Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

SCHMACHTL: Tři kroky k úspoře


Document Actions
SCHMACHTL: Tři kroky k úspoře
Výrobci čerpadel stojí dnes více než kdy jindy před problémem, jak nabídnout nejen levné řešení čerpadla, ale i čerpadla, která po celou dobu životnosti vyžadují minimální náklady ...
Komerční sdělení, ze dne: 11.07.2007
reklama

Úsporná excentrická šneková čerpadla

Všichni dnes hovoří o "life cycle cost". Výrobci čerpadel stojí dnes více než kdy jindy před problémem, jak nabídnout nejen levné řešení čerpadla, ale i čerpadla, která po celou dobu životnosti vyžadují minimální náklady. Firma z ALLgäue vyvinula novou koncepci excentrických šnekových čerpadel minimalizujících náklady během životního cyklu.

Z anket a analýz vyplývá, jaká hlediska jsou pro provozovatele čerpadel důležitá při rozhodování o tom, jaké zařízení si koupí. Častěji než obvykle si přejí nízkou pořizovací cenu. Uživatele zajímají informace o dlouhodobých nákladech, o nákladech vznikajících během životního cyklu. Ty jsou tvořeny součtem investičních nákladů, nákladů na instalaci, údržbu, opravy a energii.

Solidní technika, nízké náklady - obojí jde dohromady
Cílem při navrhování čerpadel proto musí být snaha o snižování nákladů bez zvyšování investiční náročnosti. Především se vyplatí všimnout si rozhraní mezi pohonem a excentrickým šnekovým čerpadlem. Poškození převodů a škody vzniklé uložením jsou velice nákladné a je třeba jim předejít. V zájmu úspory investičních nákladů se čerpadlo montuje pomocí příruby bez vlastního uložení přímo na pohon. Tento takzvaný blokový způsob lze doporučit pouze u malých čerpadel s velmi malými radiálními a axiálními silami, aby se šetřilo uložení převodů.
Dosud existovala u montáže pomocí stojanu ložiska pouze možnost napojení pohonu prostřednictvím elastické spojky. U nového designu stojanu ložiska došlo k vychytání všech nedostatků. Samostředicí zasouvací vidlice snižuje montážní náročnost a síly vznikající excentrickým pohybem jsou zachycovány pomocí naddimenzovaných kuličkových ložisek. K tomu se druží další přednosti: není nutná elastická spojka a základní deska, tím se drasticky sníží montážní náročnost. Toto řešení přináší v praxi nejen snížení nákladů na údržbu, opravy, náhradní dny a montáž, ale dokonce i investičních nákladů (obrázek 1).


Klik pro větší náhled celého obrázku.
Obr. 1 Přímé napojení pohonu na stojan ložiska pomocí příruby

Úspora v podobě těsnění
Dalším krokem byla minimalizace vysoké poruchovosti a nákladů na údržbu. Těsnicí ucpávkový materiál je velmi levný a použitelný nezávisle na směru otáčení, ovšem údržba je nutná v krátkých intervalech a průsak spojený s tímto způsobem utěsnění je pro řadu uživatelů nepřijatelný. Těsnění pomocí kluzného prstence bývá naproti tomu zpravidla drahé, zejména u provedení s předlohovou nádrží nebo závěrným tlakem.
Těsnění z oblasti těžkých strojů - mechanické těsnění hnacího ústrojí - v sobě spojuje všechny přednosti, protože je dostupné bez extra vyšší ceny, má dlouhou životnost díky pozitivní rezervě na opotřebení, je obousměrné, těsné díky integrované olejové předloze a pracuje bez nákladů na údržbu. Výměna těsnění je díky kartidžové konstrukci možná bez speciálního nářadí. Pokud si uživatel mechanické těsnění hnacího ústrojí nepřeje, má díky modulárně konstruovanému těsnicímu prostoru k dispozici všechny možnosti.


Klik pro větší náhled.
Obr. 2 Řez čerpadlem

Inspirace z jiných oblastí
Třetí úkol pro vývoj spočíval v návrhu takového kloubu, který by byl stabilní, aby již nepatřil k dílům podléhajícím rychlému opotřebení. Porozhlédnutí mimo vlastní obor konstrukce čerpadel přineslo kardanovému kloubu větší stabilitu a delší životnost. Není totiž třeba objevovat již objevené. Tento kloub se vyznačuje tím, že není citlivý vůči znečištění a cizím tělesům, jelikož má kompletně zapouzdřená jehlová ložiska. Manžetu je třeba chápat pouze jako dodatečnou ochranu a kvůli lepšímu čištění sacího prostoru a ochraně výrobku je užitečným prvkem zařízení. Při čerpání vláknitých médií zabraňuje spojovací trubka stejného průměru navíjení a ulpívání na kloubu, což se opět pozitivně odráží v úspoře nákladů na údržbu.

Program úspory energie
Znalec excentrických šnekových čerpadel se bude ptát, jak může snížit opotřebení statorů. Jelikož se standardní geometrie statorů osvědčila jako univerzální a optimální, ušetří volba této geometrie náklady na skladování a zabraňuje zvýšenému opotřebení. Pokud se dodržuje dimenzování s pomalými otáčkami, zvýší se enormně životnost.

Výdaje na energii, které často tvoří největší část nákladů, je dnes možné také opravdu jednoduše snížit, a to nastavováním správné frekvence otáčení ne pomocí mechanického přestavovacího mechanismu, nýbrž pomocí měniče kmitočtu. Tím se spotřebovává pouze proud, který čerpadlo potřebuje, aniž by bylo třeba počítat s dalšími ztrátami na základě mechaniky. Je třeba zohlednit zvýšený rozběhový moment, a to dostatečným dimenzováním pohonu. Slabý pohon totiž k úspoře nevede, jelikož asynchronní motor spotřebovává pouze proud, který čerpadlo potřebuje jako točivý moment.

Výsledek
Provozovatel čerpadla sníží významně své provozní náklady zejména úsporou nákladných oprav a prodloužením údržbových cyklů (MTBF), pokud se zaměří na tři popsané momenty: stojan ložiska, mechanické těsnění hnacího ústrojí, kardanový kloub.

Jan Vranovský, Martin Andrt
 SCHMACHTL CZ

Časopis Elektrotechnika v praxi, Stanislav Prchal

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933