Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

HELUKABEL: Inovace pro alternativní zdroje energie


Document Actions
HELUKABEL: Inovace pro alternativní zdroje energie
Zajištění zásobování energií pro další generace tak, aby toho bylo dosaženo pokud možno čistě a snesitelně pro životní prostředí znamená intenzivní hledání nových alternativ. Ideální jsou formy energie, které jsou ...
Komerční sdělení, ze dne: 31.05.2007

Úvodem
Zajištění zásobování energií pro další generace tak, aby toho bylo dosaženo pokud možno čistě a snesitelně pro životní prostředí znamená intenzivní hledání nových alternativ. Ideální jsou formy energie, které jsou neomezeně k dispozici, jako voda, vítr a Slunce. Síla vody je využívána již po staletí a zažívá dnes renesanci. Aby bylo možno využít i vítr a Slunce pro stoupající spotřebu energie lidstva, bylo v posledních letech vynaloženo velké úsilí ve výzkumu a vývoji a tím započal věk obnovitelných energií. Získávání energie ze Slunce a větru je stále výhodnější a efektivnější.

Solární energie - alternativa budoucnosti
Slunce je největší a nejvydatnější zdroj energie, který je lidstvu z dnešního pohledu k dispozici. Už ze samotné vzdálenosti v jaké Země obíhá kolem Slunce (150 mil. km), produkuje nepřetržitě obrovské množství energie ve formě energie záření. Slunce poskytuje naší zeměkouli dennodenně 15.000-násobné množství energie, než je denní primární spotřeba energie všech obyvatel planety. Tak by se například dala pomocí solárních elektráren na rozloze 3% Sahary pokrýt spotřeba energie celé Evropy a Afriky.

Kromě jednorázových investičních nákladů na nákup a výstavbu solárních zařízení nepřipadají už žádné náklady na eventuální "pohonné hmoty". Pouze musí být naplánována údržba a opravy. Všechna konvenční zařízení na výrobu energie vyžadují nějakou formu paliva, která musí být při kalkulaci započítána. Nehledě na náklady spojené např. s likvidací vyhořelých palivových článků v jaderné energii.

Fotovoltaika označuje přímou přeměnu sluneční energie v elektrický proud. V roce 1839 byl fotoelektrický efekt, základ solárních článků, objeven francouzským fyzikem Alexandre­Edmondem Becquerelem. Fotovoltaický článek byl však vyvinut až kolem roku 1950. Od té doby jsou solární články používány kupříkladu v kosmonautice, kalkulačkách, hodinkách v nouzových zdrojích, atd..Tepelná solární zařízení přeměňují sluneční energii v teplo, které je využitelné v nejrůznějších oblastech jak k ohřevu vody tak k vytápění.

Právě v sousedním Německu bylo dosaženo dalšího milníku ve využívání solární energie. Podle údajů "Unternehmen­svereinigung Solarwirtschaft eV. (UVS)" překračuje instalované solární elektrické napětí v těchto dnech jeden Gigawatt (1.000 Megawattů). Zároveň dále pokračuje růst tohoto odvětví. Do roku 2012 počítá německý solární průmysl s vytvořením 100.000 pracovních míst v solárních továrnách a v podnicích, zajišťujících instalační práce. Díky vzrůstajícím cenám za topení a snižujícím se nákladům na solární techniku by mělo být solární teplo zcela konkurenceschopné.

O světový solární trh se mezitím tvrdě bojuje. Stále více zemí se dotahuje a předkládá na trhu ctižádostivé solárně-technické zaváděcí programy po vzoru německého zákona o obnovitelných energiích (EEG). Chtějí se tak uplatnit na jednom z nejdůležitějších trhů budoucnosti. V následujících 20 letech se tento trh podle odhadů bankovního domu Sarasin & Cie AG více než zdesetinásobí na sumu přes 100 miliard Euro.

Díky nedostatku a s tím spojeným rapidním vzrůstem cen fosilních energií a zároveň celosvětové stoupající spotřebě energie předpovídají experti jednomyslně solární technice "slunečnou budoucnost".

Alternativní zdroj - větrná energie
Úspornější než solární energie je v mnoha směrech větrná energie. Proti výstavbě velkých rotorů se však často ozývají protesty. Podle zprávy European Wind Energy Association (EWEA) bylo v minulém roce v EU nově instalováno 6.183MW větrného výkonu. S nimi je nyní celkem v provozu 40.504MW celkového výkonu. Cíle, formulovaného Evropskou komisí na rok 2010, je tím již nyní dosaženo.

Růst v oboru větrné energie např. v Německu byl uvolněn v roce 2000 novelou zákona o obnovitelných energiích (EEG). V Evropě následuje stále více zemí německého příkladu. Po Dánsku buduje Španělsko masivně větrnou energii a také Francie chce následovat.

Mezi léty 1995 a 2005 stoupl celkový výkon proudu získaného z větrné energie v celé EU o ca. 32%, jak dál referuje EWEA. Tato data se projevila také na evropském trhu, který za stejné období přidal ročně o cca. 22% na objemu. Mezi prvními pěti Top evropského obchodu s větrnou energií jsou následující země: Německo (1.808MW), Španělsko (rovných 1.760MW), Portugalsko (500MW), Itálie (kol. 450MW) a Velká Británie (kol. 450MW).

Důležitým faktorem při výstavbě zařízení na získávání obnovitelné energie jsou kabely, které vyhovují speciálním požadavkům. Helukabel, známý svými stálými inovacemi kabelů a příslušenství, vyvinul také kabely vhodné pro využití u těchto druhů energií.

HELUKABEL SOLARFLEX
Přeměna sluneční energie na elektrickou vyžaduje přímo uzpůsobené kabely. SOLARFLEX kabely se používají na solárních panelech. Všechny typy jsou flexibilní, mají dvojitou izolaci, napětí 0,6/1kV, dále jsou bezhalogenové a odolné vůči UV záření a vysokým teplotám. Izolace je TPE nebo PUR.


SOLARFLEX 101-V4A je navíc pancéřovaný a proto i odolný proti hlodavcům.
SOLARFLEX 104 je navíc samozhášivý.

HELUKABEL SOLARFLEX - ZW
HELUKABEL SOLARFLEX -ZW 102/106 jedná se o dvoužilový kabel s dvojitou izolací TPE a PUR. Dále pak je bezhalogenový a samozhášivý. Helukabel SOLARFLEX-ZW 102 může být používán v zemi. Mezi 2 póly nemůže dojít k elektrickému zkratu.

Pro kabeláž do větrných elektráren Helukabel nabízí speciální silové a ovládací kabely.

HELUKABEL WINDKRAFTKABEL
HELUKABEL WINDKRAFTKABEL WK 101, 102, 103, 104 tyto bezhalogenové kabely se používají ve větrných elektrárnách. Dvojitá izolace ze speciální PVC je odolná vůči mrazu (až do -40°C).

Typ WK 102 má první izolaci z TPE a druhou izolaci z PUR. Je samozhášivý, extrémně odolný vůči opotřebení, UV záření, olejům, hydrolýze a mikrobům. Typ WK 103 má navíc stínění z pocínovaných Cu drátků. Je samozhášivý a odolný proti olejům.

HELUKABEL THERMFLEX 145
Helukabel THERMFLEX 145 se používá ke spojení generátorů ve větrných elektrárnách. Speciální izolace je odolná proti plameni. Je flexibilní a zároveň bezhalogenový a bez kouře. Vysoká teplotní odolnost: -20°C až + 120°C, při pevné instalaci -55°C až + 145°C. Kabel je odolný proti olejům, UV záření a ozonu.

Helukabel GALVANOFLEX
Helukabel GALVANOFLEX - vysoce flexibilní bezhalogenový silový kabel s extrémně silnou PUR izolací, odolnou vůči opotřebení, UV záření, olejům, hydrolýze a mikrobům.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Helukabel CZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pro zajištění nerušeného provozu přenosu elektrického signálu stanovuje evropská norma EN 61800-3 velikost maximální úrovně rušení systému pohonu. Maximální mezní hodnoty (kvazišpičkové hodnoty) pro úroveň rušení rozhlasového rušivého napětí jsou pro pásmo 0,15MHz až 30MHz a pro rušivé elektromagnetické vyzařování pro pásmo 30MHz až 1GHz ...
Důležitým prvkem při výstavbě zařízení na využívání obnovitelných zdrojů energií jsou kabely, které musejí vyhovovat zvláštním požadavkům. Helukabel, známý svými stálými inovacemi kabelů, vodičů a příslušenství, vyvinul kabely vhodné právě pro tyto aplikace ...
Zajímáte se o fotovoltaické systémy? Máte před sebou krátkou recenzi technického sešitu o solárních komponentech výrobce, který se specializuje na výrobu kabelů a vodičů. Seznamte se s materiálem, který doplňuje mozaiku potřebných položek kompletního solárního systému ...
Podívejme se na obsáhlý katalog kabelů a vodičů určený pro rok 07-08. Je kompletně česky a obsahuje mnoho detailů a užitečných tabulek. Je však určen především elektrotechnickým expertům. Je zde však varianta i pro ostatní ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933