Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

Stav sjednocování elektrikářů k červenci 2002


Document Actions
spe.gif
Společná platforma elektrotechnických cechů, společenstev a svazů
Julius Růžička, ze dne: 1.08.2002
reklama

První setkání zástupců elektrotechnických spolků, působících na území ČR se uskutečnilo 14.05.2002 na půdě Hospodářské komory ČR. Přítomní projevili vůli se sjednotit v Hospodářské komoře ČR. Bylo dohodnuto, že 12.06.2002 se v kanceláři ESČ sejde pracovní skupina k přípravě smlouvy o sjednocení, spolupráci, případně zastupování. Pracovní skupina se sešla, avšak ani k přečtení návrhu smlouvy nedošlo. ESČ, ústy svého prezidenta p. Fialy, navrhnul, aby zástupci krajů zastupovali ESČ v krajích, byli (třeba i neplatícími) členy ESČ a hájili jeho zájmy. Doporučil, aby sjednocující se společenstva, cechy a svazy předaly ESČ mandát k zastupování. Podmínky zastupování nebyly projednány ani navrženy. Toto doporučení se pak dostalo do tisku (ELEKTRO, ZKRAT) jako doporučení pracovní skupiny. Diskuze na toto téma již nebyla.

24.07.2002 se v Prostějově sešla moravská část sjednocování. Schůzka byla svolána p. Růžičkou, který informoval o krocích, které pro sjednocení byly provedeny.

 

V HK ČR má vnitřní vztahy tj. vztahy mezi OHK (KHK) a společenstvy na starosti Ing. Pískovská, víceprezidentka HK. S ní a prezidentem HK ČR Dr. Ing. Drábkem bylo dohodnuto, že členové přípravné pracovní skupiny pro sjednocení nemusí být do konce roku 2002 členy HK ČR. Zástupci krajů jsou členy přípravné pracovní skupiny, která má za úkol připravit podmínky pro sjednocení cechů, svazů a společenstev z elektro profesí v HK ČR. Zástupci celků na předešlých jednáních projevili vůli být členy HK ČR prostřednictvím OHK, aniž by museli být proto členy ESČ a nebudou muset omezovat svou suverenitu. ESČ má vnitřní organizační uspořádání, které většině elektrocelků nevyhovuje.

Na schůzce 24.07.2002 bylo dohodnuto, že do 31.07.2002 předá p. Růžička seznam krajských zástupců Ing. Pískovské a ESČ pouze na vědomí. Většina zástupců nechce, jak to navrhuje ESČ, být do funkce zástupců jmenována prezidiem ESČ. Byli buď zvoleni, pověřeni nebo vyzváni elektrotechniky ve svém kraji. Je to dostatečný mandát k jednání a jmenování ESČ je nadbytečné. Od 01.01.2003 budou jen voleni v kraji.
Dne 21.08.2002 od 10 hodin v zasedací místnosti HK ČR, Seifertova č. 22, bude další jednání, na které p. Růžička pozve všechny zástupce krajů i z ESČ. Na ně si všichni připraví k projednání náplň činností a organizaci odborné elektrotechnické sekce při HK ČR, tvořené zástupci z krajů a krajských odborných elektrotechnických sekcí tvořených členy OHK, členy do OHK začleněných společenstev a členy krajských poboček společenstev začleněných do HK ČR.

Dne 11.09.2002 od 10 hod. (místo bude upřesněno) bude za přítomnosti p. prezidenta HK ČR Dr. Ing. Drábka schůzka všech zástupců krajů. Na této schůzce bude stanovena náplň, organizace a vnitřní struktura elektrotechnické sekce, která elektrotechnické celky sjednotí v HK ČR. Pokud představenstvo HK ČR projedná a v brzké době schválí nová Pravidla pro začleňování společenstev do HK ČR, budou moci společenstva od 01.01.2003 do HK ČR vstoupit prostřednictvím OHK. Členové Odborné elektrotechnické sekce při HK ČR pak budou zvoleni jen z členů HK ČR.
Možnosti členství by měly být dány novými Pravidly pro začleňování společenstev do HK ČR.

Zapsal iniciátor sjednocování
Julius Růžička
místopředseda OHK Liberec
cechmistr Elektrotechnického cechu v Liberci, 31.07.2002 Libereckého kraje

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933