Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

#V50 §1 podle Jána Meravého


Document Actions
#V50 §1 podle Jána Meravého
Jak popisuje kvalifikační stupně slovenský pamětník naší české vyhlášky padesát? Víte, že na Slovensku měli stejnou vyhlášku jako byla u nás? Co se s ní stalo? Jak byla upravená a proč? Kolik změn se bude muset v novém předpise upravit, abychom byli kompatibilní s Evropou a přitom si zachovali národní zvyklosti? Poslechněte si názor slovenského soudního znalce v elektrotechnice.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.03.2018
reklama

 


Jak popisuje význam pojmu stupně odborné způsobilosti Ján Meravý, soudní znalec oboru elektrotechnika?

Ján Meravy, Lightning, Trenčín Slovensko
Odborná způsobilost znamená, že má určitou odbornost, například v elektrotechnice, nebo nemusí to být v elektrotechnice. Tzn., že určitý stupeň odborné způsobilosti znamená, kam ho můžeme zařadit. Kde člověk může pracovat. Odborná způsobilost je tu velmi důležitá, aby člověk něco měl, aby něco věděl. Může mít různé vzdělání, třeba neelektrikáře považujeme za nějakého bezdomovce, nebo laik. Ale může to být člověk, který je vysokoškolsky vzdělaný, má několik titulů před jménem, za jménem, ale z hlediska elektrotechniky je nezpůsobilý práce. Takže musíme poučit a tím pádem si uvědomí, jaké nebezpečí hrozí od elektrických zařízení, čili si uvědomí, co si může dovolit a co ne.

Kdo neví, jaký ekvivalentní předpis kdysi platil na Slovensku, tak to Ján Meravý vysvětluje.
Ján Meravy, Lightning, Trenčín Slovensko
V 78. roku jsme měli stejné vyhlášky. V jste měli 50. U vás zůstala trvale platná a u nás jsme měli 51 a mezi tím se ještě třikrát změnila.

Byl tam nějaký rozdíl?
Ján Meravy, Lightning, Trenčín Slovensko
Nebyl žádný rozdíl, jen v češtině a slovenštině. Jiný rozdíl nebyl.

A co se v obou předpisech od té doby změnilo? Na Slovensku nelenili.
Ján Meravy, Lightning, Trenčín Slovensko
V 96. roce se změnila vyhláška a to je vyhláška 74/96 Sb. a tam jak se říká "se otevřely nůžky", my jsme šli nějakou evropskou cestou a Česko šlo svojí. A tam bylo to, že jsme sice jednotlivé paragrafy nechali, mírně jsme je upravili, ale jsme vyměnili čísla a to je nezodpovědnost, že když jsme měli něco společného, tak proč to bylo potřeba měnit, nebylo to moc zodpovědné, kdo to takhle vymyslel, protože jednotlivé paragrafy, vy jste měli 3,4,5,6,7,8,9,10 a teď se u nás paragrafy měnily na 20, 21, 22, 23 a 24. Ale obsah v podstatě zůstal stejný. Jen bylo tehdy nutné změnit číselnou řadu. Nevím teda proč. Lidi to zmátlo.

Čísla paragrafů byla změněna, přičemž nemám pocit, že by nová číselná řada byla dle evropského standardu … Čísla nemají žádnou návaznost na legislativu z Evropy?
Ján Meravy, Lightning, Trenčín Slovensko
Určitě ne. Evropa je někde jinde. Já tomu říkám, že jsme v tmavém tunelu, nevíme kde je východ a to je Evropa. My jsme měli systém tak dokonalý (Československo), že Evropa ho mohla převzít, ale oni si ho od nás nikdy nevezmou i kdyby byl sebelepší, protože větší státy si rozhodují sami. Větší stát je predátor a ten o tom rozhoduje. My jsme několikrát měli debatu s Francouzi, s Němci a říkali jim, že máme něco takového. Říkali: "dobrý systém". Když je systém dobrý, tak ho převezměte i vy. To zas ne! To jste vymysleli vy, to my nebudeme přebírat. Tedy je to něco takového, že bychom v Evropě chtěli jednotný systém, ale nemá ho kdo udělat. Přitom my jsme měli ten systém dokonalý, ale nás neberou v potaz.


Kolik změn se bude muset v novém předpise upravit abychom byli kompatibilní s Evropou a přitom si zachovali národní zvyklosti? Sledujte zkušenosti s úpravami tohoto předpisu na Slovensku v dalších poddílech tohoto videoseriálu!

Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933