Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z praxe

Co způsobilo výbuch plynu v pražské Divadelní ulici?

  • 1.02.2016
Co způsobilo výbuch plynu v pražské Divadelní ulici?
V dubnu roku 2013 došlo k velkému výbuchu plynu v Divadelní ulici v Praze. Zraněno bylo 43 lidí a škoda se vyšplhala na 275 milionů korun. Závada byla zjištěna v místě křížení plynového potrubí s trakčním vedením. Určit přesnou příčinu však nebylo snadné. Mezi možné hypotézy patřil vznik elektrického oblouku, vířivé proudy, vznik galvanického článku či bludné proudy v kombinaci s elektrochemickou reakcí.

SCHNEIDER ELECTRIC: Pokročilé technologie do nejudržitelnější kancelářské budovy na světě

  • 6.10.2015
SCHNEIDER ELECTRIC: Pokročilé technologie do nejudržitelnější kancelářské budovy na světě
Společnost Schneider Electric dodala pokročilé technologie do nejudržitelnější kancelářské budovy na světě. Budova The Edge v amsterdamské obchodní čtvrti Zuidas skrývá komplexní řadu nejmodernějších technologií, energeticky efektivních systémů a integrovaných řešení správy budov. Ohodnocena byla jako Outstanding - „Vynikající“ s doposud nejvyšším skóre BREEAM 98,36 procent.

O dobrých řidičích #2: Jaké vlastnosti má správný řidič?

  • 3.09.2015
O dobrých řidičích #2: Jaké vlastnosti má správný řidič?
O tom, zda je někdo dobrý nebo špatný řidič, rozhoduje především jeho přístup k dané problematice. Dobrý řidič je ten, který zná Pravidla o silničním provozu a respektuje je. Otázka striktního dodržování pravidel je ale problematická. Měl by například řidič v místě, kde je značka železniční přejezd, ale přejezd v místě již neexistuje, zpomalit? O tom jsme hovořili se zakladatelem autoškoly JKC Jiřím Kadlecem.

O dobrých řidičích #1: O autoškole JKC

  • 20.08.2015
O dobrých řidičích #1: O autoškole JKC
Autoškola JKC je jednou z nejstarších soukromých autoškol v Brně. Založena byla již před 25 lety - 1. července 1990. Hned na začátku zaznamenala autoškola enormní zájem uchazečů o řidičské oprávnění - současně v ní probíhaly i 4 kurzy po 35 lidech. Jak je na tom autoškola dnes a jaké skupiny školí? To nám v prvním díle seriálu O dobrých řidičích prozradil její zakladatel Jiří Kadlec.

Šokující výpovědi Jana Hájka #1: Jak moc důvěřovat certifikátům?

  • 10.07.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #1: Jak moc důvěřovat certifikátům?
Náš trh je zaplavený velkým množstvím certifikátů. Můžeme jim ale důvěřovat? Výsledky testování výrobků u nás i v zahraničí dokazují, že důvěra mnohdy není na místě. Jako zákazníci ale máme nárok na vrácení peněz nebo výměnu výrobku, pokud se v testování prokáže, že deklarované parametry nejsou pravdivé. Firma, která tento vadný výrobek dodala, pak musí zákazníkovi uhradit veškeré náklady spojené s výměnou.

OSVČ aneb Jak se uživit a mít čisté svědomí

  • 1.06.2015
OSVČ aneb Jak se uživit a mít čisté svědomí
Jak začít podnikat v oboru elektro jako Osoba samostatně výdělečně činná, když po ukončení odborné školy chybí praxe, a jak se v tomto oboru slušně uživit? S tím se v rozhovoru z veletrhu AMPER 2015 snaží poradit dlouholetý praktik (sám vyučený elektrotechnik, revizní technik a soudní znalec) Miroslav Šnobl a ředitel VOŠ a SPŠ elektrotechnické Františka Křižíka Miloš Kodad.

Průmysl 4.0 - Inovace ve společnosti Siemens

  • 27.05.2015
Průmysl 4.0 - Inovace ve společnosti Siemens
V poslední době se ve vyspělých ekonomikách hodně mluví o tzv. průmyslové revoluci 4.0 či průmyslu 4.0. Této problematice se mj. aktivně věnuje koncern Siemens, světový leader v oblasti vyspělé techniky a inovací. V tomto rozhovoru se dozvíte, co vlastně koncepce 4.0 je, jakou roli v ní hraje Siemens a co může její implementace přinést nám všem. Na otázky odpovídal Jaromír Studený.

O motorech #6: Proč provádět diagnostiku poruchy motoru na místě?

  • 15.05.2015
O motorech #6: Proč provádět diagnostiku poruchy motoru na místě?
Poruchu motoru mohou způsobit věci, které s elektromotorem na první pohled vůbec nesouvisí. To je hlavní důvod, proč provádět diagnostiku problému přímo na místě u zákazníka a ne v servisu. Vibrace, které motor poškodí, mohou být způsobené jiným zařízením nebo třeba narušeným prouděním kapaliny v porubí. Další příklady diagnostiky neobvyklých příčin poruch motorů se dozvíte v šestém díle seriálu o motorech.

AFP KONFERENCE: Koncepce strojního inženýrství

  • 12.03.2015
AFP KONFERENCE: Koncepce strojního inženýrství
Povrchová ochrana technologických zařízení není jen nátěr. O nátěrových systémech a strojním inženýrství jsme na konferenci All for Power hovořili s Jiřím Pohankou, obchodně-provozním manažerem společnosti Corrotech, která se zaměřuje na speciální korozní technologie a nátěrové systémy pro těžký průmysl. Jak uvedl, tam kde končí třeba známější Hempel, začínají specializované produkty od společnosti Corrotech.

Co znamená reaction technology?

  • 9.02.2015
Co znamená reaction technology?
Reaction technology, jak už z názvu vyplývá, se zabývá rychlou reakcí výstupu na vstupní podněty v automatizaci. Nazvat ji lze také jako ultrafast automation, tedy velmi rychlá automatizace. Tak nám objasnil tento ne příliš známý pojem Zdeněk Švihálek z firmy B + R automatizace. Technika vznikla z požadavků zákazníků v automatizaci na skutečně rychlou reakci výstupních zařízení na vstupní podněty. Reakce se zde pohybuje až v řádu jedné mikrosekundy. Jak reaction technology funguje?

POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem

  • 16.01.2015
POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem
První letošní odborné téma živého vysílání bude o motorech s Lubomírem Kastnerem. Lubomír pracuje na motorech několik desetiletí a jeho zkušenosti si zadají na pořádnou knihu. Nepropásněte živé vysílání v kterém budou objasněny některé základní principy oprav a údržby motorů a v závěru bude možnost osobních dotazů. Kdo bude u živého vysílání bude moci se ptát. A jak je již zvykem, následně bude dostupný sestřih toho nejzajímavějšího.

AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe

  • 15.01.2015
AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe
Jozef Kaiser ze Středoevropského technologického institutu CEITEC hovořil na konferenci All for Power 2014 o projektu propojení vědy a praxe. V rámci institutu má profesor Kaiser na starosti problematiku degradace, koroze a únavových vad v energeticky náročných provozech, povrchové úpravy pro vysokoteplotní aplikace v energetice a rovněž stojí za vývojem unikátní laserové technologie. Jak se výsledky práce vědců dále uplatňují v praxi?

Vyšetřování příčiny požáru #4

  • 8.01.2015
Vyšetřování příčiny požáru #4
Víte, jak se při vyšetřování příčiny požáru určuje ohnisko nebo průběh šíření plamenů? Co znamenají pojmy jako flashover nebo backdraft? A co se děje, když hoří v uzavřeném prostoru? O tom přednášeli Petr Michut a Ondřej Sanža Šafránek z Technického ústavu požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky. Postup při vyšetřování objasnili na konkrétním příkladu šetření požáru v sedmipatrovém skladu ve Zlíně. Jaké zařízení tento požár způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

Vyšetřování příčin požárů #3

  • 16.12.2014
Vyšetřování příčin požárů #3
Vyšetřování příčiny vzplanutí domu či bytu nemusí být mnohdy snadné. Své o tom ví člen Unie soudních znalců Petr Michut z Technického ústavu požární ochrany, který se spolu s týmem specialistů zaměřuje na zjišťování příčin vzniku požárů v souvislosti s elektřinou. Jak postupují soudní znalci při vyšetřování, prozradil ve své přednášce na dvou příkladech z praxe: požáru nového luxusního bytu v Praze a požáru sedmipatrového skladiště ve Zlíně. Co tyto požáry způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec

  • 27.10.2014
DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec
Aktivní jímače ESE jsou využívány jako alternativní ochrana před bleskem. Při jejich instalaci a dimenzování ale dochází k chybám, které mohou zapříčinit například požár, ohrožení osob dotykovým napětím či zavlečení bleskových proudů do budovy. Jaké jsou nejčastější chyby při instalaci jímačů ESE? Jak se vypočítá velikost ochranného prostoru a jak dostatečná vzdálenost? A k jakým konkrétním příkladům selhání jímačů ESE v minulosti došlo? To se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933