Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §1 podle Františka Kosmáka


Document Actions
#V50 §1 podle Františka Kosmáka
"Kdybych měl popisovat jednotlivé stupně z vyhlášky 50, tak to nedovedu. Nikdo to nedovede, nemůže to umět" říká František Kosmák ke stupňům kvalifikace. Podle jeho pohledu, pokud je pracovník osobou znalou s vyšší kvalifikací, pak už je odborníkem, který se nemusí ptát na základní principy. Připomíná z historie české elektrotechniky, že osoba znalá, definovaná v předpisech ESČ je osoba znalá "pojmosloví a provozovací zařízení a umí s nimi zacházet, aby nevznikly úrazy ani požár".
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.03.2018
reklama


 


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Brněnský odborník a historik František Kosmák je zastánce dvou zásadních stupňů. Laik a odborník. Co ho k tomu vede?

František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Než si budeme říkat odborné věci, tak mě napadla myšlenka. Jan Werich kdysi zpíval jednoduchou píseň, ve které je, když už jseš, tak koukej, abys byl. Dál pokračoval, aby se člověk řídil činností, kterou má dělat, aby ji uměl co nejlépe, dělal ji zodpovědně, choval se jako člověk, základní věci, které všichni známe. Stupně odpovědnosti pro nás elektrikáře, tam je jeden jediný. Tu část elektriky, kterou člověk dělá, respektive oblast fyziky, kterou elektrotechnika představuje, dělej tak, aby to už nemohl udělat někdo líp. To je jediný stupeň, nic víc nepotřebuji.

Potom když potřebuji k ruce někoho, kdo mi má pomáhat s určitými úkony, které vyhodnotím z hlediska rizik, jako bezpečné, tak ho poučím. Přiměřeně k tomu, co po něm žádám. Polož mi kabely, ukonči to v krabici v rozvaděči, není tam napětí, neboj se toho, předvedu, že je to bezpečné. To je poučený, víc já nechci. Znalého, který zná svoji část, ale tam to pak škatulkovat, jestli má dát instalace, motory, má znát lisy, frézy atd., to už je moc podrobné, to bychom také mohli skončit u dopravních předpisů, tím, že bude u každého příkopu cedulka jak je hluboký, když tam spadnu. Až takto řídit ne. Jestli jste někdy byli v Káhiře, v centru Káhiry neuvidíš četníka a všechno jede. .... Nikdo ho nepřejede, troubí, hulákají, je tam křik, ale žádné problémy, žádné značky. Jediná značka, kterou jsem viděl solidní, tak byla uprostřed Sahary, asi 200km od obydlené oblasti, byla příkazová značka rovno. Nejdřív jsem se srdečně smál, pak jsem se od řidiče dozvěděl, že je tam proto, že v těch místech je trvale silné západní proudění, které tam vrší písek a dělá písečné duny. Tak aby řidič věděl, kudy to pokračuje rovno.

Pokusil jsem se Františka Kosmáka dostat do odpovědi podobného charakteru jako v ostatních dílech.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Kdybych měl popisovat jednotlivé stupně z vyhlášky 50, její obsah, tak to nedovedu. Nikdo to nedovede, nemůže to umět. Elektrotechnika je tak obsáhlá a provázaná.

František stále potvrzuje to, co o něm dlouhá léta tvrdím! Je to normozpytec. Jeho filozofický rozbor dokáže nasadit na jakoukoliv problematiku. V následujícím příběhu naznačuje, že nelze odbornost dál rozčlenit.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Byl jsem na regulační stanici plynu a tam byly pořezané kabely. Říkám těm elektrikářům, vy neumíte natáhnout kabel, položit? Co jste s tím dělali, to máte pořezané ty vrchy. Oni se přátelsky culili a říkají: „to my ne.“ No jistě, to říká každý, od čeho to je? Tady 4x4 to je potkan, 4x2,5 je rejsek a 3x2,5 je hraboš. Teď mi řekni, jaké jsou stupně elektrikářů. Elektrikář tady poznal, které myši mu okousaly kabely. Teď z toho odvozuje nějaké následky.

Pokud to shrneme, pak odborník buď je nebo není a tečka. František svá tvrzení opírá o ostatní harmonizované normy a předpisy. A co mi odpověděl na otázku, zda je stávající počet paragrafů dostatečný?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Ne dostatečný. Zbytečný. Absolutně zbytečný. Náš úřad pro normalizaci, který to má za úkol, normalizaci, teď se zase rozštěpil, to víš, na ČAS. Česká agentura pro standardizaci. Ale ať už je to kdo je to. Tento subjekt pověřený tvorbou a vydáváním norem by měl mít hlavu na krku a přemýšlet. Když otevřes 50 110, Evropskou harmonizovanou 61140, 62204, stroje, všude čteš kvalifikace. Jsou tam dvě, které uznávám. Osoba znalá a osoba poučená, nic víc. Osoba znalá je tam definovaná, jako osoba, která musí mít základní elektrotechnické vzdělání, to je všude stejné, minimální tříletý učební obor, nebo vyšší stupeň. K tomu IEC nejen Evropa, vyžaduje znalosti a zkušenosti, které ji umožní rozeznat rizika, které elektřina představuje a umí se jim vyhnout.

Tak kolik kvalifikačních stupňů nám tedy do budoucna podle Františka stačí?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Jen dva. To co je v Evropských normách. To co je V IEC, ze Ženevy! A pak bych k tomu vzal paragraf 13 od Sajnera a poměřoval bych každého, koho chci zaměstnat, nebo pověřit činností podle druhu zařízení. Takže zalistuju obdobně jako ty, trochu historií, člověk se občas má podívat zpátky, co bylo. A zjistím, že osoba znalá, definovaná v předpisech ESČ je osoba znalá "pojmosloví a provozovací zařízení a umí s nimi zacházet, tak, aby nevznikl úraz ani požár".

Jak vnímá František Kosmák další paragrafy této vyhlášky sledujte v dalším poddíle toho videoseriálu!


František Kosmák
, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno

To je stupeň pátý. Teď je stupeň šestý, nebo paragraf 6, že už je znalý s vyšší kvalifikací. O co je kvalifikace vyšší? Je o to slovo "samostatný", je to pro samostatnou činnost. Z mého pohledu je to člověk, který už se na nic nemá ptát nikoho, má se jenom vzdělávat dál, ale nemá se ptát, jestli baterii na plastovém potrubí v koupelně musí pospojovat nebo ne. Natož aby se několik šestkařů sdružilo do stádečka a hádalo se navzájem. To je politováníhodné, smutné, špatné. Takže jaká vyšší kvalifikace? Já jim to vždycky říkám, vy se už na nic nesmíte ptát, vy musíte rozdávat rozumy.
A sedmička? O co víc? Dejme tomu, kdybych se snažil nějak rozdělit. Tak sedmičkář bude znát to, co je potřeba pro provoz firmy, pro organizaci.


Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933