Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

JSS: Když už nedodržuji normu, měl bych vědět v čem


Document Actions
JSS: Když už nedodržuji normu, měl bych vědět v čem
Máme švejkovství jako národ opravdu stále v sobě? Znáte výrazy typu “kradou všichni, proč bych nemohl já?”, nebo “nikdy se to nedodržovalo a teď najednou musí?”. Osobně mi to připadá jako zoufalé volání o pomoc nějakého nevědomého lůzra. Pokud vím, že deset let parkuji na nezpevněné ploše a najednou si toho všimne aktivní strážník městské milice, pak si vzpomeneme na přísloví “není žalobce, není soudce”. Jak tuto situaci popisuje Jan Hájek ze svého pohledu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.08.2019
reklama



Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

Jan Hájek www.kniSka.cz
Lidé, co žijí na území České republiky historicky nejsou zvyklí dodržovat pravidla, sám si myslím, že 100% dodržování pravidel, není potom život tak pestrý jako když se nedodržují. Na co se nesmí zapomínat, že když už něco porušuji, tak musím vědět co. Když pojedu na 50 70, něco se stane a budu platit pokutu, tak vím, co jsem provedl. Stejným způsobem by se mělo přistupovat k normě. Pokud se někdo rozhodne, že normu nebude dodržovat, tak by měl vědět přesně čeho se dopouští a ne, že se v začátku rozhodne, že se pravidla učit nebude, že ho nezajímají, protože je nechce dodržovat. Je zajímavé, že když se jemu něco stane, jemu přijde škoda, tak pláče, dělá smutné pohledy a říká a jak je možné, že se nedodržují předpisy.

Velice pěkné přirovnání a pravdivé. Patrně si dovedu v některých případech v takové situaci představit sám sebe. Ale určitě se dá souhlasit s tím, že pokud něco vědomě porušuji, pak můj mozek již vyhodnocuje nově vzniklou míru rizika. Což může být na samém konci rizikem menším, než bych třeba vjel do křižovatky na červenou “děj se co děj”.

V další části se bude téma točit kolem Jana Hájka samotného. Existují jeho odpůrci, kteří jej obviňují ze zkreslování skutečnosti a hlavně v ohýbání pravidel fyziky k obrazu svému.

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933