Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Legislativa

Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3

  • 20.08.2014
Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3
Umíte správně rozlišit provozní a pracovní postupy dle normy ČSN EN 50110-1 ed.3? Co přesně znamená "práce bez napětí"? Provozní činnosti jsou určeny ke změně elektrického stavu elektrického zařízení. Patří sem kontroly funkčního stavu a revize. Pracovní činnosti se dělí na práce bez napětí, práce pod napětím, práce v blízkosti částí pod napětím, stavební práce a jiné neelektrické práce.

Vyjádření k návrhu nové vyhlášky o odborné způsobilosti v elektrotechnice

  • 15.08.2014
Vyjádření k návrhu nové vyhlášky o odborné způsobilosti v elektrotechnice
Cílem nové vyhlášky, která nahradí vyhlášku 50/1978 Sb., je upravit názvosloví do současného právního rámce a zohlednit osoby samostatně výdělečně činné, vytvořit jasný vztah mezi novou vyhláškou a zákonem o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, zjednodušit stupně odborné způsobilosti, vyřešení otázky uznatelného elektrotechnického vzdělání obecným způsobem, nikoliv taxativním výčtem, zvýšení úrovně přezkoušení a umožnění kontroly skutečného rozsahu odborné způsobilosti jednotlivých osob pro širokou veřejnost. Jak návrh nové vyhlášky komentuje prezident Elektrotechnického svazu českého Radek Roušar, který se na jeho tvorbě podílel?

Osoby v ČSN EN 50110 ed.3

  • 6.08.2014
Osoby v ČSN EN 50110 ed.3
Víte, jakou osobu norma ČSN EN 50110-1 ed.3 vypouští a proč? Norma také nově zavádí pojem osoba pověřená kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti, která je zodpovědná za bezpečný stav zařízení během činnosti na něm nebo v jeho blízkosti. Ostatní definice jednotlivých osob zůstávají v normě bez podstatných změn, případně s drobným doplněním.

Nové normy pro rozvaděče nízkého napětí #2

  • 4.08.2014
Nové normy pro rozvaděče nízkého napětí #2
František Štěpán přednášel o požadavcích, které klade na rozvaděče nízkého napětí nový soubor norem ČSN EN 61439. Důležitou změnou je například zavedení tří ekvivalentních typů ověřování požadavků, jimiž jsou ověřování zkoušením, ověřování výpočtem či měřením a ověřování splněním pravidel pro konstrukci. K jakým dalším důležitým změnám v normě ještě došlo? Jak se mění například ověřování zkratové odolnosti či technické požadavky na rozvaděče?

Podnikové normy pro energetiku PNE

  • 1.08.2014
Podnikové normy pro energetiku PNE
Normy PNE jsou nižším stupněm technických norem, který doplňuje soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Základní soubor PNE norem byl vypracován v letech 1993 až 1994. Vytvořeny byly na základě požadavků DS a PS a dalších organizací elektroenergetiky. V současnosti jich je vydáno 57. Jakou problematiku řeší?

ARID: Josef Zima o průmyslovém právu a rozvoji invencí na AMPERu 2014

  • 22.07.2014
ARID: Josef Zima o průmyslovém právu a rozvoji invencí na AMPERu 2014
S předsedou asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví (ARID) Josefem Zimou jsme na veletrhu AMPER hovořili na téma Průmyslové právo a rozvoj invencí v Čechách. Co je průmyslové právo a jaké jsou jeho příklady? Kdo by se měl o průmyslové právo zajímat? Kde najdeme patentovou rešerši a jak ji můžeme využít? A co je to metoda TRIZ?

HAGER: Typizované rozvaděče dle ČSN EN 61439-1/-3

  • 3.07.2014
HAGER: Typizované rozvaděče dle ČSN EN 61439-1/-3
Na AMPERu 2014 hovořili Pavel Smílek a Jiří Schwarz s Davidem Hlavičkou o stále probíraném tématu typizovaných rozvaděčů. Co to jsou typově zkoušené rozvaděče a jaké jsou výhody tohoto řešení? Jaké podmínky musí být splněny, aby se toto řešení dalo uplatnit a kam lze zjednodušení použít? Kde lze získat štítky pro rozvaděče a kdo poradí při problémech? Podívejte se na záznam rozhovoru a získejte odpovědi na otázky týkajících se typizovaných rozvaděčů.

Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3

  • 26.06.2014
Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3
Které změny obsahuje EN 50110-1:2013 proti předchozí EN 50110-1:2004? Co oproti předcházející edici ÚNMZ neuvažuje? Z kterých částí se EN 50 110 skládá? Jaký je rozsah této normy? ... TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti.

Vyhláška o technických požadavcích na stavby ...

  • 16.06.2014
Vyhláška o technických požadavcích na stavby ...
... a její dopad na elektrické rozvody. Co vše se pro účely této vyhlášky rozumí? Vyčetli jste správně základní důležité body? Nač je potřeba myslet při připojování staveb k distribučním sítím, vnitřním silnoproudým rozvodům a vnitřním rozvodům sítí elektronických komunikací? Jak se tato vyhláška dotýká problematiky ochrany před bleskem?

Nařízení Evropského parlamentu a rady EU č.305/2011

  • 5.03.2014
Nařízení Evropského parlamentu a rady EU č.305/2011
Jak je to s výrobou kabelů, vydáváním prohlášení o shodě výrobku a českou legislativou? Problém nastal po 1. červenci 2013, kdy vstoupilo v platnost Nařízení Evropského parlamentu a rady, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh. Pro kabely ale ještě nebyla vypracovaná harmonizovaná norma. Jak se to tedy v dnešní době řeší? Zásadní problematikou pro výrobce kabelů je uvádění jejich výrobků ...

LPE: CSE 22 Dozorová pravomoc ČOI #1

  • 8.10.2013
LPE: CSE 22 Dozorová pravomoc ČOI #1
Jakou moc má Česká obchodní inspekce? Může zasahovat i do technických zařízení? Na celostátním setkání elektrotechniků pořádaném vzdělávací agenturou L.P. Elektro vystoupila Lucie Šnajdrová, vedoucí technického oddělení ČOI. Hovořila o pravomocech, které této inspekci ukládají zákony ČR. Co kontroluje ČOI. Které zákony ČOI dozoruje. Zákon 22/1997 Sb. znění platné od 20.7.2011. Jak je povinen jednat distributor. Skladovací podmínky. Paragraf 18 - dozor. Dozorové pravomoce. Co ČOI může uložit kontrolovaným osobám. O certifikaci výrobku. Paragraf 18a - ochranná opatření. Paragraf 19 a 19a - správní delikty ... Jaké jsou sankce. Kontrola ČOI v oblasti elektrozařízení.

ČSO 2012: Nakladanie s elektro-odpadom z výrobkov svetelnej techniky v SR

  • 27.03.2013
ČSO 2012: Nakladanie s elektro-odpadom z výrobkov svetelnej techniky v SR
Základnou právnou normou, ktorá predstavuje environmentálny prístup Európskej únie k problematike odpadov z elektrických a elektronických zariadení je Smernica EÚ 2002/96/EC. Podľa Smernice sú výrobcovia a dovozcovia elektrických a elektronických zariadení od 13. augusta 2005 spoločne zodpovední za všetok historický elektroodpad a individuálne zodpovední za odpad zo svojich výrobkov, ktorý uviedli na trh po 13. auguste 2005 - nový odpad.

SOLID: Problémová ustanovení předpisů a norem (II) - stanoviska

  • 25.07.2012
SOLID: Problémová ustanovení předpisů a norem (II) - stanoviska
V přednášce Františka Grossmanna se dozvíte o vybraných ustanoveních předpisů, která vyvolávají diskusi u odborné veřejnosti, a to nejen u elektrotechniků, ale tentokrát i u pracovníků působících v oblasti bezpečnosti práce a osob způsobilých k vyhledávání rizik, kteří v rámci své činnosti musí řešit i záležitosti týkající se činností u elektrických zařízení. Jedná se o problematiku, která končí těmito dotazy ...

Ochrana před bleskem po změnách ČSN EN 62305 z 09 – 2011 až 01 – 2012

  • 4.07.2012
Ochrana před bleskem po změnách ČSN EN 62305 z 09 – 2011 až 01 – 2012
Článek je zaměřen na prevenci rizika před účinky blesku, atmosférického a spínacího přepětí. Přináší novelizovaný soubor harmonizované ČSN EN 62305-1 až 4 po změnách jejich částí 1 a 4 ze září 2011 a části 3 z ledna 2012 ve vazbě na požadavky stavebního zákona a dalších právních předpisů a technických norem. Obdobně je soubor 62305 označen v ostatních členských zemích Evropské unie podle národního zatřídění.

Označení CE a volný pohyb výrobků na evropském trhu

  • 6.06.2012
Označení CE a volný pohyb výrobků na evropském trhu
Označení CE je klíčovým dokladem o shodě výrobku s legislativou EU a umožňuje volný pohyb výrobků na evropském trhu. Připojením označení CE na výrobek výrobce na svou vlastní odpovědnost prohlašuje, že splnil veškeré požadavky zákonů k získání označení CE, a proto u daného výrobku zaručuje, že může být prodáván v celém Evropském hospodářském prostoru. Ne všechny produkty však musí nést označení CE. Požadavek nést označení CE platí pouze pro ...
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933