Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

K čemu jsou sítě TT a IT?


Document Actions
K čemu jsou sítě TT a IT?
Co znamená, když elektrická síť je označená IT a TT? A proč jsou vlastnosti sítě IT například nanejvýš vhodné pro stejnosměrné ovládací napětí v důležitých zařízeních, jako jsou rozvodná zařízení? Co se u nich stane, když dojde ke styku živého vodiče se zemí?
Jiří Sluka, ze dne: 11.03.2009


Síť TT
Všechny neživé části chráněné společně stejným ochranným přístrojem musí být spojeny ochrannými vodiči se zemničem, který je pro všechny tyto neživé části společný. Pokud se použije několik různých ochranných přístrojů v sérii, platí tento požadavek samostatně pro všechny neživé části chráněné stejným přístrojem.

Nulový nebo střední bod silové napájecí sítě musí být uzemněn. Jestliže nulový nebo střední bod není k dispozici nebo není dosažitelný, musí se uzemnit vodič vedení.

Na rozdíl od ČSN 33 2000-4-41 (2000) je stanovena podmínka, že se všeobecně v sítích TT musí pro ochranu při poruše používat proudové chrániče. Jinak je možno použít i samostatné nadproudové ochranné přístroje, ovšem pouze za předpokladu, že je trvale a spolehlivě zajištěna dostatečně nízká hodnota impedance smyčky.

Je-li použit proudový chránič, musí být splněna následující podmínka:

RA x IΔN ≤ 50V

Je-li použit nadproudový ochranný přístroj, musí být splněno:

Zs x Ia ≤ Uo

Síť IT
V sítích IT musí být živé části izolovány od země nebo spojeny se zemí přes dostatečně vysokou impedanci. Toto spojení může být provedeno buď v nulovém nebo středním bodě sítě nebo v umělém nulovém bodě. Umělý nulový bod může být přímo spojen se zemí, jestliže výsledná impedance proti zemi je při frekvenci sítě dostatečně vysoká. Jestliže nulový nebo střední bod neexistuje, může se přes velkou impedanci uzemnit vodič vedení.

V případě jedné poruchy mezi živou a neživou částí nebo živou částí a zemí je pak poruchový proud malý a automatické odpojení podle 411.3.2 se za předpokladu, že byla splněna podmínka podle 411.6.2, nevyžaduje. Musí však být provedena opatření, aby se zabránilo nebezpečí škodlivých patofyziologických účinků na osobu, která se dotýká současně přístupných neživých částí v případě, kdy dojde ke dvěma poruchám současně.
Pozn.: Aby se omezilo přepětí nebo se utlumila napěťová oscilace, může se vyžadovat uzemnění přes impedance nebo umělé nulové body, jejichž charakteristiky by měly odpovídat požadavkům instalace.

Neživé části musí být uzemněny individuálně, po skupinách nebo společně.

Musí být splněny tyto podmínky:

      Střídavé sítě             RA x Id ≤ 50V

      Stejnosměrné sítě     RA x Id ≤ 120V

V sítích IT mohou být pro monitorování, hlídání a ochranu použity následující přístroje:

▪        hlídače izolačního stavu (IMD),

▪        přístroje pro monitorování reziduálního proudu (RCM),

▪        systémy pro vyhledávání izolačních poruch

▪        nadproudové ochranné přístroje,

▪        proudové chrániče (RCD).

Z tohoto výčtu vyplývá, že použití hlídače izolačního stavu není povinností, ale je možné použít některý z uvedených přístrojů. Hlídač izolace musí být použit pouze v případě, kdy je síť IT použita za důvodu výskytu první poruchy mezi živou a neživou částí a zemí. Tento přístroj musí spustit zvukový a/nebo vizuální signál, který musí trvat tak dlouho, dokud porucha trvá (doporučuje se, aby první porucha byla co nejdříve odstraněna).
Pozn.: V nové normě již nenajdete zmínku o stanovených hodnotách izolačních odporů sítě (i s připojenými spotřebiči), tak jak tomu bylo v původní normě, kde se uvádělo, že  Rizol = 1000Ω při Rz = 20Ω  nebo Rizol = 200Ω při Rz = 2Ω).

Ochranné vodiče
V nové normě již není uvedena tabulka pro dimenzování ochranných vodičů (v původní normě se jednalo o tabulku 41NN v čl.413.1.4.2.). Zjednodušená tabulka minimálních průřezů ochranných vodičů je nově zařazena do ČSN 33 2000-5-54 ed.2 (čl.543.1, tabulka 54.3). Mimochodem podobná tabulka pro dimenzování průřezu ochranných vodičů je uvedena například v ČSN EN 60204-1 ed.2 „Elektrická zařízení pracovních strojů“.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933