Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

V50# §6 podle Michala Kříže


Document Actions
V50# §6 podle Michala Kříže
Víte, co nám k paragrafu šest řekl Michal Kříž, náš přední normotvůrce? Zeptali jsme se ho zda si myslí, že je §6 nejrozšířenějším stupněm. Co vše takto kvalifikovaný pracovník může dělat? Abych mohl někoho řídit, nepotřebuji paragraf pro řízení činnosti? Většinou všichni usilují o stále vyšší paragraf. Jaký může mít někdo důvod stát se věčným šestkařem? Opravňuje paragraf pro samostatnou činnost otevřít jakékoliv zařízení, které potkám a něco přepojovat?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.09.2018
reklama


Jaký pohled na paragraf 6 vyhlášky 50 má náš přední legislativec Michal Kříž?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Je hodně rozšířený a nemůžeme říct, jestli je nejrozšířenější. Řekl bych, že polovina by to mohla být.

Jaké možnosti má šestkař?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Může samostatně pracovat, může být OSVČ, může mít pod sebou jednoho elektrikáře a na zednické práce zaměstnávat lidi bez elektrotechnické kvalifikace.

A k tomu, abych někoho řídil, nepotřebuji paragraf pro řízení činnosti?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Myslím, že mi to vysvětloval Jirka Sajner, že člověk s paragrafem 6 může zaměstnávat 1 elektrikáře a jestli si zaměstná lidi na další pomocné práce, tak to není na závadu.

Většinou všichni usilují o stále vyšší paragraf. Jaký může mít někdo důvod stát se věčným šestkařem?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Má dobré elektrotechnické vzdělání, je zručný a nechce se starat o ostatní lidi.

Opravňuje paragraf pro samostatnou činnost otevřít jakékoliv zařízení, které potkám a něco přepojovat?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Samozřejmě se musí vždycky se zařízením seznámit. Neznamená, že když ho nezná teď, může se ho naučit. Každé zařízení je jiné. Dá mu to víc práce, ale po nějaké chvíli na tom zařízení pracovat asi může.

Další názory Michala Kříže sledujte v následujících dílech V50.


Více podrobností o §6 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §6,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933