Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech podle ČSN 73 0848


Document Actions
Článek
Kabelové trasy musí být navrženy tak, aby bylo zajištěno bezpečné vypnutí elektrické energie v objektu a tím zajištěn bezpečný zásah jednotek požární ochrany. Co říká norma ČSN 73 0848 o kabelových trasách pro ovládání vypínacích prvků CENTRAL STOP a TOTAL STOP? Jaký dokument platí pro zdolávání požárů elektrických zařízení a rozvodů jednotkami požární ochrany? Jaká je bezpečná vzdálenost a minimální tlak na proudnici při hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Zdeňka Hoška z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.
Autorský článek, ze dne: 11.12.2014
reklama


Kabelové trasy musí být navrženy tak, aby bylo zajištěno bezpečné vypnutí (odpojení) elektrické energie v objektu a tím zajištěn účinný a bezpečný zásah jednotek požární ochrany. V případě požáru musí být umožněno centrální vypnutí těch elektrických zařízení v objektu nebo v jeho části, jejichž funkčnost není nutná při požáru „CENTRAL STOP“, ale zároveň musí být zachována dodávka elektrické energie požárně bezpečnostních zařízení a zařízení, která musí být funkční v případě požáru, a to ze dvou na sobě nezávislých zdrojů.

Kabelové trasy pro ovládání vypínacích prvků CENTRAL STOP a TOTAL STOP musí splňovat požadavky na kabelové trasy s funkční integritou podle ČSN 73 0848. V případě potřeby musí být umožněno vypnutí všech zařízení v objektu nebo v jeho části, včetně požárně bezpečnostních zařízení „TOTAL STOP“, toto vypnutí musí být chráněno proti neoprávněnému či nechtěnému použití.

Vypínací prvky pro „CENTRAL STOP“ či „TOTAL STOP“ musí označeny textovou tabulkou „CENTRAL STOP“ a „TOTAL STOP“ (viz obrázek 2) a musí být umístěny tak, aby byly snadno přístupné v případě požáru např. u vstupu do objektu, v místě trvalé služby apod.

     Obr.2     Označení vypínacích prvků

Zvláštní podmínky pro zacházení s elektrickým zařízením při požárech nebo záplavách podle ČSN 34 3085 ed.2.

Pro zacházení s elektrickým zařízením při požárech a zátopách platí do 31.12.2014 ČSN 34 3085+Z1 Elektrotechnické předpisy ČSN - Předpisy pro zacházení s elektrickým zařízením při požárech a zátopách, která bude od 1.1.2015 nahrazena ČSN 34 3085 ed.2 Elektrická zařízení - Ustanovení pro zacházení s elektrickým zařízením při požárech nebo záplavách. Po přechodné období do 1.1.2015 platí obě normy souběžně.

Tyto normy stanoví, že každá stavba musí mít trvale přístupné a viditelně trvale označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie. Napájení musí být odpojeno před započetím záchranných prací při:
  • záplavách,
  • požáru, nejsou-li k dispozici vhodné (nevodivé) hasicí prostředky.
Vypínání vedení při požáru a/nebo záplavě v objektu
U objektu bytové či občanské výstavby je nutné v případě záplavy vypnout přívod elektrického proudu v postiženém úseku. Při pochybnosti o vypnutí ohroženého úseku a při záplavě většího rozsahu provede se vypnutí hlavního domovního přívodu.

V místnosti objektu bytové či občanské výstavby je nutné v případě požáru vypnout pouze přívod elektrického proudu v postiženém úseku, nikoliv přívod napájení zařízení funkčních při požáru. Při pochybnostech o vypnutí ohroženého úseku, pokud není objekt vybaven zařízením funkčním při požáru, je při požáru většího rozsahu doporučeno vypnutí hlavního domovního přívodu.

Při požáru celého objektu je nezbytné vypnout venkovní vedení silového zařízení a napájecí vedení elektronických komunikací v okruhu 30m. Není-li možné elektrický proud vypnout, musí být o této skutečnosti vyrozuměna osoba řídící záchranné práce (velitel zásahu).

Je-li objekt vybaven pro odpojení hlavního domovního vedení od sítě hlavním vypínačem (případně tlačítkem „TOTAL STOP“, „CENTRAL STOP“), může vypnutí zajistit osoba pověřená správou objektu, nebo osoba pověřená osobou řídící záchranné práce (velitelem jednotky požární ochrany, velitelem zásahu, apod.).

Pokud se u objektu pro odpojení hlavního domovního vedení od sítě používá jako zařízení umožňující vypnutí elektrické energie výkonové pojistky v hlavní domovní skříni, pak toto odpojení může zajistit osoba pověřená správou sítě s příslušnou elektrotechnickou kvalifikací.

Vypínání distribučního vedení či vedení přenosové soustavy
Vedení vn vypíná pověřený pracovník distributora nebo pověřená osoba, s příslušnou elektrotechnickou kvalifikací) v obci nebo v závodě. Přívod vn pro obec, nebo přípojku vn pro závod může vypnout příslušným úsekovým spínačem pověřený pracovník distributora nebo distributorem pověřená osoba, s příslušnou elektrotechnickou kvalifikací). Úsekový spínač ve vypnuté poloze musí vypínající osoba zjistit vlastním zámkem. Vypínání napájecího vedení vn provádí zaměstnanec distributora na příkaz dispečera. Vypínání vedení přenosové soustavy provádí zásadně pověřený zaměstnanec organizace provozující přenosovou soustavu na příkaz dispečera.

Vypínání výroben elektřiny, rozvoden a transformoven

Vypínání elektráren, rozvoden a transformoven pro distribuci a přenosovou síť může být provedeno jen v největším nebezpečí (při bezprostředním ohrožení života, zdraví nebo majetku osob a při likvidaci těchto stavů), a to pověřenou osobou – na příkaz dispečera.

Členové provádějící záchranu mohou vstoupit do ohrožených prostorů jen se svolením odpovědné osoby, prohlásí-li odpovědná osob místnost za bezpečnou z hlediska úrazu elektřinou.

U výroben elektřiny vybavených solárními fotovoltaickými (PV) napájecími systémy musí být u vstupu do objektu schéma výrobny s označením místa, kde je přístroj pro odpojení PV hlavního kabelu (kabelů) DC, spolu s popisem jeho ovládání. Pro fotovoltaické zdroje na budovách platí ČSN 33 2000-7-712 Elektrická instalace budov – Část 7-712: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Solární fotovoltaické (PV) napájecí systémy.

Zvláštní podmínky pro zdolávání požárů elektrických zařízení a rozvodů jednotkami požární ochrany

Pro zdolávání požárů elektrických zařízení a rozvodů jednotkami požární ochrany platí Bojový řád jednotek požární ochrany – taktické postupy:
  • Metodický list číslo S 05 – Hašení pod trakčním vedením,
  • Metodický list číslo N 14 – Nebezpečí úrazu elektrickým proudem (v revizi),
  • Metodický list číslo N 21 – Nebezpečí na železnici,
  • Metodický list číslo P 25 – Hašení vodou elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400 V,
  • Metodický list číslo P 47 – Požáry střešních konstrukcí s fotovoltaickým systémem,
  • Metodický list číslo P 48 – Požáry fotovoltaických elektráren.
Hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V vodou je postupem výjimečným, kdy s ohledem na situaci u zásahu nelze využít jiné obecně známé postupy. Hasit elektrické zařízení a vedení pod napětím do 400V lze vodou pouze po nezbytně nutnou dobu a po vyčerpání možnosti bezpečného odpojení elektrického zařízení a v případě bezprostředního ohrožení životů osob, zvířat a velkých materiálních hodnot požárem.

O hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V vodou rozhoduje velitel zásahu. Při hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V vodou je nutné:
  • používat schválenou proudnici:
    • rozprašovací proudnice 52, TPX 974-30-58, výrobce THT, Polička,
    • vysokotlaká proudnice TPP 117.360.05/90, výrobce THT, Polička,
  • dodržet bezpečnou vzdálenost za předepsaného minimálního tlaku vodu na proudnici (viz tab.1),
  • dodržet čistotu vody,
  • používat ochranné prostředky hasiče,
  • dodržet podmínky pro provedení zásahu.

Tab.1 - Bezpečná vzdálenost a minimální tlak na proudnici při hašení elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400V vodou.


Autor: Plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR                                       
 


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 70 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Fotovoltaické elektrárny jsou v posledních letech nejrychleji expandujícím zdrojem. Celkový instalovaný výkon se za posledních 10 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW a tento trend i nadále pokračuje...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933