Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

WAGO: Workshop expertů RTU 2024 se konal ve Zruči nad Sázavou


Document Actions
WAGO: Workshop expertů RTU 2024 se konal ve Zruči nad Sázavou
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Alena Minaříková, ze dne: 5.03.2024


Někdo může namítnout, že pořádat tématicky zaměřené sešlosti se dnes, v digitální době, již "nenosí". Je to časově a finančně podstatně náročnější než vytvořit virtuální skupinu na sociální síti. Ano, tato věta je pravdivá. Položme si otázku, proč tedy udělat osobní setkání? Třeba protože na ni přijdou ti, kterým to za to stojí, aby se dozvěděli něco, co třeba nebylo publikováno. O podrobnostech jsme hovořili s Filipem Cenefelsem ...




Workshop expertů na RTU se konal ve Zruči nad Sázavou. Pořádaly ho společně WAGO a INSYS


Pro větší náhled kliknout!


Proč workshop RTU? 
Filip Cenefels, WAGO ČR ... uspořádali jsme společně se společností INSYS školení na téma produktů používaných na dispečerské řízení, neboli RTU. V průběhu příprav jsme však zjistili dvě zásadní věci. Zaprvé firmy, které zveme, již naše produkty velmi dobře znají a zadruhé témata, na která se ptají, nesměřují na produktové školení, ale spíše na workshop a sdílení zkušeností. Proto jsme náplň setkání přizpůsobili a musím přiznat, že výsledek překvapil mě samotného.

Proč přišli, čím byli motivovaní? 
Filip Cenefels, WAGO ČR ... téma RTU je samo o sobě velmi aktuální, především z důvodu vysokého počtu instalovaných FVE nad 100kWpeak. Navíc jsme se zaměřili na stěžejní témata, jako jsou rozdíly nasazení RTU u českých providerů, kyberbezpečnost, problematika spotového prodeje a problematika komunitního sdílení energií.

Proč zrovna ve Zruči nad Sázavou?  
Filip Cenefels, WAGO ČR ... ... důvod byl čistě praktický, nechtěli jsme, aby nikdo z účastníků neměl dojezdovou vzdálenou nějak extrémní. Účastníci přijeli pochopitelně z celé České Republiky.


Jaké typy firem se sešly?
Filip Cenefels, WAGO ČR ... všichni účastníci byli systémoví integrátoři, zaměřující se na problematiku distribuce elektrické energie. Většina z nich byly RTUčkáři, dále tam byly firmy, které na toto téma z nějakého pohledu navazují.  


  
Pro větší náhled kliknout!


Kdo je to RTUčkář?  
Filip Cenefels, WAGO ČR ...  Pravda je, že RTU je pojem velmi široký. My používáme toto jméno u firem, které se zabývají realizací dispečerského řízení a to především v energetice.

Jak popsat, co jejich práce obnáší? 
Filip Cenefels, WAGO ČR ...  pomáhají firmám, které mají z nějakého důvodu povinnost dle smlouvy s poskytovatelem energie instalovat na svém zařízení RTU. Zpravidla jde o technologie jako velké fotovoltaiky (od 100kW), kogenerační jednotky, bateriová úložiště, nebo jejich kombinace. Lokální distribuční systémy, LDSky, a v neposlední řadě komunitní energetiky. Firmy je nasazují mezi technologií klienta a dispečerem energetiky.
 
Nebyly to konkurenční firmy?
Filip Cenefels, WAGO ČR ...  ano, byly to konkurenční firmy a já jsem velmi rád, jaká panovala na Workshopu atmosféra. Firmy skutečně sdílely své zkušenosti a znalosti. Projektů v této oblasti je aktuálně hodně, a firmy byly rády, že mohly získat a sladit nové informace. Byl to vlastně brainstorming. Každá firma má trošku jiné zaměření, a bylo dobré porozumět problematice i z jiných úhlů.


Jak definovat účastníky z pohledu jejich odbornosti?
Filip Cenefels, WAGO ČR ... návštěvníci workshopu byli především majitelé firem a projektoví manažeři. Tito lidé mají většinou mezioborové znalosti o energetice, distribuci energie, nebo řízení technologií. A zároveň jsou velmi dobří v technické komunikaci se zákazníky, dodavateli a providery. Také mají hluboké znalosti o průmyslové automatizaci. V tomto jsou výjimeční a klíčoví. Nejsou jen z "obecné automatizace", ale mají přesah z automatizace do energetiky. Ví, jak se to řídí, poveluje, jak se řeší problémy v energetice. Umí se zákazníkem mluvit, navrhnout řešení a aplikovat to tak, aby bylo docíleno synchronizace s podmínkami dispečerů.

Nejen na přednáškách, ale i v neustále měnících se hloučcích bylo opravdu mnoho podnětů k zamyšlení.


S kým jsme z účastníků mluvili?



O těchto společnostech a odbornících na RTU v newsfeedu Elektrika ještě uslyšíte a přečtete!



Pro více podrobností kontaktujte některou z výše uvedených značek
nebo kontaktujte Wago!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Mobilní aplikace WAGO pomáhá technikům, kteří chtějí svou práci provádět elegantněji bez velkého množství papírových katalogů. Jednoduchým rozhraním a možností vyhledávání produktů pomocí fotografování, skenování či zadání klíčových slov, se dostáváme k důležitým informacím rychleji. Krátký pohled na tuto softwarovou pomůcku sledujte zde ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933