Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

V50# §13 OSVČ přinese čestné prohlášení a nikdo o tom nepochybuje, říká Alexej Satinský


Document Actions
V50# §13 OSVČ přinese čestné prohlášení a nikdo o tom nepochybuje, říká Alexej Satinský
Prozatím neexistuje metodika potvrzování odborné praxe u osob samostatně výdělečně činných. A je k zamyšlení, zda praxe potvrzovaná zaměstnavatelem je skutečně reálná nebo šlo pouze o administrativní potvrzení. Na problematiku potvrzování skutečné praxe, zvláště u osob samostatně výdělečně činných, jsme se zeptali Alexeje Satinského. Kdo navrhl stávající předepsané doby praxe k jednotlivým paragrafům? Jak je možné, že ten, kdo má vyšší dosažené odborné vzdělání, potřebuje kratší požadovanou dobu praxe?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.01.2019
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Dnes OSVČ přinese čestné prohlášení, že má 5 let praxe a nikdo o tom nepochybuje, nediskutuje. Je to trošičku problém..

Na problematiku potvrzování skutečné praxe, zvláště u osob samostatně výdělečně činných, jsme se zeptali Alexeje Satinského
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Já jsem byl zvyklý z úřadu, přinesl čestné prohlášení, má 10 let praxe, tak jsem o tom nediskutoval. On to napsal a… kdyby se někdy prokázalo, tak to byla jeho lež. Nevím, jak jinak by měl svou praxi prokázat. Nic jiného k tomu není. Samozřejmě, že když je zaměstnaný u firmy, tak firma mu potvrzení vystaví. Jednotlivci OSVČ to mají složité.

Kdo navrhl stávající předepsané doby praxe k jednotlivým paragrafům?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Na šestku musí mít člověk rok praxe, to beru. Musí se někde otrkat a po roce může dělat samostatně. Na osmičku 4-5 let praxe, mám pocit, že to tomu odpovídá, aby byl nad věcí. Nevím, kdo to v té době vymyslel, už si sám nevzpomínám, když jsme byli v Praze na poradě, kdo praxi dával, jestli se o tom diskutovalo nebo ne. Ani tam bych nic moc neměnil, mám pocit, že je to přiměřené.

Jak je možné, že ten, kdo má vyšší dosažené odborné vzdělání, potřebuje kratší požadovanou dobu praxe?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Vysvětluji si to tak, že kdo má vyšší vzdělání, má vyšší IQ, takže se u něj předpokládá, že si více věcí osvojí než člověk, který je vyučený, průmyslovou školu nebo inženýr. Já si to tak vykládám, že má vyšší IQ a praxe se mu trošku krátí.



Více podrobností o §13 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §13,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!




 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933