Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení

Projektová dokumentace a požárně bezpečnostní řešení

  • 29.12.2014
Projektová dokumentace a požárně bezpečnostní řešení
Podle jakého zákona se zpracovává návrh požárně bezpečnostních řešení stavby? Co všechno požárně bezpečnostních řešení obsahuje? Co je obsahem výkresů požární bezpečnosti stavby? A jaké se v této oblasti používají značky? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Praktické příklady nevyhovující ochrany před bleskem

  • 19.12.2014
Praktické příklady nevyhovující ochrany před bleskem
Jak nemá vypadat ochrana před bleskem? To ukázal soudní znalec Jiří Kutáč ve své přednášce na několika příkladech nevyhovujících instalací z praxe. Představil případ fotovoltaické elektrárny, u které projektant chyboval již při samotném určení třídy ochrany před bleskem, nebo případ nevyhovující realizace ochrany před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu. Podrobnosti s ukázkami naleznete v tomto článku s videoklipem.

Vyšetřování příčin požárů #3

  • 16.12.2014
Vyšetřování příčin požárů #3
Vyšetřování příčiny vzplanutí domu či bytu nemusí být mnohdy snadné. Své o tom ví člen Unie soudních znalců Petr Michut z Technického ústavu požární ochrany, který se spolu s týmem specialistů zaměřuje na zjišťování příčin vzniku požárů v souvislosti s elektřinou. Jak postupují soudní znalci při vyšetřování, prozradil ve své přednášce na dvou příkladech z praxe: požáru nového luxusního bytu v Praze a požáru sedmipatrového skladiště ve Zlíně. Co tyto požáry způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

PHXC: Bezpečnostní řešení SafetyBridge

  • 11.12.2014
PHXC: Bezpečnostní řešení SafetyBridge
Jak nejlépe zabezpečit stroj proti riziku úrazu, které hrozí jeho uživatelům? Václav Mimráček ze společnosti Phoenix Contact na AMPERu 2014 představil bezpečnostní systém SafetyBridge. Jak je zajištěna kompatibilita mezi tímto řešením a řídícím systémem? Kdo toto řešení nejčastěji využívá? A jak mají lidé postupovat, pokud si toto řešení chtějí pořídit? Sledujte tento článek s videoklipem.

Vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech podle ČSN 73 0848

  • 11.12.2014
Vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech podle ČSN 73 0848
Kabelové trasy musí být navrženy tak, aby bylo zajištěno bezpečné vypnutí elektrické energie v objektu a tím zajištěn bezpečný zásah jednotek požární ochrany. Co říká norma ČSN 73 0848 o kabelových trasách pro ovládání vypínacích prvků CENTRAL STOP a TOTAL STOP? Jaký dokument platí pro zdolávání požárů elektrických zařízení a rozvodů jednotkami požární ochrany? Jaká je bezpečná vzdálenost a minimální tlak na proudnici při hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Hlavní zásady pro bezpečné navržení, zřízení a provoz elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech

  • 10.12.2014
Hlavní zásady pro bezpečné navržení, zřízení a provoz elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech
Co je prvotní podmínkou pro bezpečné navržení, zřízení, provoz a revize elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech? Co je nutné vzít v úvahu u světelných obvodů s proudovými chrániči se jmenovitým vybavovacím reziduálním proudem 300mA? Jakou tloušťku nesmí překročit vrstva hořlavého prachu na povrchu elektrických zařízení? To se dozvíte v tomto článku.

Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE

  • 1.12.2014
Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE
Aktivní hromosvody ESE vyvolávají řadu emocí, někteří je nadšeně propagují a jiní upozorňují na rizika a případy jejich selhání. Na AMPERu 2014 jsme o systému ESE diskutovali s elektrotechnikem Pavlem Fialou a fyzikem Ivanem Gabašem. Jak se tito akademici staví k tomuto způsobu ochrany před bleskem? Považují jeho objev za zlomový? Co říká na instalaci aktivních hromosvodů v ČR platná norma a jak je to s dodržováním jejích požadavků v praxi? Sledujte diskusi v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy

  • 28.11.2014
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy
V roce 2014 došlo k prudkému nárůstu škod na elektronických zařízeních výtahů, které byly způsobeny přímými údery blesku do budov, nebo údery v jejich blízkosti. Za škody způsobené úderem blesku mohou různé vlivy, jako je nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi hromosvodem a vnitřní instalací budovy či fakt, že přepěťové ochrany SPD nejsou instalovány v rozvaděčích výtahu. Jak se proti těmto škodám chránit? Ochraně před bleskem a přepětím pro výtahy se věnuje další část Blitzplaneru.

Dodávka elektrické energie podle ČSN 73 0802, ČSN 73 0804 a ČSN 73 0848

  • 26.11.2014
Dodávka elektrické energie podle ČSN 73 0802, ČSN 73 0804 a ČSN 73 0848
Jak má být řešena dodávka elektrické energie u elektrických rozvodů zajišťujících funkci nebo ovládání zařízení sloužících k protipožárnímu zabezpečení? Za jakých podmínek se požárně posuzují elektrická zařízení, která neslouží k protipožárnímu zabezpečení objektu? Jaké jsou typy UPS a na jakém principu fungují? Odpovědi na otázky a další informace k tématu se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Problematika odpojování elektroinstalace bytů při požáru

  • 25.11.2014
Problematika odpojování elektroinstalace bytů při požáru
Jak se postupuje při vypínání elektrického proudu v bytové výstavbě při zasažení části nebo celého objektu požárem? Kdo může provádět odpojení hlavního domovního vedení od sítě? Jak se správně provádí hašení požáru s ohledem na elektrické zařízení? To se dozvíte v tomto článku.

SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím

  • 20.11.2014
SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím
V posledních letech vzrůstá počet bouřkových dnů a tím i počet škod na elektrických a elektronických zařízeních a spotřebičích způsobených přepětím. Tyto škody mohou být redukovány na minimum použitím odpovídajících svodičů přepětí. Jaké typy svodičů se používají pro ochranu při přímém, nepřímém či vzdáleném úderu blesku? Jaké řešení nabízí společnost Schrack Technik pro ochranu televizních svodů? To se dozvíte v tomto článku.

Požární bezpečnost staveb a elektrické rozvody

  • 14.11.2014
Požární bezpečnost staveb a elektrické rozvody
Závady elektroinstalace jsou podle aktuálních statistik nejčastější příčinou požáru budov. Jaké zákony a vyhlášky upravují požární bezpečnost? Jaký postup je nutné dodržet při požárním zásahu? Co podle vyhlášky patří mezi bezpečnostní zařízení? A jaké jsou výhody a nevýhody normových nosných tras? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku autorizovaného inženýra Jiřího Horáka.

Povrchové rozvody elektřiny v dřevostavbách

  • 13.11.2014
Povrchové rozvody elektřiny v dřevostavbách
Jak se dříve prováděly elektrické rozvody v dřevostavbách? Jak se postupně vyvíjel způsob uložení vodičů? Proč již nemůžeme považovat staré způsoby provedení elektroinstalace v dřevostavbách za bezpečné? A v jaké době došlo k rychlému rozvoji chemického průmyslu v oblasti plastů vhodných pro elektrotechnický průmysl? To se dozvíte v tomto článku.

DEHN: Jan Hájek s Ivanem Rezkem o svodičích a jejich využití

  • 4.11.2014
DEHN: Jan Hájek s Ivanem Rezkem o svodičích a jejich využití
Jan Hájek představil na AMPERu 2014 několik svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí firmy DEHN+SÖHNE. Přizval si k tomu Ivana Rezka ze společnosti REMA, který pohovořil o jejich využití v praxi. V čem je unikátní svodič DEHNven CI s předřazenou pojistkou a kde ho lze použít? Kde se využije svodič DEHNshield a jaké má příslušenství? Jaké jsou hlavní výhody svodiče DEHNflex? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v tomto článku s videem.

Jak odstranit nebezpečné dotykové napětí na rámečku

  • 31.10.2014
Jak odstranit nebezpečné dotykové napětí na rámečku
Když při montáži zásuvky upevňovací rozpěrka poškodí pracovní vodič, na kovovém rámečku se objeví nebezpečné dotykové napětí. Nyní se proto objevilo nové řešení, které odstraní nejen problém přiskříplé žíly, ale především zahrne kovový montážní rámeček do ochrany ochranným vodičem. Při eventuální montážní chybě tak zafunguje ochrana. Více informací o novém řešení se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933