Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Normalizace, EMC

Vysokonapěťové izolované vodiče HVI a související technické normy

  • 11.08.2021
Vysokonapěťové izolované vodiče HVI a související technické normy
Co vše dobře navržený a správně instalovaný hromosvod zajistí? Zopakujme si důležité technické normy a jejich články související s izolovanými vodiči HVI. Jaké obecné požadavky musí vodič HVI splňovat? Podívejme se na parametry vodičů HVI, HVI light a HVI power. A víte, že hromosvodní součástí nejsou stanovenými výrobky ve smyslu zákona 22/97 Sb., a tudíž se na ně nevztahuje povinnost provést posouzení shody nebo vydání prohlášení o vlastnostech?

Posuzování starých hromosvodů

  • 30.11.2020
Posuzování starých hromosvodů
Pohled na staré hromosvody mohou být ve skutečnosti různé, technické, legislativní, emocionální, praktické, bezpečnostní. Ať již má rozhodující právo kdokoliv, tedy investor ignorující fyzikální zákony, či širší technický kontext, nebo nejistý provozovatel, který si pojistí i svá morčata před infarktem. Technicky smýšlející jedinci se na problematiku díváme z pohledu funkce vnitřního časostroje, ať již ukazuje čas v Evropě nebo Americe. Proto si opakujeme a připomínáme některé základní body ...

Je ochranný priestor aktívnych zachytávačov (ESE) určený podľa NF C 17-102 skutočne taký rozsiahly?

  • 18.09.2020
Je ochranný priestor aktívnych zachytávačov (ESE) určený podľa NF C 17-102 skutočne taký rozsiahly?
Článok poukazuje na chybné používanie metódy valivej gule (RSM) založenej na elektro-geometrickom modeli (EGM) pri určovaní ochranného priestoru aktívnych zachytávačov, resp. zachytávačov s včasnou iniciáciou výboja (ESE) podľa francúzskej normy NFC 17-102 a podľa všetkých národných noriem vychádzajúcich z tejto normy. Predmetom článku nie je spochybnenie času predstihu iniciácie ∆t, a teda prírastku dĺžky ústretového výboja ∆L, ale dokázanie chybného výpočtu polomeru ochrany R_P v ľubovoľnej výške podľa vyššie uvedených noriem. Kľúčové slová: norma NF C 17-102, aktívny zachytávač, pasívny zachytávač, metóda valivej gule, ochranný priestor, polomer ochrany ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody

  • 16.12.2019
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?

JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů

  • 1.11.2019
JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů
Určit počet svodů hromosvodu není pouze odpovědný úkol, ale také riziko, které každý, kdo navrhuje projekt podstupuje. Menší počet svodů, nižší cena ochrany, ochrana nedostatečná, nebo druhý extrém větší počet svodů, vyšší stupeň ochrany, ale také i vyšší cena ochrany. Jak počet svodů vztažených k 34 1390 komentuje Jan Hájek? Apropo víte, že dodavatelům aktivních hromosvodů stačí každopádně jediný svod? Je pro vás relevantní zkušenost nebo platnost fyzikálního zákona?

JSS: Za čím by Jan Hájek stál, pokud by nechtěl být v souladu s normou

  • 23.08.2019
JSS: Za čím by Jan Hájek stál, pokud by nechtěl být v souladu s normou
Zkusme si představit, že by Jan Hájek pracoval pro jiného výrobce. Jak by se choval? Jedna věc je loajalita vůči tomu, kdo nás platí a druhá je vlastní přesvědčení nebo také profesní čest. Co myslíte, bavilo by ho přesvědčovat někoho především kvůli výdělku a sám tomu nevěřit? Možná nikoho nenapadne takto uvažovat, pokud máte před sebou nějakého zástupce výrobního závodu. Určitě je svým zaměstnavatelem školen a poučen co říkat a co ne. Ale asi musí být vnitřně přesvědčen o správnosti svého jednání. Jan Hájek evidentně ví, co říká a jde to přímo z něj. Jak by to vypadalo, pokud by prodával ESE?

JSS: Kdo, s kým při výkladu ČSN manipuluje?

  • 16.08.2019
JSS: Kdo, s kým při výkladu ČSN manipuluje?
Jednou z mých pracovních deformací je naslouchání různých prodejců v elektrotechnice. Zajímají mne použité argumenty k dosažení obchodu. Je pravdou, že v případě více než v 50% jde o pokusy manipulace. Ovšem jak víme, pokud chcete lhát, musíte mít velice dobrou paměť a vysoké IQ, abyste své lži logicky pospojili. Jak je to v případě Jana Hájka? Jde o manipulanta s vysokým IQ, který zneužívá fyzikálních pravidel, aby dosáhl svého při obhajování principů nové normy 62 305?

JSS: Když už nedodržuji normu, měl bych vědět v čem

  • 9.08.2019
JSS: Když už nedodržuji normu, měl bych vědět v čem
Máme švejkovství jako národ opravdu stále v sobě? Znáte výrazy typu “kradou všichni, proč bych nemohl já?”, nebo “nikdy se to nedodržovalo a teď najednou musí?”. Osobně mi to připadá jako zoufalé volání o pomoc nějakého nevědomého lůzra. Pokud vím, že deset let parkuji na nezpevněné ploše a najednou si toho všimne aktivní strážník městské milice, pak si vzpomeneme na přísloví “není žalobce, není soudce”. Jak tuto situaci popisuje Jan Hájek ze svého pohledu?

JSS: Co bylo ve staré ČSN 34 1390 patrně mylně pochopeno?

  • 27.03.2019
JSS: Co bylo ve staré ČSN 34 1390 patrně mylně pochopeno?
Skutečnost, že vyjde norma a ta se po dobu životnosti užívá, samo o sobě ještě vůbec neznamená, že je aplikovaná správně. Norma se nečte, norma se studuje, připomíná František Kosmák. Pak je celkem pochopitelné, že pokud někdo zná normu pouze z doslechu a sám si ji podrobně neprozkoumal, může docházet k omylům a dlouhou dobu se držet zcela mylných závěrů. Vzhledem k dávné distribuci ČSN a možnostem odborné veřejnosti při zaměstnání studovat, se není čemu divit, že některé pasáže ČSN 34 1390 zažily "protlak tichou poštou". Ve kterých částech?

Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?

  • 28.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?
Zřízení či nezřízení ochrany před bleskem nezávisí na subjektivních dojmech. K rozhodnutí existuje objektivní nástroj a tím je analýza rizika. Stavební zákon přitom jasně říká, že na všechny činnosti, na které člověk sám nestačí, má mít najatého odborníka. První kroky každého laika by proto měly směřovat k autorizovanému odborníkovi.

Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?

  • 16.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?
Hrozí realizátorovi aktivního hromosvodu dodatečně nějaký postih? Tuto otázku jsme položili odborníkovi na ochranu před bleskem a přepětím Janu Hájkovi. Ve většině případů v České republice zaplatil selhání ochrany prostřednictvím aktivního hromosvodu majitel objektu. Jak je to s platností norem a ochranou před bleskem u veřejných zakázek? A jak přistupují úředníci k nahlášení špatného provedení hromosvodu?

Šokující výpovědi Jana Hájka #8: Pravda o STN 34 1398

  • 30.11.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #8: Pravda o STN 34 1398
Slovenská norma STN 34 1398 zaměřená na ochranu před účinky blesku a aktivní hromosvody je špatný vtip. Podle této normy mají materiály úplně jiné izolační vlastnosti, než vyplývá ze všech vědeckých prací. A to není zdaleka vše. Co si o této normě, která až nyní prochází připomínkování ze strany odborné veřejnosti, myslí odborník na ochranu před bleskem a přepětím Jan Hájek?

Šokující výpovědi Jana Hájka #3: Jak revidovat hromosvod, který je podle ČSN 34 1390?

  • 7.08.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #3: Jak revidovat hromosvod, který je podle ČSN 34 1390?
Jak revidovat hromosvod, který byl instalován podle již neplatné normy? Podle Jana Hájka by se jakákoliv aplikace měla posuzovat na základě aktuálně platných norem. Druhou možností je aplikaci soudit dle normy, která byla platná v době realizace. Obě varianty ale často vedou ke stejnému výsledku. Ochrana před bleskem se totiž v našem státě téměř vždycky zřizovala v rozporu s aktuální normou.

DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec

  • 27.10.2014
DEHN: Aktivní hromosvod ESE versus soudní znalec
Aktivní jímače ESE jsou využívány jako alternativní ochrana před bleskem. Při jejich instalaci a dimenzování ale dochází k chybám, které mohou zapříčinit například požár, ohrožení osob dotykovým napětím či zavlečení bleskových proudů do budovy. Jaké jsou nejčastější chyby při instalaci jímačů ESE? Jak se vypočítá velikost ochranného prostoru a jak dostatečná vzdálenost? A k jakým konkrétním příkladům selhání jímačů ESE v minulosti došlo? To se dozvíte v tomto článku.

PRUŠÁNKY 2007: Nová norma hromosvodů je pouze účelné lobby výrobců!

  • 22.05.2007
PRUŠÁNKY 2007: Nová norma hromosvodů je pouze účelné lobby výrobců!
... pokud mohl před projektovat, montovat a revidovat zařízení na ochranu před bleskem kdokoliv, pak po listopadu to už nebude dělat nikdo ... pronesl na elektrotechnickém dnu Jaroslav Miklík.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933