Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Parametry svodičů přepětí pro informačně technické obvody


Document Actions
Parametry svodičů přepětí pro informačně technické obvody
Znáte parametry svodičů přepětí pro informačně technické obvody? Co je například výkonným prvkem v případě svodičů řady YelowLine pro slaboproudé obvody? Proč lze tento svodič používat jako univerzální na všech symetrických linkách? Která funkce dokáže o stavu online informovat pomocí RFID? A jak se přístroje instalují? ... Počet monitorovaných svodičů, které je zapotřebí před instalací naprogramovat pomocí adresy BUS a čísla pozice, se nastaví spínačem DIP pro všechny typy aplikací. V bezprostřední blízkosti modulu DRC MCM XT se nesmí nacházet žádné nenaprogramované ochrany. Když ano, musí ...
Jan Hájek, ze dne: 25.03.2021


Stejně jako svodiče přepětí pro ochranu napájecí soustavy, tak i svodiče pro ochranu datových obvodů mají podobnou konstrukci, tedy kombinaci výkonného prvku a jemné ochrany. Výkonným prvkem je v případě svodičů řady YelowLine téměř vždy plynem plněná bleskojistka, která je doplněná jemnou částí varistorem či diodou. Pro správnou koordinaci mezi pomalejší bleskojistkou a rychlým polovodičem je důležité mít mezi nimi umístěný koordinační prvek.  Pro každou úroveň napětí a typ signálu existují tedy speciální provedení, tak aby byla zajištěna, co nejnižší ochranná úroveň.

Kromě této klasické konstrukce existuje ještě u svodičů konstrukce existuje trochu složitější, která se dokáže přizpůsobit napětí 5-180V a to v BLITZDUCTORU XTU. Díky tomu lze tento svodič používat jako univerzální na všech symetrických linkách.


Pro větší náhled kliknout!


Svodiče obou řad mají funkci LifeCheck, která kromě včasného predikování konce doby životnosti konkrétního svodiče dokáže o tomto stavu online informovat pomocí RFID. Tuto funkci lze bezproblémově integrovat do kontroly stavu celého zařízení a vše jde tedy vyřešit nejenom dříve, než problém nastane, ale technik zná předem i konkrétní svodič v rozváděči dříve, než k němu vyrazí.

Monitorování svodičů bleskových proudů a přepětí
Těžištěm systému nepřetržitého monitoringu je modul DRC MCM XT který umožňuje bezdotykově, stacionárně a kontinuálně sledovat stav svodičů XT s integrovanou technologií RFID.

  • K přístroji DRC MCM XT je možno připojit až 10 svodičů BLITZDUCTOR CT a XT s integrovaným systémem LifeCheck.
  • Na jednu linku RS-485 může být připojeno až 15 modulů DRC MCM XT.
    Celkově jedna linka RS-485 může přenést na vzdálené pracoviště informaci o stavu až 150 přepěťových ochran BLITZDUCTOR CT a XT (o 600 žilách).
  • Následně je pak možný dálkový přenos dat až od 150 svodičů pomocí rozhraní RS-485 na vzdálené pracoviště (velín).

Technologie LifeCheck spolehlivě rozpozná tepelné a elektronické přetížení svodičů. Jsou to tato provedení:
  • BLITZDUCTOR CT; typ: BCT MLC …
  • BLITZDUCTOR XT; typ: BXT ML …
  • BLITZDUCTOR XT; typ: BXT ... EX ...


Okamžitý stav výše uvedených skupin modulů je permanentně, bezdotykově kontrolován pomocí přístroje DEHNrecord DRC MCM XT. Sumární hlášení stavu svodičů je signalizováno pomocí LED diod nebo pomocí kontaktu dálkové signalizace a zahrnuje v sobě tyto informace:
  • všechny přepěťové ochrany ve skupině jsou OK
  • výměna minimálně jednoho svodiče proběhla úspěšně.
 


Instalace přístroje
Maximálně 10ks svodičů BLITZDUCTOR XT je možno rozmístit symetricky po obou stranách modulu DRC MCM XT. Počet monitorovaných svodičů, které je zapotřebí před instalací naprogramovat pomocí adresy BUS a čísla pozice, se nastaví spínačem DIP pro všechny typy aplikací.

V bezprostřední blízkosti modulu DRC MCM XT se nesmí nacházet žádné nenaprogramované ochrany. Když ano, musí být vzdáleny minimálně 25cm (ve všech směrech) od modulu DRC MCM XT.

Jsou-li instalovány moduly BXT…EX, je nutno zajistit oddělovací vzdálenost mezi jiskrově bezpečnými a normálními obvody pomocí oddělovacích přepážek TW. Tato vzdálenost by měla být 14cm (měřeno od středu lišty TS 35 ke hraně kabelového kanálu).


BLITZDUCTORconnect
Je svodič přepětí a bleskového proudu vyráběný ve dvou základních formách a to jako kompaktní jednodílný model, nebo jako dvoudílný, kdy je do základového dílu vložen modul obsahující všechny funkční komponenty svodiče. Svodič je široký pouze 6mm a má vzhled řadové svorky. Připojení vodičů je za pomoci bezšroubových svorek, které jdou jednoduše uvolnit za pomoci integrovaného tlačítka. Svorky jsou osazeny v těle pod úhlem 45° a tak je instalace vodičů jednoduchá a zvládne jí každý elektrotechnik i když nemá prsty ohebné jako malé dítě. Do svorky lze upevnit vodiče o průřezu až 2,5mm2.

Pro kontrolu svodiče a měření v obvodech jsou vedle každé svorky umístěné i měřící zdířky pro snadný a bezpečný přístup k vodičům bez zbytečné manipulace. Pokud vyjmu modul svodiče z patice, dojde k přerušení signálu. Naopak, pokud dojde k přetížení svodiče, nedojde k přerušení signálu. Vyjímání modulu z patice je jednoduché a pro vytažení konkrétního modulu z řady svodičů je možné díky systému úchopů secR možné prsty, bez použití nástrojů.
 


Mechanickou konstrukcí stavového terčíku, je možné najednou sledovat stav až 50 svodičů v jedné řadě. Průhledovým otvorem v těle svodiče, který při vybavení je zakrytý mechanickým terčíkem, je možné sledování stavu jednoduchou světelnou závorou. Signalizační set obsahuje diodu, která svítí řadou svodičů skrz jejich otvory. Na konci řady je umístěn prvek s odražečem, který paprsek pošle řadou druhých otvorů zpět do přijímače. Pokud dojde k vybavení terčíku, je paprsek přerušen a tento stav vyhodnocen přijímačem. Díky stejným rozměrům dvoudílného provedení a kompaktního je tento systém identický pro obě provedení.

Přednášku na toto téma sledujte po kliknutí na níže uvedený obrázek!





Více dokumentace DEHN lze prohlížet a prohledávat zde v redakční knihovně.
Více videozáznamů DEHN naleznete zde.



POKUD CHCETE VČASNÉ ECHO
o připravované přednášce na toto téma,
ZAJISTĚTE SI VČASNOU POZVÁNKU
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933