Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení

KOPOS: Kam se ubírají požárně odolné systémy

  • 22.06.2015
KOPOS: Kam se ubírají požárně odolné systémy
Požárně odolné krabice, nosné systémy, příchytky, bezhalogenové trubky a kanály. To byla hlavní témata, o nichž jsme na AMPERu 2015 hovořili se zástupci firmy Kopos Vlastimilem Volejníkem a Václavem Musílkem. Z rozhovoru se dozvíte, jaký je rozdíl mezi normovým a nenormovým řešením, co říkají předpisy o délce funkčnosti požárně odolných krabic při požáru nebo jaké se v této oblasti chystají novinky.

ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3

  • 16.06.2015
ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3
Moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace jsou velmi citlivé na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty. O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.

PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ

  • 11.06.2015
PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ
PLUGTRAB PT-IQ představuje novou generaci systému ochrany před přepětím s inovativními vlastnostmi. Inteligentní mikroprocesorem řízený dohled nad všemi podřízenými moduly okamžitě rozpozná jejich možné poškození energeticky bohatými impulzy. Vícestupňová signalizace stavu na místě a dálková signalizace stavu jsou hlídány základní jednotkou s mikrokontrolérem. Ten zajišťuje napájení podřízené skupiny stejně jako sběr a distribuci signálů dohledu nad stavem.

Novinky v přepěťových ochranách SALTEK

  • 1.06.2015
Novinky v přepěťových ochranách SALTEK
Firma Saltek představila na AMPERu 2015 skupinu ochran, které reagují na změnu normy v oblasti testování ochran před přepětím. Zároveň také přichází se systémem barevného kódování, které odlišuje jednotlivé modely přepěťových ochran podle oblasti instalace. Díky tomu získala výrobková řada prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Winner 2014 za design produktu. Novinkou pro rok 2015 je pak datová SPD s vyjímatelným modulem. Více nám o novinkách řekl David Komrska.

DEHN: Izolovaný hromosvod – nejbezpečnější varianta ochrany před bleskem

  • 26.05.2015
DEHN: Izolovaný hromosvod – nejbezpečnější varianta ochrany před bleskem
V posledních letech dochází stále častěji k extrémním účinkům bleskových proudů a to až do hodnoty 350kA. Varianta izolovaného hromosvodu je pak často jedinou cestou pro bezpečné řešení ochrany před bleskem. Instalací vodičů řady HVI je zabráněno přímému přeskoku bleskového proudu z hromosvodu na vnitřní instalace. Pro správný návrh izolovaného hromosvodu je potom klíčové správně stanovit dostatečnou vzdálenost a dodržovat montážní návody dané výrobní varianty.

Jak rozumně stanovit soudobost a prokázat správně dimenzované rozvody?

  • 23.04.2015
Jak rozumně stanovit soudobost a prokázat správně dimenzované rozvody?
Správně stanovit soudobost znamená naplnit požadavek na hospodárnost návrhu a to bez obavy z možného maléru. Znamená to navrhnout instalace levně, ale také spolehlivě. Součinitel soudobosti říká, jaký maximální odběr nastane v praxi. Abychom ho stanovili správně, musíme jednotlivě posoudit skupiny spotřeby stejného charakteru a musíme zjistit reálný provoz těchto jednotlivých skupin.

OBO: Nové přepěťové ochrany

  • 20.04.2015
OBO: Nové přepěťové ochrany
Dvoudílný svodič nové série přepěťových ochran OBO Bettermann s aretací horního dílu je odolný proti účinkům vibrací. Díky tomu je využitelný i ve větrných elektrárnách či v mobilních zařízeních. Přepěťová ochrana má kódovací kolík, který slouží k rozlišení provozního napětí jednotlivých dílů. Zároveň tvar kolíku zabraňuje záměně jednotlivých typů horních dílů. Novinkou je qr kód umístěný přímo na přepěťové ochraně, který odkazuje na katalogový list a další data. Přepěťovou ochranu nám na AMPERu 2015 představil Jiří Burant.

Základní rozdíly mezi normami pro zdravotnictví ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710

  • 3.03.2015
Základní rozdíly mezi normami pro zdravotnictví ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi normami ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710? Jak se liší v požadavcích na zdravotnickou izolovanou soustavu, proudové chrániče, ochranu oddělením obvodů nebo na omezení dotykového napětí v místnostech určených k přímým zásahům na srdci? To se dozvíte v tomto článku.

PHXC: Inteligentní přepěťové ochrany s mikroprocesorem

  • 26.02.2015
PHXC: Inteligentní přepěťové ochrany s mikroprocesorem
Přepěťové ochrany nebo svodiče přepětí jsou často instalovány v místech, kde se složitě provádí údržba či prevence. Přepěťová ochrana PLUGTRAB PT-IQ dává výrobci či provozovateli možnost nejenom sledovat, zda je svodič v pořádku nebo přetížen, ale také mít dohled nad tím, jak se vyvíjí stárnutí svodiče a kdy by bylo dobré jej preventivně vyměnit. Informace je pak předávána do kontrolního systému či do počítače, který ji dále zpracuje. O inteligentních přepěťových ochranách jsme na AMPERu 2014 hovořili s Edmundem Pantůčkem ze společnosti Phoenix Contact. Co jsme se ještě dozvěděli?

Způsoby zodolnění přenosové soustavy elektrické energie

  • 10.02.2015
Způsoby zodolnění přenosové soustavy elektrické energie
V posledních letech dochází ke klimatickým změnám, které nepříznivě ovlivňují stav přenosové soustavy elektrické energie. K hlavním změnám patří především poryvové větry, které na Slovensku, Maďarsku či Polsku již přerostly v tornáda. Klasické stožáry pak nejsou schopné vzdorovat tomuto zvýšenému namáhání, což nutí provozovatele přenosových soustav i státy řešit situaci bezpečného přenosu elektrické energie. Jaká opatření provádí, aby došlo k zodolnění přenosové soustavy? O tom jsme na AMPERu 2014 hovořili s Mariánem Bartošem ze společnosti SAG Elektrovod.

Důležité definice požární bezpečnosti

  • 15.01.2015
Důležité definice požární bezpečnosti
Jak se definuje shromažďovací prostor a co se za něj naopak nepovažuje? Do jakých výškových pásem se dělí vnitřní shromažďovací prostory? Kdy se za venkovní shromažďovací prostor považuje prostor v uzavřeném nebo polouzavřeném volném prostranství? Jaký je rozdíl mezi stupněm hořlavosti a třídou reakce na oheň? A co zahrnuje kabelový systém? To se dozvíte v tomto článku.

Klasifikace spotřebičů

  • 9.01.2015
Klasifikace spotřebičů
Ke správnému využití spotřebičů je třeba znát jejich klasifikaci. Dělit se mohou podle způsobu ochrany před úrazem elektrickým proudem a dále pak podle způsobu jejich připojení, možnosti manipulace a druhu využívané energie. Ochrana před úrazem elektrickým proudem se zajištuje v podstatě dvěma navzájem nezávislými opatřeními tak, aby při poruše jednoho ochranu zajistilo druhé opatření. Do jakých tříd se spotřebiče dělí podle kombinace ochranných opatření? To se dozvíte v tomto článku.

Vyšetřování příčiny požáru #4

  • 8.01.2015
Vyšetřování příčiny požáru #4
Víte, jak se při vyšetřování příčiny požáru určuje ohnisko nebo průběh šíření plamenů? Co znamenají pojmy jako flashover nebo backdraft? A co se děje, když hoří v uzavřeném prostoru? O tom přednášeli Petr Michut a Ondřej Sanža Šafránek z Technického ústavu požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky. Postup při vyšetřování objasnili na konkrétním příkladu šetření požáru v sedmipatrovém skladu ve Zlíně. Jaké zařízení tento požár způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinný dům

  • 5.01.2015
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinný dům
Jak je to s ochranou před bleskem pro rodinné domy? Pro každý rodinný domek se provádí analýza rizika škod. Výsledkem tohoto výpočtu je stanovení, zda je nutný hromosvod. A pokud ano, tak na jaké technické úrovni. Hromosvod je v dnešním pojetí především prostředkem protipožární ochrany budov, ale kompletní ochrana před bleskem zajišťuje i ochranu vnitřního vybavení budov elektrickými a elektronickými zařízeními. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

Užité definice dle vyhlášek č.246/2001 Sb. a č.23/2008 Sb.

  • 2.01.2015
Užité definice dle vyhlášek č.246/2001 Sb. a č.23/2008 Sb.
Jak vyhlášky o požární prevenci a o technických podmínkách požární ochrany staveb definují jednotlivé pojmy požární bezpečnosti? Co je ohlašovna požárů a co požárně technická charakteristika? A co se řadí mezi vyhrazené druhy požárně bezpečnostních zařízení? To se dozvíte v tomto článku.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933