecích sítích způsobuje značnou řadu problémů, majících dopad na funkci a provoz všech prvků soustavy.
 
Jelikož popis dějů pomocí deformovaných časových průběhů okamžitých hodnot napětí a proudů je velmi obtížný, přesouvá se jejich popis do frekvenční oblasti. Pokud jsou uvedené signály periodické, ustálené a splňují další podmínky, lze jejich průběh nahradit sumou stejnosměrné složky, základní harmonickou složkou a řadou sinusových složek vyšších řádů (nazývaných harmonické) na frekvencích, které jsou celistvým násobkem základní frekvence opakování funkce v časové oblasti. Výsledná řada, známá jako Fourierova řada, stanovuje vzájemný vztah mezi funkcí v časové oblasti a funkcí ve frekvenční oblasti, například pro proud můžeme napsat:

    
(1)

Frekvence základní harmonické odpovídá frekvenci napájecího napětí.
Fourierova řada reprezentuje speciální případ Fourierovy transformace aplikované na periodický signál. Příklad periodické neharmonické funkce (nahoře) a jejího rozkladu na jednoduché harmonické (uprostřed) je na obrázku 1. A nakonec jednotlivé harmonické původního signálu v časové oblasti můžeme reprezentovat jeho amplitudovým a fázovým spektrem, kdy na ose x je řád harmonické případně frekvence, což je řád harmonické násobený základní síťovou frekvencí. Spektrum velikostí harmonickým zobrazuje typicky vedle amplitud efektivní hodnoty, nebo relativní/procentní velikosti vztažené k velikosti základní/první harmonické.

Spektra velikostí napětí a proudů se vyznačují dominantní složkou na základní frekvenci a mají se zvyšujícím řádem harmonické klesající tendenci. U spektra napětí je praktické uvažovat harmonické do řádu H=25 až 50 a u proudů potom 50 až 100, kdy sudé harmonické složky (řád je sudé číslo) jsou většinou mnohonásobně menší než sousední liché a pro mnoho účelů je možno je zanedbat. Sudé harmonické vznikají pouze v určitých specifických případech. Problematika deformace napětí a proudů harmonickými patří do oblasti nízkofrekvenčních rušení šířených po vedení, které pokrývají pásmo do 9 kHz.
 

Obrázek 1. Reprezentace periodického neharmonického průběhu pomocí harmonických složek

Jestliže uvažujeme opět harmonickou funkci, můžeme její efektivní hodnotu při znalosti amplitudy vypočítat tak, že amplitudu podělíme odmocninou. Efektivní hodnotu deformovaného průběhu harmonickými vyšších řádů, můžeme vypočítat podle definice efektivní hodnoty, nebo při znalosti efektivních hodnot (amplitud) jednotlivých harmonických můžeme použít vztah (obdobně i pro napětí):

    
(2)

Míru celkové deformace proudu popisuje obecně parametr nazvaný celkové harmonické zkreslení (THD), který udává poměrný obsah (obvykle v procentech) harmonických složek s řádem různým od n=1 v celkovém proudu, nebo ku proudu základní harmonické složky a vyjadřuje se poměrem efektivních hodnot. Potom THD proudu je podle obou definic (obdobně pro napětí):


(3)

Všechny způsoby výpočtu celkového harmonického zkreslení mají své opodstatnění a využití. Specifickým problémem je potom měření harmonických složek pomocí tzv. harmonických analyzátorů, které je standardizováno v normě ČSN EN 61000-4-7 ed. 2.

Doc. Ing. Jiří Drápela, Ph.D.
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 58
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 20)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933