Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

#V50 §1 podle Jiřího Sajnera


Document Actions
#V50 §1 podle Jiřího Sajnera
Poslechněte si představu Jiřího Sajnera o kvalifikačních stupních vyhlášky 50. Nutno předeslat, že je Jiří Sajner všemi pamětníky právem označován za otce tohoto legendárního a stále platného předpisu. Nač jsme se zeptali? Proč se musí uvádět do osvědčení typ práce, kterou držitel osvědčení provádí? Jak Jiří Sajner vnímá uchazeče o zaměstnání, který se ohání slovy “já mám platnou padesátku”? Stačí, abych se v práci posunul na jiné místo a moje stávající osvědčení je mi k ničemu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.03.2018
reklama

 


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Poslechněte si představu Jiřího Sajnera o kvalifikačních stupních vyhlášky 50. Nutno předeslat, že je Jiří Sajner všemi pamětníky právem označován za otce tohoto legendárního a stále platného předpisu.

Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Pojem odborné způsobilosti v podstatě znamená souhrn několika momentů. K tomu, aby mohl být člověk odborně způsobilý, vykonávat činnost, já použiji úsloví činnosti ve vztahu k elektrickým zařízením, tak musím mít několik předpokladů. Jsou ve vyhlášce rozděleny kvalifikační stupně, nebo chcete-li odborné způsobilosti podle toho, jak si to chce kdo rozlišit. Jsou rozděleny do dvou skupin. První skupina je skupina odborných způsobilostí, které byly zařazeny a pojmenovány "pracovníci seznámení a poučení". To je kategorie, která nevyžaduje odborné elektrotechnické vzdělání, které je definováno v příloze a definováno požadavky ministerstva školství. Pak nastupují další odborné způsobilosti, počínaje osobou pracovníkem znalým s vyšší kvalifikací a speciální případy kvalifikací. Tzn., učňové, pracovníci na školách, asistenti atd. u těch už se vyžaduje příslušné odborné elektrotechnické vzdělání.

Proč se musí uvádět do osvědčení typ práce, kterou držitel osvědčení provádí?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Je důležité si uvědomit jednu zásadní věc. Odborná způsobilost se vztahuje vždy jen k elektrickému zařízení příslušného druhu a napětí. To je přesně ve vyhlášce popsáno. Jsou lidé, kteří třeba pracují jen při výrobě rozvaděčů nebo pracují na kabelových linkách, nebo na vedení vysokého napětí. Jsou to lidé, kteří pracují jen s elektrickým zařízení pracovních strojů, nebo vyrábí rozvaděče. To je široká škála, proto se musí vždy dbát na to, že v osvědčení příslušném pokud je, nebo u nižších kategorií, se musí vždy jasně a jednoznačně konstatovat, k jakému druhu zařízení a k jakému napětí se jeho odborná způsobilost vztahuje. To je to základní.

Jak Jiří Sajner vnímá uchazeče o zaměstnání, který se ohání slovy “já mám platnou padesátku”?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Tak to je člověk, který má možná teď v ruce nějaký dokument ze svého dřívějšího zaměstnání a s tímto dokumentem přijde a bude se ucházet o pracovně právní vztah. Eventuálně jako OSVČ, tam je to specifické. On když přijde k nějaké organizaci a prohlásí „já mám vyhlášku 50“ to je sice hezké, ale my si teď prověříme, my vás tu nemůžeme najednou zaměstnat, my vás zaškolíme v této činnosti, ve které budete pracovat. A teprve po té, když seznáme, že to, co vy máte deklarováno ve své vyhlášce, zdůrazňuji vztažení k elektrickému zařízení příslušného druhu a napětí, byl-li to člověk, který dělal servis pracovních strojů, tak se dost obtížně bude dobře orientovat ve všech předpisech, které budou v běžné instalaci, v běžném elektrickém zařízení. Organizace musela posoudit a praxe byla taková, že když člověk, který přišel „s padesátkou“ tak ten moment, kdy uznala, že člověk, tak to stvrdila příslušným dokumentem, nějakým záznamem. A na rub dokumentu, co člověk vlastnil, potvrdili, že uznávají osvědčení odborné způsobilosti pro paragraf 6, od tohoto paragrafu se vydávalo osvědčení, platný pro její organizaci pro činnost na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí. Pokud v dokumentu on měl napsáno něco jiného, nebo jen že to má do tisíce voltů, tak organizace mu musela vydat nové osvědčení a musela specifikovat přesně v další rubrice pro jaké elektrické zařízení se odborná způsobilost, ta jeho 50 vztahuje.

Z toho tedy vyplývá, že stačí, abych se v práci posunul na jiné místo a moje stávající osvědčení je mi k ničemu. Chápu to tak správně?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Je třeba si uvědomit jeden aspekt. Člověk pracuje v nějaké organizaci, má potvrzenou platnost dokumentu a najednou dojde k tomu, že se změní jeho pracovní náplň. V tom okamžiku musí provést organizace všechny úkony, které souvisí s ověřením jeho znalostí a musí mu vydat nový dokument, stávající dokument mu změní, vydá mu nový dokument, ve kterém bude stvrzovat na jakou odbornou způsobilost, na jaké elektrické zařízení příslušného druhu zařízení to platí.


Podle tohoto vysvětlení pak cítím, že ne všechna vydaná osvěčení byla v souladu s tímto původním záměrem. Sledujte další části tohoto technického videoseriálu, možná se dozvíte to, co jste třeba v minulosti přehlédli!


Jiří Sajner
, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha

Aby bylo úplně jasno, jaký záměr měla vyhláška 50, tak bezprostředně po vydání vyhlášky …

Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933