Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Klasifikace spotřebičů


Document Actions
Článek
Ke správnému využití spotřebičů je třeba znát jejich klasifikaci. Dělit se mohou podle způsobu ochrany před úrazem elektrickým proudem a dále pak podle způsobu jejich připojení, možnosti manipulace a druhu využívané energie. Ochrana před úrazem elektrickým proudem se zajištuje v podstatě dvěma navzájem nezávislými opatřeními tak, aby při poruše jednoho ochranu zajistilo druhé opatření. Do jakých tříd se spotřebiče dělí podle kombinace ochranných opatření? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 9.01.2015
reklama


1. Klasifikace spotřebičů z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem

Podle tohoto velmi důležitého hlediska se ochrana před úrazem elektrickým proudem zajištuje v podstatě dvěma navzájem nezávislými opatřeními tak, aby při poruše jednoho, ochranu zajistilo ještě opatření druhé. To můžeme vysledovat u všech tříd ochran, na něž se nejen elektrické spotřebiče, ale i jiné elektrické předměty, přístroje a zařízení rozdělují.

Spotřebiče, ale nejen ty, se podle kombinace ochranných opatření z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem rozdělují na spotřebiče:
  • třídy ochrany 0, popř. 0I,
  • třídy ochrany I,
  • třídy ochrany II,
  • třídy ochrany III.


1.1 Spotřebiče třídy ochrany 0
Jsou to spotřebiče, u nichž ochranu před úrazem elektrickým proudem zajištuje pouze základní izolace. To znamená, že na spotřebiči nejsou žádné takové části, které by se spojovaly s ochranným vodičem. Neznamená to však, že by na spotřebiči neživé části vůbec nebyly.

Abychom si uvědomili, jaký to má význam, připomeneme si, co neživé části jsou. Jsou to vodivé části elektrického zařízení, kterých se lze dotknout. Tyto části při řádném stavu spotřebiče, a to především jeho základní izolace, nejsou živé. Mohou se však stát živými při poruše této základní izolace. Ta totiž odděluje neživé části od částí živých.

Uvedená skutečnost neznamená, že na spotřebiči třídy ochrany 0 není vůbec zajištěna ochrana před úrazem elektrickým proudem. Na takovémto spotřebiči je zajištěna (z hlediska nové mezinárodní terminologie) ochrana na základní úrovni, tj. ochrana před dotykem živých částí. Tuto ochranu zajištuje právě základní izolace. Jak je to však s ochranou před dotykem neživých částí? Při porušení základní izolace se na neživé části objeví napětí. Chceme-li být chráněni i v tomto případě, musíme provést nějaké opatření, které nemůže záviset na samotném spotřebiči. Takovýmto opatřením by bylo použití spotřebiče jenom tam, kde by (kromě samotné neživé části, která je při poruše uzemněna přes zdroj) neexistovala žádná uzemněná část. Lépe řečeno, kde by veškeré okolní předměty, podlaha, stěny atd. byly od okolní země dostatečně izolovány. V takovém případě by se ani při poruše nemohl poruchový proud přes člověka uzavírat.

Uplatňuje se někde uvedené opatření, kterému se podle předpisů říká ochrana nevodivým okolím? V současné době v běžné praxi již ne. Ale v době, kdy nebylo vůbec známo, že by spotřebič měl zůstat bezpečný i v případě průrazu izolace, se vlastně při poruše uplatňoval pouze tento způsob ochrany.

Dnes se ochranou izolovaným okolím samozřejmě nerozumí, že osoba, která pracuje se spotřebičem, musí být dostatečně opatrná, ale pro daný prostor, pokud je v něm výjimečně například z provozních důvodů uplatňován tento způsob ochrany, jsou předepsána důkladná opatření. Jsou stanoveny minimální odpory podlah a stěn vůči zemi a zejména pak do tohoto prostoru nesmějí zasahovat žádné uzemněné části. To znamená, že v něm nesmějí být tělesa ústředního topení, vodovod ani jiná uzemněná potrubí, pokud nejsou napojena na izolační potrubí nebo pokud nejsou od neživé části spotřebiče třídy ochrany 0 dostatečně vzdálena, či nejsou od prostoru oddělena dostatečnou zábranou. Do uvedeného prostoru nesmí zasahovat ani uzemněný ochranný vodič. To znamená, že v něm nesmějí být umístěny ani sem nesmějí být přivedeny z jiné místnosti elektrické předměty (spotřebiče), které jsou s uzemněným ochranným vodičem spojeny. Proto uplatňuje-li se v nějakém prostoru ochrana izolovaným okolím, nesmí se v něm využít princip ochrany, na němž jsou založeny elektrické předměty (spotřebiče) třídy ochrany I (viz níže). Ani tyto předměty (spotřebiče) nesmějí být v uvedeném prostoru spojeny s ochranným vodičem a zásuvky zde mají být od uzemněného ochranného vodiče odpojeny.

Z uvedených důvodů užití spotřebičů třídy ochrany 0 pro běžného spotřebitele nepřichází v úvahu a v ČR je již velmi dlouhou dobu v podstatě zakázáno. Zařízení třídy ochrany 0 se nedoporučuje použít ani tam, kde je zaručeno nevodivé okolí. Ve výjimečných případech, kdy je nutné např. v určitých elektricky izolovaných výrobních provozech ochranu nevodivým okolím uplatnit, se doporučuje namísto spotřebičů třídy ochrany 0 používat spotřebiče třídy ochrany II (o těch rovněž pojednáme dále).

O spotřebičích třídy ochrany 0 jsme si zde řekli v podstatě jenom proto, abychom ukázali, že základní izolace je pro zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem u spotřebiče nedostatečná. Proto je třeba uplatnit další opatření, kvalitnější a spolehlivější, než je ochrana nevodivým okolím. Tato opatření jsou zajištována u dále uvedených tříd ochrany.

1.2 Spotřebiče třídy ochrany I
Jsou to spotřebiče, u nichž ochranu před úrazem elektrickým proudem zajištuje kromě základního opatření, kterým je základní izolace, ještě další bezpečnostní opatření. Tím je spojení neživých částí s ochranným vodičem sítě. Toto spojení za předpokladu správně provedeného elektrického rozvodu zajištuje, že v případě poruchy, tj. průrazu mezi živou
a neživou částí, dojde buď k odpojení od zdroje, nebo napětí na neživé části zůstane pod přípustnou mezí.

Na tomto místě je vhodné zmínit se o spotřebiči třídy ochrany 0I. Je to spotřebič, který má všude alespoň základní izolaci a je opatřen ochrannou svorkou. Jeho napájecí přívod je však bez ochranného vodiče a vidlice je bez ochranného kontaktu. Takovéto spotřebiče mohou být užívány jak v prostorech s nevodivým okolím jako spotřebiče třídy ochrany 0, tak v běžných prostorech, a to zejména v sítích TT a IT jako spotřebiče třídy ochrany I. Přitom se neživé části připojují k uzemnění samostatným ochranným vodičem. Rovněž tyto spotřebiče se u nás používají pouze výjimečně.

Napájecí přívod spotřebičů třídy ochrany I je vybaven ochranným vodičem. Ten se pozná podle toho, že jeho izolace je v barevné kombinaci zelená/žlutá. Vidlice přívodu těchto spotřebičů je vždy s ochranným kontaktem. Ten se při připojování spotřebiče spojuje s ochranným kontaktem zásuvky vždy dříve a při odpojování spotřebiče se odpojuje
vždy později než ostatní pracovní kontakty. To je ostatně vidět i na obrázku.

Spojování kontaktů v zásuvkovém spojení při připojování spotřebiče.



Ochranný vodič přívodu ke spotřebiči navazuje vždy prostřednictvím ochranného kontaktu zásuvkového spojení na ochranný vodič elektrické instalace.

1.3 Spotřebiče třídy ochrany II
Jsou to spotřebiče, u nichž ochranu před úrazem elektrickým proudem kromě základního opatření, kterým je základní izolace, zajišťuje ještě další bezpečnostní opatření - přídavná izolace. V některých případech nejsou ve spotřebiči třídy ochrany II izolace základní a přídavná rozlišeny a veškerou ochranu zajištuje jediná, tj. zesílená izolace. Ta je z hlediska ochrany rovnocenná s izolacemi základní a přídavnou dohromady. (Např. pro izolaci základní je předepsáno zkušební napětí 1.250V, pro izolaci přídavnou napětí 2.500V, pro izolaci zesílenou pak součet těchto napětí, tj. 3.750V.)

U spotřebičů třídy ochrany II neexistuje ochranné spojení neživé části s ochranným vodičem. Z principu na spotřebičích třídy ochrany II neexistuje ani neživá část. Ta je totiž definována jako vodivá část elektrického zařízení, které se lze dotknout a která se může stát živou v případě poruchy. Spotřebiče třídy ochrany II, vzhledem k tomu, že v zásadě na nich nemůže dojít k průrazu základní i přídavné izolace, a tedy se ani vodivá část na povrchu spotřebiče třídy ochrany II nemůže stát živou, tedy podle definice nemohou mít neživé části. (U spotřebičů třídy ochrany II je tedy vhodné použít terminologii převzatou z mezinárodních norem a nehovořit o ochraně před dotykem neživých částí, ale o ochraně při poruše.)

Spotřebiče třídy ochrany II jsou nejrozšířenější. Je to proto, že bezpečnost při jejich užívání není nijak ovlivněna stavem napájecí sítě. To je důležité z toho důvodu, že spotřebiče pro domácnost a podobné použití jsou určeny pro laiky, u nichž je možno předpokládat nejen neodborné, ale i neopatrné zacházení. Proto je bezpečnost zajištována samotnou konstrukcí spotřebiče. Spotřebičů třídy ochrany II existuje celá řada různých typů. Jsou to:
  • spotřebiče, jejichž celý kryt je z izolantu - jsou to spotřebiče třídy ochrany II s izolačním krytem,
  • spotřebiče se souvislým kovovým krytem, který je od živých částí všude oddělen dvojitou nebo zesílenou izolací - jsou to spotřebiče třídy ochrany II s kovovým krytem,
  • spotřebiče, které jsou kombinací obou předchozích typů.


Přestože spotřebič třídy ochrany II nemá ochranné spojení, může jím ochranný vodič z různých důvodů procházet, např. pro zajištění ochrany jiného navazujícího elektrického předmětu nebo zařízení. Ochranný vodič procházející spotřebičem třídy ochrany II pak musí mít vůči živým částem izolaci vyhovující požadavkům na třídu ochrany II.

V některých spotřebičích (např. zařízení informační techniky) je uplatněno spojení se zemí (ochranným vodičem) pro funkční účely.

1.4 Spotřebiče třídy ochrany III
Jsou to spotřebiče, v nichž je ochrana před úrazem elektrickým proudem zajištována bezpečným malým napětím a v nichž ani vyšší než bezpečná malá napětí nevznikají. Za bezpečné malé napětí se považuje jmenovité napětí do 42V mezi vodiči a mezi vodiči a zemí, nebo u třífázového proudu do 24 V mezi vodiči a nulovým vodičem. Napětí naprázdno přitom nesmí být větší než 50V nebo 29V. Tyto spotřebiče mohou být napájeny pouze z bezpečnostního ochranného transformátoru, tj. transformátoru provedeného podle normy, jejímž základem je norma IEC 61558 (označení normy na transformátoru je IEC 60742 nebo EN 61558), označeného [g], jehož výstupní napětí je bezpečné malé napětí. To
je na transformátoru, vedle vstupního napětí také udáno.

Tabulka: Charakteristiky jednotlivých tříd ochrany a opatření k zajištění bezpečnosti



O jaký spotřebič se jedná, poznáme podle značky, která je na něm umístěna, nebo podle vidlice a jejích kontaktů. Platí, že spotřebič třídy ochrany III nesmí být možné připojit do zásuvky běžného elektrického rozvodu v budově.

V tabulce jsou pro elektrická zařízení (spotřebiče) jednotlivých tříd ochran uvedeny:
  • základní charakteristiky, zejména z hlediska provedení spotřebiče, a to s ohledem na ochranu před úrazem elektrickým proudem,
  • opatření k zajištění bezpečnosti, což jsou opatření nutná pro ochranu před úrazem elektrickým proudem v případě poruchy; tím se rozumí poruchy základní izolace (podle starší, dosud užívané, avšak ne zcela přesné terminologie, se jedná o opatření pro ochranu před dotykem neživých částí),
  • grafické značky umísťované na spotřebičích jednotlivých tříd ochrany,
  • údaje o tom, jaké podmínky musí splňovat elektrická instalace, resp. obvod, ze kterého má být spotřebič dané třídy ochrany napájen.


2. Druhy napájecích přívodů
Dalším údajem z hlediska připojování spotřebičů je druh napájecího přívodu. Rozeznává se:
  • připojení typu X, tj. připojení napájecím přívodem, který je snadno vyměnitelný,
  • připojení typu Y, tj. připojení napájecím přívodem, který není snadno vyměnitelný, protože se u něj požaduje, aby v případě potřeby provedl jeho výměnu výrobce,
  • připojení typu Z, tj. připojení, u kterého není možno napájecí přívod vyměnit, protože by se přitom spotřebič porušil nebo zničil.


Více informací k tomuto tématu naleznete v knize Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933