Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Soutěž o nejrychlejší robot


Document Actions
robot_vsb2.jpg
Výzva k soutěži o nejrychlejší robot, napájený solárními fotovoltaickými články. "Napájeni Sluncem 2004". Přečtěte si podrobnosti!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.12.2003
reklama

Vyhlášení soutěže Napájeni Sluncem 2004 - kategorie:

  • A. Solární roboti bez elektroniky
  • B. Solární roboti se střídačem realizovaným stávající HW technologií
  • C. Solární roboti se střídačem realizovaným mikrokontrolerem.

Pozn.: Pro kategorie B., C. jsou garantovány laboratorní sady, které budou k dispozici dle stejných kritérií a se stejnými požadavky jako v roce 2003.

Orientační vyhlášení termínů soutěže Napájeni Sluncem 2004:

  • 1. Přihlášky k soutěži do 15.12.2003
  • 2. Den otevřených dveří katedry 455, rozdělení stavebnic leden 2004
  • 3. Školení učitelů SŠ, březen, duben 2004
  • 4. Letní škola NS2004, červenec-srpen 2004
  • 5. Soutěž Napájeni Sluncem 2004, září 2004

Elektronická přihláška.

 Organizační skupina

  • Jiří Skařupa
  • Vilém Srovnal
  • Bohumil Horák E-Mail: bohumil.horak@vsb.cz
  • Jiří Koziorek
  • Marek Penhaker
  • Zdeněk Slanina
  • Jiří Tichý
  • Petr Tiefenbach
  • Jiljí Flanderka

Kontaktní adresa
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Katedra měřicí a řídicí techniky
Ing.Bohumil Horák, Ph.D.
17.listopadu 15
708 00 Ostrava - Poruba

Tel.: 59-732-3138
Fax.: 59-732-3138


Související práce - fotbal robotů , přednáška o fotovoltaických článcích (Solartec s.r.o.)
Aktuální povídání o Napájení sluncem 2002 Příklad modelu robota - 2001 a 2002 Galerie modelů (2001) Práce studentů (2001)

Cíl přípravy k soutěži a soutěže
Aktivizovat zájem středoškolské, vysokoškolské mládeže a široké veřejnosti o studium technických oborů Vysok
ých škol.
Formou aktivní přípravy k soutěži seznámit zájemce, reprezentanty středních škol Čech, Moravy a Slezska s problematikou kinematiky mobilních prostředků, jejich pohony a řízením pohonů, managementem energie a principy pohonů elektromechanických mechanismů solárními fotovoltaickými články.
Studentům - reprezentantům do soutěže závazně přihlášených středních škol budou dány bezúplatně*** k dispozici stavebnice robotu včetně návodu na sestavení a metodiky jejich sestavení během organizovaného dne otevřených dveří.
Vytvořit bezobslužný mobilní prostředek poháněný elektromotory (dále jen robot) napájený pouze fotovoltaickými - solárními panely.
V rámci samostatné přípravy na soutěž se seznámit s aplikovanými fyzikálními principy, se základními principy kinematiky, elektroniky. Navrhnout, sestavit a seřídit tento robot tak, aby při soutěži robot projel soutěžní úsek v co nejkratším čase.
Celostátní soutěží umožnit soutěžícím - reprezentantům a konstrukčním skupinám porovnat své aktivity, projekční, konstrukční a organizační schopnosti.
Soutěže se může zúčastnit široká veřejnost, bez omezení věku, jednotlivci i konstrukční a soutěžní skupiny.
K dispozici jsou uvedena pravidla soutěže a detailní stavební návod na robot poháněný solárními články jako příklad konstrukce.
Příprava k soutěži a soutěž je určena pro středoškolskou mládež. Účastnit se však, jak přípravné fáze, tak soutěže, může nejširší veřejnost (dále jen soutěžící).
 

Pravidla soutěže
Soutěž probíhá ve stanovený soutěžní den “datum”, soutěžící se závazně přihlásí k soutěži nejpozději 30 dní před stanoveným datem soutěže písemnou formou (dopisem, e-mailem) a k vlastní soutěži se přihlašuje nejpozději 60 minut před stanovenou hodinou zahájení soutěže. Soutěžící je do soutěže zaregistrován zapsáním jeho osobních informací (jméno, škola, název týmu) do
databáze soutěže po potvrzení technického komisaře o způsobilosti robota k soutěži.

I. Pořadatel soutěže
Pořadatelem soutěže s názvem "Napájeni Sluncem 2003" je Katedra Měřicí a řídicí techniky, fakuty elektrotechniky a informatiky, Vysoké školy báňské - Tec
hnické Univerzity Ostrava, 17.listopadu 15, 708 00 Ostrava-Poruba.

II. Termín soutěže a rozsah
Soutěž začíná přípravou k soutěži dne 28.března 2003 a končí pořádáním vlastní soutěže dne 16.května 2003. Do soutěže budou zařazeni všichni zájemci, kteří se
zaregistrují k soutěži nejpozději 28.dubna 2003 včetně. Soutěž probíhá na území České republiky a Slovenské republiky.

III. Podmínky účasti v soutěži
Soutěže se mohou zúčastnit všichni občané s trvalým bydlištěm v České republ
ice a Slovenské republice.

IV. Pravidla soutěže
Soutěžící jsou zařazeni do tří soutěžních kategorií střední školy, vysoké školy, ostatní. Kategorie jsou vyhlášeny v den soutěže po uzavření presentace soutěžících. Pořadatel si vyhrazuje právo nevyhlásit soutěžní kategorii v případě malého počtu soutěžících a umožnit jim soutěžit v kategorii jiné.
Soutěž probíhá v abecedním pořadí v následně po sobě jdoucích třech jízdách - soutěžních kolech. Po vyvolání je soutěžící povinen předstoupit se svým robotem ke startu a během 0,5 minuty odstartovat letmým startem. Jakmile robot projede startovní čarou začne se mu měřit čas. Běh časomíry se automaticky zastaví při průjezdu robotu cílovou čarou.
V soutěži, při soutěžních jízdách je měřen čas na dvě platná desetinná místa. Přičemž setiny sekundy jsou zaokrouhlovány dle matematických pravidel 0 až 4 dolů, 5 až 9 nahoru a čas průjezdu robotu je v daném soutěžním kole do databáze výsledků soutěže zapisován s výše uvedeným zaokrouhlením na jedno platné desetinné místo.
Soutěžní trať je široká 0,75m. Vzdálenost mezi startovní a cílovou čarou je 1,5m. Rozjezdová dráha letmého startu je 0,5m dlouhá. 

Omezující podmínky

  • Robot musí být poháněn jen sluneční energií.
  • Maximální plocha solárních panelů je 1dm2. Solární panel je upevněn vodorovně na konstrukci robotu.
  • Šířka a délka robotu nejsou předepsány. Maximální výška robotu je 100mm.
  • K pohonu robotu slouží jedna dvě nebo více pohonných jednotek (např.elektromotorů) pohánějící jedno, dvě nebo více hnacích kol
  • Pohyb robotu musí být realizovatelný při osvětlení čtyřmi osvětlovacími tělesy s příkonem 500W (dohromady 2000W).

Osvětlení zkušební a následně soutěžní trati je realizováno čtyřmi osvětlovacími tělesy s jednotlivým příkonem 500W, napájených z rozvodné sítě 230V/50Hz. Osvětlovací tělesa jsou umístěna střídavě dvě vpravo a dvě vlevo na stojanech na podélných hranicích trati, směřovány na osu trati od startu k cíli. Zářiče jsou umístěny ve výšce cca 1m nad tratí. 

V. Mechanismus určení výherců v soutěži
Vyhodnocení pořadí soutěžících bude provedeno na základě porovnání časů průjezdu robotů soutěžní tratí v jednotlivých kolech. Vítězí ten soutěžící, jehož robot projel soutěžní trať nejrychleji - byl mu naměřen nejkratší čas průjezdu mezi startovní a cílov
ou čarou. Při rovnosti časů rozhoduje čas druhé a případně třetí jízdy. V případě nemožnosti uplatnit předešlé pravidlo je stanoven vítězem ten soutěžící, který má vyšší počet dokončených soutěžních jízd. Pokud nastane případ, kdy oba soutěžící mají shodné časy soutěžních jízd a oba ukončili všechna tři soutěžní kola, rozhodne o pořadí soutěžících los.

VI. ceny, jejich výběr a předání
Soutěž je zakončena slavnostním vyhodnocením a předáním cen. Vyhodnocují se první tři místa. Ceny vítězům jsou se sestávají z věcného daru sponzora. Seznam věcných darů sponzorů a sponzorů soutěže bude uveden organizační skupinou na www soutěže nejpozději
30dní před stanoveným dnem konání soutěže.

Ceny budou výhercům předávány takto:

  1. hlavní ceny budou příslušným výhercům předány osobně na Slavnostním vyhodnocení a předání cen.
  2. ostatním soutěžícím, účastníkům, apod. budou ceny, upomínkové předměty předány na počátku soutěže při presentaci soutěžících, během soutěže nebo bezprostředně po ukončení soutěže po oficiálním vyhlášení výsledků soutěžního dne.

VII. Odpovědnost pořadatelů za průběh soutěže
Pořadatel soutěže si vyhrazuje právo konečného rozhodnutí ve všech záležitostech souvisejících s pořádáním soutěže, a to včetně jejího přerušení či odvolání.
Nepeněžité výhry nelze vyplatit v hotovosti.
Pořadatel soutěže nenese odpovědnost za zpoždění, popř. ztrátu zaslaných odpovědních zásilek.
Účastníci soutěže zasláním odpovědní zásilky souhlasí s bezplatným poskytnutím osobních údajů, popř. svých obrazových a zvukových záznamů pro účely dokumentace soutěže a k časově neomezenému užití organizací poř
adatele.
Pořadatelé se zavazují zachovávat mlčenlivost o získaných osobních údajích účastníků soutěže ve vztahu ke třetím osobám dle platných zákonů na ochranu osobních údajů.

VIII. Závěrečná ustanovení
Jediná a úplná pravidla soutěže ve svém plném znění jsou uložena na adrese organizační skupiny. Pravidla jsou k nahlédnutí přístupná všem osobám bez omezení..
Pořadatel neodpovídá za úplnost výtahu z těchto pravidel, která jsou ve zkrácených verzích uváděna na propagačních materiálech či na internetu, ani z
a tiskové chyby.
Účast v soutěži je dobrovolná a účastník svou účastí v soutěži vyjadřuje svůj souhlas s jejími pravidly.

Program soutěže Napájení Sluncem 2003

8:00-9:00 Prezentace soutěžících, testovací jízdy, přejímka robotů
9:00 Nástup k oficiálnímu zahájení soutěže, odložení robotů do depa
9:00-9:20 Oficiální zahájení
9:20-9:45 Příprava k soutěži
9:45-10:45 I. soutěžní kolo
10:45-11:15 Hodnocení technické úrovně robotů v depu
11:15-12:15 II. soutěžní kolo
12:15-13:00 Přestávka na oběd
13:00-14:00 III. mimosoutěžní kolo, exhibice v exteriéru
14:00-14:30 Vyhlášení výsledků soutěže, předání cen, vyhlášení soutěže pro rok 2003
14:45 Ukončení soutěže

Poznámky k zajištění soutěže:

  • Soutěžící a jejich spolupracovníci, kteří předpokládají pohyb po ploše v interiéru sportovní haly se musí vybavit, pakliže se nechtějí po ploše pohybovat "na boso", přezůvkami (čisté, nečernící podrážka).
  • Soutěžícím – dle klíče jeden robot jeden soutěžící je zajištěn z prostředků pořadatele oběd.
  • Ostatní, v případě požadavku si mohou oběd při prezentaci, nejpozději do 9.20hod zakoupit. Cena oběda v menze se pohybuje mezi 35,- a 55,-Kč
  • Vysokoškolská menza je pro výdej obědů otevřena od 11,00 do 13,30 hod.
  • Občerstvení je umožněno individuálně v bufetu sportovní haly.

Organizace soutěžních kol

Soutěž je v roce 2003 organizována na dvě soutěžní kola organizovaná v interiéru haly za umělého osvětlení a třetí – nesoutěžní exhibici organizovanou za slunečného počasí v exteriéru.

Do výsledkové listiny se započítává vždy lepší čas ze dvou soutěžních kol. V případě rovnosti časů soutěžících je žebříček stanoven z aritmetického průměru obou soutěžních jízd.

Soutěžící jsou k jednotlivým soutěžním jízdám vyzýváni v pořadí jejich prezentace k soutěži. K soutěžní jízdě je soutěžící vyzván povelem: „K soutěži se připraví“, a jménem. Takto vyzvaný soutěžící vyzvedne v depu robotů svého robota a dostaví se do místa startu. Zde na povel ke startu sdělený obsluhou časomíry položí robot před startovní čáru nasměruje jej k cíli a zapne elektrické obvody robotu. Překročením startovací linie započne časomíra měřit čas. Překročením cílové linie je měření času automaticky ukončeno. Robot který v čase 1min nepřekoná stanovený úsek, je ze soutěžního kola vyřazen. Stejně tak je ze soutěžního kola vyřazen soutěžící, který se pro technické či jiné problémy nedostaví k přípravě k soutěžní jízdě. Po ukončení jízdy je soutěžícím robot navrácen do depa robotů na jeho místo.

Během soutěže jsou všichni roboti umístěni v depu robotů. Úpravy na technické části robotu či opravy je možno provádět na servisním pracovišti ve vyhrazené části depa robotů (nářadí, měřicí přístroje ap. musí mít soutěžící vlastní). Na servisním pracovišti organizátor zajistí el. proud pro napájení el. pájky či zdroje.

Pro zajištění stejných soutěžních podmínek není dovoleno během přípravy k soutěžní jízdě nebo před ní s robotem manipulovat ve smyslu nabíjení kondenzátorů velkých kapacit a archivovat tak energii pro soutěžní jízdu robota.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933